Ultimele calcule dinaintea congresului PNL. Florin Cîțu, susținut de majoritatea filialelor și de Klaus Iohannis. Pe ce mizează Orban

Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 21:30
6240 citiri
Ultimele calcule dinaintea congresului PNL. Florin Cîțu, susținut de majoritatea filialelor și de Klaus Iohannis. Pe ce mizează Orban
Florin Cîțu are și sprijinul președintelui Klaus Iohannis FOTO Facebook / Florin Cîțu

Cu doar câteva zile înainte de congresul PNL la care se va alege noul președinte al formațiunii, majoritatea filialelor s-au poziționat deja într-o direcție sau alta. Deși premierul Florin Cîțu pleacă cu prima șansă, în favoarea sa fiind și președintele Klaus Iohannis, actualul lider PNL Ludovic Orban mai are un as în mânecă.

La finalul lunii august, după încheierea alegerilor din filialele PNL din țară, pe hârtie premierul Florin Cîțu avea un avans considerabil în fața lui Ludovic Orban. Conform unor calcule din PNL, Cîțu avea la acea dată aproximativ 3.000 de voturi din partea delegaților ce fac parte din organizațiile ai căror lideri și-au anunțat sprijinul pentru acesta.

În urmă cu o săptămâna, organizațiile liberale au avut de votat între moțiunile celor doi candidați. După ce s-a tras linie, fotografia de ansamblu arată în continuare în favoarea lui Florin Cîțu, singurele variabile fiind organizațiile care au rămas neutre sau care au votat ambele moțiuni. Dintre acestea se regăsesc PNL Sector 1 (71 delegați), Bihor (191 delegați), Giurgiu (145 delegați), Constanța (144 delegați), Vâlcea (106 delegați), Tulcea (82 delegați), Iași (147 delegați) și Alba (146 delegați). În total organizațiile adună aproximativ 1.000 de delegați.

Florin Cîțu se declară invingător

Conform unei declarații a premierului, din cele 49 de filiale ale PNL, 34 au votat doar moțiunea acestuia, iar alte 6 organizații le-au votat pe ambele. Acesta le-a transmis apoi susținătorilor acestuia să se poarte „civilizat în această perioadă, fără a mai ataca PNL”, adăugând că obiectivul său este de a aduna în spatele său partidul.

„La precedentul Consiliu Naţional mi-am anunţat candidatura. Aveam în spate o echipă cu care am pornit la drum, dar am spus că obiectivul meu e acela de a construi, obiectivul meu era să aduc în spatele meu întregul partid. Sunt 40 de filiale care au votat moţiunea «România Liberală», dintre care 34 doar moţiunea «România Liberală»”, a declarat Florin Cîţu la Consiliul Naţional al PNL care a avut loc sâmbătă, 18 septembrie. Conform unor surse din tabăra premierului, Florin Cîțu se bazează pe aproximativ 3.500 de voturi.

În sprijinul premierului a venit și președintele Klaus Iohannis, care a anunțat joi, 22 septembrie, că va participa la congresul PNL și că îl susține pe Florin Cîțu. "Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (...) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis", a declarat șeful Statului, care mai apoi a avut o reacție ironică la adresa lui Ludovic Orban. "Dar cine mai înţelege reacţiile lui Ludovic", a adăugat Iohannis cu privire la declaraţiile recente ale liderului PNL la adresa sa.

Orban nu se declară învins

Deși pe hârtie Ludovic Orban este în dezavantaj, echipa acestuia susține că filialele care au votat moțiunea actualului președinte sunt cele mai performante și că au cel mai mare număr de delegați. Totodată, susținătorii lui Orban mizează pe disciplina filialelor care au anunțat că îl vor susține pe actualul președinte și se așteaptă la multe trădări din partea filialelor pro-Cîțu.

„În pofida presiunilor de tot felul şi împotriva tuturor forţelor văzute şi nevăzute care au dorit să-l scoată pe Ludovic Orban din competiţie înainte de Congres, moţiunea Forţa Dreptei a preşedintelui Ludovic Orban a obţinut votul de susţinere a 20 filiale, printre care sunt filiale cu cele mai mari performanţe la ultimele alegeri locale şi parlamentare şi cu cel mai mare număr de delegaţi la Congresul PNL”, a precizat Ionel Dancă, purtător de cuvânt al PNL şi susținător al lui Ludovic Orban.

Conform unul calcul făcut de Dancă, Orban ar avea de partea sa 2.000 de delegați, pe lângă filiale care au rămas imparțiale.

„Nu mai vorbim de organizațiile (fără nume) care au dat vot de susținere sub presiune doar pentru contra-candidatul lui Ludovic Orban deși opțiunea delegaților din filialele respective sunt clare pentru Ludovic Orban”, a mai notat liberalul.

Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
Elena Lasconi susține că e hărțuită de instituțiile statului: "M-ați omorât! Președintele nostru este o persoană inexistentă / Mi s-a propus să intru în PNL"
Elena Lasconi susține că e hărțuită de instituțiile statului: "M-ați omorât! Președintele nostru este o persoană inexistentă / Mi s-a propus să intru în PNL"
Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, a declarat, luni 25 martie, că a angajat o casă de avocatură pentru că se consideră hărțuită de instituțiile statului. Lasconi a mai...
#Florin Citu premier, #Klaus Iohannis presedinte, #congres PNL, #alegeri PNL , #stiri PNL