Tensiuni uriașe între PNL și PSD. Ambele partide pun presiune pe Nicolae Ciucă pentru remanieri, dar premierul nu vrea să supere pe nimeni

Vineri, 02 Septembrie 2022, ora 19:17
2908 citiri
Tensiuni uriașe între PNL și PSD. Ambele partide pun presiune pe Nicolae Ciucă pentru remanieri, dar premierul nu vrea să supere pe nimeni
PSD și PNL se bat pentru a obține tot totrtul FOTO Facebook / Ambasada Marii Britanii la București

Coaliția de guvernare se află pe un butoi de pulbere după ce în ultimele zile liberalii și social-democrații s-au întrecut în atacuri și acuze, în special asupra unor miniștri pe care i-ar vrea schimbați. Premierul, însă, mizează pe stabilitate.

Principalul ministru pe care PSD l-ar dori schimbat din tabăra liberală este șeful cabinetului de la Energie, Virgil Popescu, intens criticat de social-democrați în ultimele săptămâni. De altfel, unii membri din PSD, precum vicepreședintele partidului Mihai Tudose au sugerat remanierea sa. Într-un interviu, acesta din urmă l-a acuzat marți, 30 august, pe Virgil Popescu că haosul din domeniul energetic i se datorează și că ministrul ar trebui schimbat.

Critici pentru Virgil Popescu au venit două zile mai târziu și din partea președintelui comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, care a spus despre ministrul Energiei că reprezintă o „piatră de moară”.

Totodată, încă din prima zi a noii sesiuni parlamentare, aleșii USR au depus o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei Virgil Popescu, care va ajunge la vot miercurea viitoare. Conform unor surse politice, PSD a luat în calcul neparticiparea la votul moțiunii, forțând astfel ca votul să treacă. Chiar dacă moțiunea simplă trece, ministrul nu este revocat din funcție, însă ar fi o lovitură de imagine pentru liberali și ar putea pune presiune pe premierul Nicolae Ciucă să pregătească schimbarea sa.

Revolta liberalilor împotriva lui Budăi

De cealaltă parte, PNL a fost pus pe jar de declarațiile ministrului PSD al Muncii Marius Budăi care a anunțat miercuri, 31 august, un pachet de măsuri sociale fără să le fi discutat în prealabil cu ministru ori cu vreun membru din PNL. Social-democrații au anunțat că vor să majoreze salariul minim brut la 3.000 de lei și creșterea pensiei minime cu 10%, la 1.100 de lei, susținând că impactul bugetar ar fi de 11 miliarde de lei. Întrebat despre aceste măsuri, premierul Nicolae Ciucă a declarat în aceeași zi că nu a discutat cu nimeni de la PSD despre aceste măsuri și l-a acuzat pe Marius Budăi de populism.

De asemenea, într-o ședință a liberalilor, mai mulți lideri printre care Alina Gorghiu, Gigel Știrbu sau Raluca Turcan au avut ieșiri agresive împotriva PSD, iar unii au cerut inclusiv remanierea lui Marius Budăi, conform unor surse citate de G4Media.

„Din păcate, l-am tot auzit pe domnul ministru al Muncii mărind de 10, de 20 de ori salariile din gură, dar nevorbind de reforme pe care ministerul trebuie să le facă”, a declarat o zi mai târziu Alina Gorghiu într-o intervenție publică.

Ciucă refuză să facă remanieri

Tensiunile din coaliție și dicuțiile privind remanierea miniștrilor datează încă din luna februarie a acestui an, însă de fiecare dată premierul Nicolae Ciucă a respins această idee. La acea dată erau aceeași miniștri, adică Marius Budăi și Virgil Popescu, iar Nicolae Ciucă era criticat intern pentru că ieșise public să anunțe că nu-l va revoca pe ministrul PSD, însă nu a arătat aceeași susținere și în cazul lui Virgil Popescu.

Premierul s-a ferit de remanieri inclusiv în cazul scandalurilor din ultimele săptămâni care i-au avut în prim-plan pe miniștrii de la UDMR. Conform unor surse politice, Nicolae Ciucă își dorește să păstreze stabilitatea coaliției cu orice preț și nu vrea să provoace o criză ca în cazul guvernului Cîțu, destrămat după ce a executat un ministru USR. În ciuda tensiunilor din ultimele zile, Nicolae Ciucă a declarat din nou că nu are de gând să remanieze vreun ministru, însă această posibilitate nu este exclusă.

„Remanierea este un atribut al premierului. Sigur, avem responsabilitatea coaliției și suntem lideri ai partidelor din coaliție, iar în calitate de premier am să îmi asum această responsabilitate și desigur voi avea discuții cu fiecare dintre liderii partidelor din coaliție. Când va fi cazul, dacă va fi cazul, vom proceda la remaniere”, a declarat Ciucă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#PNL, #PSD, #nicolae ciuca, #tensiuni PNL PSD, #coalitie de guvernare, #criza coalitie , #stiri Nicolae Ciuca