Viorel Catarama, delict de opinie

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 16 Martie 2010, ora 20:41
7084 citiri

Adevaratii liberali din PNL ar avea toate motivele de ingrijorare dupa excluderea intempestiva din partid a lui Viorel Catarama. Si asta nu pentru ca ar fi vorba despre vreo personalitate politica de mare calibru, ci pentru ca a fost sanctionat cu maxima asprime un delict de opinie, infractiune de neconceput in democratie si, cu atat mai mult, intr-un partid liberal.

Excluderea lui Viorel Catarama a fost deznodamantul previzibil al conflictului dintre acesta si Crin Antonescu, conflict care si-a atins punctul culminant la recentul congres, cand Viorel Catarama a facut o declaratie fatala pentru viitorul sau poltiic.

"Acum un an a venit pe un vot uninominal (Crina Antonescu, n.red.), astazi vrea lista. Ce s-a intamplat? Explicatiile pe care le-am primit de la tribuna nu m-au convins si atunci am cautat alte explicatii si ca sa pot sa ajung la aceste explicatii o sa arunc o privire pe raportul detaliat al veniturilor si cheltuielilor electorale ale PNL, alegeri prezidentiale 2009. Acest raport arata ca noi avem un minus de 1,6 milioane de euro. Este o datorie a partidului care trebuie platita. Cine o va plati? Fiind un partid de Opozitie, probabil ca sponsorii. Si atunci ma gandesc, nu cumva sponsorii doresc ca din conducerea PNL sa dispara acele voci critice, acele pareri independente specifice liberalilor si liberalismului?", a spus Viorel Catarama de la tribuna Congresului.

Culmea este ca Viorel Catarama nu a gresit, cel putin in privinta datoriilor. Trezorierul PNL, chemat sa dea explicatii, a incercat o eschiva, dincolo de care insa a rezultat exact suma indicata. Dar toate partidele au datorii, mai ales dupa cea mai costisitoare campanie electorala. De ce ar fi vrut Crin Antonescu sa pastreze secreta situatia financiara a PNL?

Poate exact din motivul invocat de Viorel Catarama: puterea pe care sponsorii o capata astfel in partid? Dar Viorel Catarama nici macar nu a fost original. Aceste suspicuni, caci nu a facut nimic mai mult decat sa dea glas unor suspiciuni, au fost formulate de nenumarate ori in presa si nu sunt deloc deplasate.

Si totusi, reactia lui Crin Antonescu a fost mai mult decat aspra. Furibund, Crin Antonescu l-a calificat pe Viorel Catarama drept securist ordinar, "gradul nu i-l cunosc", si i-a anuntat imediat excluderea in partid. Dar aceasta decizie nu era de competenta sa exclusiva. Culmea, seful acestei filiale, Dragos Dinca, nu se arata, saptamna trecuta, deloc convins de necesitatea unei astfel de santiuni drastice: "Personal, nu cred ca sunt motive sa fie exclus. A venit si a tinut un discurs la Congres. Dar nu presedintele organizatiei ia decizia." Intr-adevar, nu domnia sa a luat decizia. A luat-o Consiliul National Executiv la propunerea Biroului Politic, dupa cum a vrut Crin Antonescu.

Trecand la fondul acuzatiilor, daca domnul Catarama este intr-adevar securist, afirmatie in sprijinul careia dl. Antonescu nu a adus niciun fel de dovada, de ce nu a cerut mai devreme excluderea acestuia din partid? Si daca dl. Antonescu stia ce trecut monstruos are Viorel Catarama cum se face ca, in urma cu mai putin de un an, la precedentul congres liberal mai precis, ii ridica osanale, numindu-l atunci un stalp al liberalismului pe nedrept trecut in anonimatul partidului? Sa intelegem ca din punctul de vedere al lui Crin Antoenscu securistii sunt buni cat timp se afla de partea domniei sale si devin indezirabili cand ii devin adversari si mai ating si puncte teribil de sensibile?

Pana la urma, Viorel Catarama nu a facut decat sa exprime niste suspciuni, pornind de la date concrete, care s-au confirmat. In replica, Crin Antonescu a lansat niste acuzatii punctuale, nedovedite, care daca sunt adevarate il fac un fel de tainuitor, si s-a pronuntat ferm in privinta unei chestiuni ce nu intra in competenta sa. Oare ce-o fi mai grav?

Citeste si:
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...
Viceprimarul Băcăului se plânge că nu este lăsat de primar să ajute la deszăpezirea orașului: „Mi s-a transmis să nu-mi «mai bag nasul»”
Viceprimarul Băcăului se plânge că nu este lăsat de primar să ajute la deszăpezirea orașului: „Mi s-a transmis să nu-mi «mai bag nasul»”
Viceprimarul Bacăului, Cristian Ghingheș (PLUS) se plânge, într-o postare pe Facebook, că după o noapte de ninsoare în Bacău străzile sunt pline de zăpadă, dar nu este lăsat de primarul...