Parchetul European va începe cercetările în cazul reclamațiilor de fals, de la licitația pentru construcția noului spital din Lugoj, a anunțat, miercuri, 12 iunie, pe Facebook Claudiu Buciu, managerul proiectului.
Proiectul pentru construcția noii unități medicale lugojene a intrat în atenția autorităților, după ce s-a descoperit că o asociere de firme a încercat să câștige licitația cu documente false, scrie și lugojeanul.ro.
Claudiu Buciu, managerul proiectului, a declarat că "Curtea de Apel Timișoara a respins definitiv contestația asocierii care a folosit documente false făcută cu privire la decizia noastră de a-i respinge oferta."
În postarea de pe rețeaua socială, Buciu a subliniat că, în conformitate cu contractul de finanțare, administrația locală avea obligația de a sesiza organele abilitate pentru a cerceta împrejurările în care au fost comise aceste fapte. "Ceea ce am și făcut", a spus el.
Marți, 11 iunie, Buciu a fost audiat de EPPO – Biroul Timișoara cu privire la sesizarea depusă de el în calitatea sa de manager al proiectului.
"Am sesizat toate instituțiile europene cu atribuții în a cerceta acest caz, dar și instituțiile naționale obligate să ia măsurile necesare având în vedere că aceste societăți au câștigat deja contracte în România, folosind aceleași documente false", a adăugat el.
Municipiul Lugoj a inițiat o acțiune în justiție împotriva acestor societăți, solicitând instanțelor să le oblige la plata unor despăgubiri în valoare de peste 300 milioane RON pentru întârzierile cauzate prin depunerea de documente false în cadrul procedurii.
"Trebuie să apărăm aceste finanțări de mafia politică, ele fiind singura șansă a României de a se dezvolta durabil", a concluzionat Buciu.
Spitalul din Lugoj, cu o finanțare de peste 150 de milioane de euro, este printre cele 21 de unități care au semnat contracte prin PNRR. Unele au fost deja licitate și sunt în construcție, unele sunt în proces de selectare a antreprenorului general, iar altele în faza de pregătire a documentației pentru scoaterea la licitație.
Potrivit ministerului Sănătății, la sfârșitul lui 2026, cea mai mare parte ar trebui să fie ridicate.