TV Ziare.com: Iesim din criza in 2012, daca Guvernul ia masuri

Marti, 09 Martie 2010, ora 18:16
2278 citiri
TV Ziare.com: Iesim din criza in 2012, daca Guvernul ia masuri

Perspectivele economice nu vor fi imbucuratoare decat in 2012, daca Guvernul ia masuri de sprijinire a sectorului privat, crede Victor Paul Dobre, parlamentar PNL si presedintele Comisiei pentru munca si protectie sociala.

"Se vorbea, la inceputul anului, de o crestere economica de 1,3%. Inteleg ca cifrele incep sa devina mai modeste. Nu cred ca 2010 va fi un an fericit, cum nu cred nici ca 2011 va fi. Probabil o perspectiva mai imbucuratoare o sa avem in 2012, in conditiile in care actualul Guvern ia masuri", a declarat Victor Paul Dobre, la TV Ziare.com.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Paul Victor Dobre.

Este vorba despre sprijinirea firmelor care angajeaza someri, reducerea contributiilor de asigurari sociale, reducerea cotei unice, reducerea TVA-ului si desfiintarea impozitului forfetar.

"Daca intreprinderile vor fi sprijinite, vor avea condititii sa angajeze si resursele Guvernului vor fi mai mari, perspectivele de dezvoltare vor fi mai mari", a explicat Dobre.

Intrebat de cititorii Ziare.com cum crede ca va evolua rata somajului in perioada urmatoare, Victor Paul Dobre spune ca perioada cea mai grea va fi prima jumatate a lui 2010.

"Mi-e greu sa estimez un somaj la sfarsitul anului, cred ca partea grea va fi in prima jumatate a acestui an. Ministrul Muncii ne-a explicat la inceputul anului ca se asteapta la un recul al somajului, urmand ca, in partea a doua a anului, sa ramana la nivelul la care s-a inchis in 2009, adica undeva in jurul cifrei de 7%, adica 600-650 de mii de someri. Dar este o prognoza, vom vedea", a declarat Victor Paul Dobre, adaugand ca, in Romania, somajul a crescut intr-un ritm accelerat.

Desi problemele sunt mari in domeniul contributiilor la buget, liberalul spune ca nu ar trebui sa existe probleme in ceea ce priveste pensiile, care vor fi platite la timp.

In prezent, Ordonanta de Urgenta a Guvernului care sprijina firmele care angajeaza someri ar trebui sa produca efecte in economie, sustine parlamentarul, adaugand, insa, ca e nevoie si de alte facilitati.

"Trebuie scazuta povara pe intreprinderi, e un mijloc direct de a-i ajuta pe patroni. Un patron, cand va avea de platit mai putine impozite, va angaja mai multi oameni", a declarat Victor Paul Dobre.

Reducerea investitiilor duce la o relansare mai greoaie a economiei, spune presedintele Comisiei pentru Munca si protectie sociala, adaugand ca Romania ar fi putut sa evite un imprumut de la FMI, mentinand un deficit mai mare si finantand investitiile.

"Din pacate, constat faptul ca statul nu mai investeste, iar investitiile sunt foarte reduse. Asta duce la o relansare mult mai greoaie. La momentul contractarii imprumutului nu am fost de acord. Inteleg ca sumele cele mai importante sunt pentru Banca Nationala, pentru mentinerea cursului, foarte putine pentru investitii. Cred ca puteam avea in vedere un deficit mai inalt, dar cu investitii", sustine Dobre.

Citește și:
Cele două scenarii economice pentru România, în viziunea lui Cîțu: "Până acum toate deciziile au mers în direcţia opusă"
Cele două scenarii economice pentru România, în viziunea lui Cîțu: "Până acum toate deciziile au mers în direcţia opusă"
Senatorul PNL Florin Cîţu, fost premier, prezintă două scenarii privind evoluţia economiei în perioada următoare, el arătând că primul, cel prezentat de oficiali, este că ”totul va fi...
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...