Cinci țări din Uniunea Europeană au ratat prefinanțarea din PNRR. „Comisia n-a putut să ignore legislația”

Marti, 04 Ianuarie 2022, ora 16:37
6578 citiri
Cinci țări din Uniunea Europeană au ratat prefinanțarea din PNRR. „Comisia n-a putut să ignore legislația”
Banii din PNRR se acordă în tranșe bianuale, în funcție de îndeplinirea obiectivelor FOTO Pixabay

Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan a anunțat marți, 4 ianuarie, că cinci țări din Uniunea Europenă au pierdut prefinanțarea pentru PNRR.

Este vorba despre Polonia, Ungaria, Bulgaria, Olanda și Suedia.

Europarlamentarul susține că aceste state nu mai pot beneficia de sumele inițiale convenite, pentru că așa prevede legislația europeană.

„Polonia, Ungaria și alte 3 țări europene au pierdut prefinanțarea pentru PNRR

➡️ Conform regulamentului european privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, fiecare stat membru al Uniunii Europene poate primi 13% prefinanțare din alocarea de care beneficiază prin acest mecanism pentru implementarea planului național de redresare și reziliență (PNRR).

❗️ Această prefinanțare putea fi virată statului respectiv după aprobarea PNRR-ul de Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene, însă numai până la 31 decembrie 2021.

➡️ Statele Uniunii Europene care nu au avut PNRR-urile aprobate până la 31 decembrie nu au primit prefinanțarea și nici nu o vor primi în viitor. Vor beneficia, desigur, de toată suma ce li se cuvine, în tranșe din 6 în 6 luni, dacă îndeplinesc obiectivele de investiții și reforme.

Dar un lucru este cert, aceste țări nu vor beneficia de prefinanțare, fiindcă așa prevede regulamentul european. Iar Comisia nu a putut să ignore legislația europeană în această etapă de plată a prefinanțării, așa cum nu va putea ignora legislația nici în viitor, atunci când va evalua reformele și investițiile pe care statele membre trebuie să le implementeze pentru a primi tranșele de bani”, a trasmis Siegfried Mureșan.

Ce țări nu au PNRR-urile aprobate și de ce

Europarlamentarul a explicat și motivele pentru care aceste țări au ratat această parte din finanțare.

„➡️ În cazul Ungariei și Poloniei, aprobarea planurilor a fost amânată până la clarificarea problemelor privind statul de drept și independența justiției.

➡️ În cazul Bulgariei, Olandei și Suediei, planurile nu au fost depuse la timp pentru a fi aprobate în 2021.

ℹ️ În Bulgaria, întârzierile în depunerea PNRR-ului au fost cauzate de instabilitatea politică internă, unde au existat trei guverne ce s-au succedat în ultimul an, iar fiecare guvern a încercat să modifice planul.

ℹ️ În Suedia, schimbarea guvernului a cauzat, de asemenea, întârzieri în depunerea planului.

ℹ️ Olanda nu a depus încă planul la Comisia Europeană”, a adăugat liberalul.

PNRR-ul României

Comisia Europeană a anunțat la începutul lunii decembrie plata primei tranșe din PNRR, în cuantum de 1,85 miliarde euro, parte din prefinațarea de 3,79 miliarde euro acordată României pentru acest an.

Planul Național de Redresare și Reziliență este structurat pe cei 6 piloni prevăzuți de Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență și împărțit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României și să urmărească concomitent prioritățile Comisiei Europene: tranziția verde, transformarea digitală, creștere inteligentă, coeziune socială și teritorială, sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, politici pentru generația următoare, copii și tineri.

„Avem astăzi prima confirmare că România a negociat bine programul de reziliență și s-a angajat fără posibilitate de întoarcere să facă reformele cerute atât de către Comisia Europeană, cât și de milioane de români. Această primă tranșă, care va fi urmată până la finalul anului și de tranșa de prefinanțare de 1,9 miliarde euro din împrumuturile alocate prin program, ne obligă să depunem toate eforturile pentru îndeplinirea următoarelor ținte, care nu sunt nici puține și nici ușoare. Fac deci un apel la toți colegii din ministere și instituțiile publice implicate să considere aceste ținte ca primă prioritate în activitatea lor”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

România are pentru anul viitor o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiționalităților din program. Pentru anul 2021 și primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de ținte sau jaloane din care 5 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.

Banii din PNRR se acordă în tranșe bianuale, în funcție de îndeplinirea obiectivelor (jaloane și ținte). În total, sunt 507 de jaloane și ținte care trebuie realizate până la 31 august 2026.

În total, România va beneficia de o finanțare în sumă de 29,2 miliarde de euro din Mecanismului de Redresare și Reziliență pentru finanțarea reformelor și investițiilor incluse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Mai exact, este vorba de un grant în valoare de 14,24 miliarde de euro si de o finanțare în valoare de 14,942 miliarde de euro, acordată în condiții avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.

TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok suspendă programul de recompense al TikTok Lite, din cauza preocupărilor UE TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#PNRR, #bani UE, #bani europeni, #Comisia Europeana , #stiri Europa