Tensiuni majore în PNL după negocierea cu PSD. Tot mai mulți lideri din teritoriu cer refacerea coaliției cu USR. Ce reținere au liberalii față de Ciucă SURSE

Vineri, 05 Noiembrie 2021, ora 19:41
11526 citiri
Tensiuni majore în PNL după negocierea cu PSD. Tot mai mulți lideri din teritoriu cer refacerea coaliției cu USR. Ce reținere au liberalii față de Ciucă SURSE
Totul se rezumă la numirea de premier FOTO Facebook / Florin Cîțu

Mai mulți lideri din PNL au ieșit vineri, 5 noiembrie, în public pentru a cere conducerii PNL să nu ducă la capăt o alianță cu PSD și să refacă coaliția alături de USR. În paralel, surse din PNL au explicat pentru Ziare.com reținerea față de Nicolae Ciucă dar și motivele pentru care nu pot renunța la Florin Cîțu ca premier.

După negocierile dintre PNL și PSD de joi seară, dar și informațiile apărute pe surse o zi mai târziu cu privire la modul în care social-democrații și-au planificat deja împărțirile de ministere, semnele unei alianțe dintre cele două partide au devenit tot mai clare. Cu toate că în mod oficial PNL va decide în mod oficial între PSD sau USR în ședința de Birou Politic Național (BPN) de luni seară, deputatul Pavel Popescu a afirmat într-un interviu că șansele pentru o alianță cu social-democrații sunt de 70%.

Tensiuni în PNL

Potrivit unor surse politice din PNL, în interiorul partidului au apărut discuții tot mai aprinse între liberali pe tema direcției de guvernare, iar vineri, mai mulți lideri din tabăra Cîțu au anunțat în spațiul public că își doresc refacerea coaliției de guvernare alături de USR. Președintele PNL Iași, Alexandu Muraru, care este și un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, a precizat că „cea mai bună variantă pentru România este un guvern în jurul PNL, cu USR și UDMR. Prima opțiune a noastră, a PNL, trebuie să fie refacerea coaliției de centru-dreapta”.

Păreri similare au avut și deputatul PNL Cristian Băcanu, care a explicat că „orice alt traseu ar avea un efect catastrofal cu electoratul”, dar și primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucă care a afirmat că „nu îmi doresc refacerea USL, ca să fie foarte clar”.

Conform surselor citate, una dintre temerile liberalilor o reprezintă faptul că PNL va ajunge să se scindeze și că o parte din partid ar putea să se ducă către fostul președinte al partidului, Ludovic Orban. Acesta are de partea sa deja un grup de 16 parlamentari care în ultimele două săptămâni au demisionat din grupurile parlamentare ale partidului, în semn de protest față de actuala conducere.

Vulnerabilizarea PNL

O altă problemă ridicată de liberali este că nominalizarea lui Nicolae Ciucă ca premier și absența lui Florin Cîțu din Guvern ar putea duce la repetarea scenariului care a avut loc între Ludovic Orban și Florin Cîțu și crearea a noi poli de putere în interiorul formațiunii. Totodată, mai mulți apropiați ai președintelui PNL au explicat că partidul s-ar vulnerabiliza în contextul în care celelalte partide vin cu președintele partidului ca propunere de premier, în timp ce liberalii ar veni cu altcineva.

Cu toate astea, o guvernare cu USR ar ridica aceleași probleme pentru PNL în privința nominalizării lui Florin Cîțu. Miercuri seară, după negocierile cu PNL, Dacian Cioloș a refuzat să răspundă, la insistențele jurnaliștilor, dacă USR refuză o nominalizare a lui Florin Cîțu ca premier, precizând doar că poziția partidului a fost una clară în tot acest timp. După ce în presă au apărut informații pe surse că liberalii le-ar fi transmis celor din USR că îl vor pe Cîțu premier, Cioloș și-a nuanțat răspunsul o zi mai târziu. „E o glumă (n.red.: întrebat dacă USR l-ar accepta pe Florin Cîțu ca premier). Să încheiem acest subiect”.

Nominalizarea lui Cîțu ar putea fi și motivul principal pentru care una dintre principalele condiții puse de liberali pentru USR pentru o eventuală refacere a coaliției de guvernare este ca din viitorul guvern să nu facă parte miniștrii USR care au votat moțiunea de cenzură. Formațiunea lui Cioloș ar fi obligată în acest scenariu să renunțe la mai multe nume grele din partid, precum Stelian Ion, Cătălin Drulă sau Dan Barna. Altfel spus, PNL ar putea cădea de acord cu USR să accepte miniștrii menționați, dacă formațiunea lui Cioloș l-ar accepta pe Cîțu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Florin Citu premier, #presedinte pnl florin citu, #tensiuni PNL, #alianta PNL PSD, #negocieri PSD PNL, #coalitie de guvernare, #scandal usr plus pnl , #stiri PNL