LIVE TEXT Congresul PNL: Votarea s-a încheiat, începe numărătoarea voturilor

Sambata, 25 Septembrie 2021, ora 12:34
20362 citiri
LIVE TEXT Congresul PNL: Votarea s-a încheiat, începe numărătoarea voturilor
Ziua decizivă pentru Ludovic Orban și Florin Cîțu FOTO Hepta

Congresul PNL în urma căruia se va alege noul președinte al partidului are loc sâmbătă, 25 septembrie, într-un eveniment organizat la Romexpo, la care participă 5.000 de delegați din toată țara. Cei doi contracandidați, titularul funcției Ludovic Orban și premierul Florin Cîțu, se află într-un război deschis încă de la începutul lunii iunie, iar deznodământul va influența viitoarea guvernare: cu sau fără USR PLUS. Ceilalţi membri ai conducerii PNL, secretarul general, prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii urmează să fie aleşi duminică, de Consiliul Naţional al partidului.

UPDATE 16.30 Votarea s-a încheiat. Urnele de vot au fost sigilate

UPDATE 16.05 Unul dintre delegați a fost surprins în timp ce își fotografia buletinul de vot. Colegii săi i-au cerut să arate public fotografia, însă acesta a șters-o.

UPDATE 16.00 Unul dintre participanți a căzut de pe scena de la Romexpo. Un echipaj SMURD îi acordă primul ajutor.

UPDATE 15.50 Câțiva delegați au ieșit din cabinele de vot cu buletinul despăturit, astfel încât era vizibil modul în care au votat.

UPDATE 15.40 Au fost semnalate mai multe incidente legate de încălcarea procedurii de votare. Este vorba despre faptul că, în cabina de vot, au intrat câte doi delegați odată.

UPDATE 15.10 Liberalii au dat drumul procedurii de vot.

UPDATE 14.55 Surpriză la Congresul PNL. Un lider liberal și-a anunțat candidatura la președinția României, în 2024

UPDATE 14.15 Un mesaj venit din partea lui Ion Ștefan, președintele PNL Vrancea, circulă printre delegații veniți la Congresul PNL. "Toți delegații noștri trebuie să deschidă perdelele la cabină când votează. Și să le lase deschise".

UPDATE 13.50 Președintele PNL Ludovic Orban l-a criticat dur pe contracandidatul său la congresul PNL, premierul Florin Cîțu, despre care spune că nu este un prim-ministru „cu care să ne putem mândri”. Totodată, acesta notează că Florin Cîțu nu ar putea reface coaliția de guvernare.

UPDATE 13.20 Rareș Bogdan: Dușmanii noștri sunt în afara sălii, nu aici. De luni mergem în unitate totală. (...) Niciun premier nu a mai făcut ce a făcut Florin Cîțu. A bătut cu pumnul în masă în fața Ursulei von de Layen. Demisia nu se strigă. Noi nu suntem pesediști. Pesediștii sunt dușmanii noștri. (...) Dacian, întoarce-te, adu-ți jucăriile înapoi. Băgați-vă mințile în cap, colegi de la USR PLUS. România are nevoie de reforme. Nimeni nu ne va ierta dacă nu facem investiții.

UPDATE 13.10 Membrii echipei lui Florin Cîțu sunt huiduiți în timpul discursurilor de pe scenă iar aceștia sunt nevoiți să țipe pentru a se auzi.

UPDATE 12.55 Premierul Florin Cîţu, confruntat la începutul prezentării moţiunii cu care candidează la preşedinţia PNL, cu scandări ”Demisia!” şi cu huiduieli, s-a adresat contestatarilor săi spunându-le: ”Ştiţi că asta înseamnă să va daţi jos propriul Guvern, pe model Dragnea”.

UPDATE 12.40 Ludovic Orban le-a cerut susținătorilor săi să nu-l mai huiduie pe Florin Cîțu. Cu toate astea, tabăra Orban scandează „demisia”, „fără PSD” și „Orban președinte”. În spatele sălii mai mulți susținători de-a lui Orban s-au mobilizat pe scări, cu pancarte pro-Orban. Într-una dintre ele, Orban apare editat într-o fotografie cu Batman, aluzie la clipul publicat de Cîțu în urmă cu câteva săptămâni în care se dădea Superman.

UPDATE 12.30 Florin Cîțu a fost huiduit la urcarea pe scenă de către susținătorii contracandidatului său. S-a scandat "Demisia".

UPDATE 12.10 Președintele PNL Ludovic Orban își prezintă bilanțul la șefia partidului din ultimii patru ani. Acesta a adus mulțumiri membrilor simpli din PNL, care au început să se ridice în picioare și să-l aclame: „Vă transmit aprecierea mea pentru efortul fiecărui membru PNL din ultimii patru ani. Fără efortul dvs nu am putut fi realizat nimic. Noi, liderii, suntem nimic fără voi, baza PNL.

În condiții grele, cu un PSD care a captura aproape integral toate pozițiile statului, cu un PSD cu o majoritate parlametnară apăsătoare, cu un PSD agresiv, care a încercat să facă praf justiția, economia, să diminueze atribuțiile președintelui și a tuturor instituțiilor, PNL a dus o luptă de zi cu zi împotriva PSD și a reușit să înfrângă această ciumă roșie. A reușit să scoată de la guvernare PSD, a reușit să îndrepte România în direcția bună”

UPDATE 11.45 Kelemen Hunor: Să nu renunțăm la parteneriat, să trecem peste orgoliile personale. Politica nu este despre noi. Un al doilea argument, și un motiv în plus pentru noi cât și pentru voi, e strâns legat de promisiunile noastre și de programul de guvernare. Așteptarea cetățenilor după 13 ani de instabilitate politică este uriașă. Oamenii își caută siguranță, stabilitate politică și credibilitate.

UPDATE 11.25 O parte dintre liberali au început să scandeze „Florin președinte”, însă au fost huiduiți de susținătorii lui Ludovic Orban. Aceștia din urmă au început să-l aclame pe actualul președinte PNL.

UPDATE 11.20 Klaus Iohannis: "Trebuie să recunoaștem că nu a fost o campanie internă așa cum mulți ne-am fi dorit. PNL e un partid viu. Competiția internă a fost mereu încurajată. Mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei aplicate pe moțiuni și pe proiecte."

UPDATE 11.00 Președintele României Klaus Iohannis a ajuns Romexpo. Șeful statului a intrat în sală însoțit de cei doi candidați la alegerile de azi, Ludovic Orban și Florin Cîțu.

UPDATE 10.45 Florin Cîţu, înaintea Congresului PNL: După ziua de azi, partidul va fi mai unit ca niciodată, mai puternic

UPDATE 10.17 Potrivit informatiilor Ziare.com, persoane din echipa președintelui PNL Ludovic Orban au încercat să îndepărteze mai multe perdele de la cabinele de vot. Acestea susțin că doresc asigurarea transparenței votului. Perdelel au fost imediat puse la loc.

UPDATE 10.00 Zeci de oameni protestează în ziua în care se decide soarta Partidului Național Liberal. Manifestanții solicită urgent demisii.

UPDATE 09.45 Ludovic Orban, la sosirea la Romexpo: Am încredere că vor fi respectate toate procedurile astfel încât să fie asigurat secretul absolut al votului

***

În timpul campaniei interne, peste 30 de lideri de organizaţii au anunţat că îl susţin pe Florin Cîţu pentru şefia partidului. Acestea vor trimite la congres peste 3.000 de delegaţi, însă nu este sigur că toţi vor urma opţiunea liderilor. De cealaltă parte, Ludovic Orban este susținut de 12 lideri de organizaţii, care vor aduc la congres aproximativ 1.000 de delegaţi. O parte din „greii” partidului precum Ilie Bolojan sau Dan Motreanu, ale căror filiale au un număr însemnat de delegați, nu au anunțat pe cine sprijină.

Organizarea congresului la care participă peste 5.000 de persoane a atras numeroase critici care spun că acesta nu respectă normele impuse de autorități. Cu toate astea, liberalii au cerut anterior un punct de vedere din partea șefului DSU Raed Arafat, care a confirmat că evenimentul poate avea loc.

Vineri, 24 septembrie, Arafat a declarat că organizarea congresului PNL respectă legea în vigoare.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#congres PNL, #alegeri PNL, #Ludovic Orban PNL, #Florin Citu premier , #stiri PNL