S-a semnat "Parteneriatul pentru Timisoara": Geoana, sustinut si de PNTCD

Marti, 01 Decembrie 2009, ora 13:31
8305 citiri
S-a semnat "Parteneriatul pentru Timisoara": Geoana, sustinut si de PNTCD
foto: Realitatea TV

Liderii PSD si PNL, Mircea Geoana si Crin Antonescu, alaturi de primarul Sibiului, Klaus Iohannis si seful PNTCD, Radu Sarbu, au semnat, marti, la Timisoara, "Parteneriatul pentru Timisoara", in prezenta primarului orasului, George Ciuhandu.

Prin semnarea acestui document, PNTCD se angajeaza sa il sustina pe Mircea Geoana in turul doi al cursei pentru presedintia Romaniei. Pactul este un document cu 12 puncte si reprezinta o continuare la nivel national a unui parteneriat care deja exista la nivel local de peste un an, intre PSD, PNL, PNTCD si Forumul Democrat German. (Vezi sub foto documentul atasat)

Semnatarii pactului se angajeaza sa il sustina pe Mircea Geoana in turul II al alegerilor prezidentiale si sa contribuie la crearea unei majoritati stabile pentru sustinerea unui guvern condus de Klaus Iohannis.

In schimb, daca vor ajunge presedinte, respectiv premier, Mircea Geoana, respectiv Klaus Iohannis se obliga sa se ocupe de descentralizarea economica si financiara, de depolitizarea administratiei publice si de sustinerea tuturor proiectelor de importanta majora ale municipiului Timisoara.

Un pact pentru reconciliere nationala

"Dupa 91 de ani, romanii nu sunt uniti. Astazi, in afara frontierelor, sunt mai mult de o treime din romani. Importanta pe care Traian Basescu o acorda romanilor care se afla in afara vointei lor in strainatate este data de cifre", a declarat liderul PNTCD, Radu Sarbu, la Timisoara.

Presedintele PNTCD a invocat mostenirea lui Corneliu Coposu pentru a justifica reconcilierea cu PSD si i-a indemnat pe sustinatorii si simpatizantii partidului sa voteze in turul al doilea al alegerilor prezidentiale cu Mircea Geoana.

Sarbu a citat din prevederile acestui pact, printre care "combaterea comunismului a fost si ramane legitima si necesara, Revolutia din 1989 a fost anticomunista, nu anticeausista, pentru reconcilierea nationala este necesara cairea celor responsabili, sprijiniarea descoperirii adevarului despre mineriade".

Radu Sarbu considera ca pactul semnat de PNTCD si PSD este unul pentru reconciliere nationala si si-a exprimat bucuria ca se semneaza la Timisoara si pe 1 decembrie.

"Este un acord istoric pentru drumul adevarului, dialogului si reconcilierii.PNTCD saluta pozitia lui Mircea Geoana de reorientare ideologica a PSD spre o social-democratie moderna. Consideram ca trebuie sa se termine confruntarea aspra dintre cele doua partide care acum conlucreaza pentru schimbare, pentru a armoniza scena politica cu cea din UE", a mai spus seful PNTCD.

Semnatar al acestui parteneriat, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a subliniat ca Romania este divizata si de aceea trebuie facuta reunificarea societatii romanesti.

"Incep prin a va spune 'La multi ani!' de 1 Decembrie. O spun cu bucurie pentru ca si stramosii mei au votat pentru unificarea tarii. Am avut ieri (n.red-luni) o runda de discutie cu domnii Geoana si Antonescu, iar la sfarsit am tras concluzia ca suntem nu numai compatibili, ci ca sunt o echipa. Dupa nici o zi are loc o reconciliere istorica aici, cred ca este un inceput destul de bun.

Domnule Geoana, va felicit pentru acest pas ca nu este usor, care nu este o reconciliere doar cu PNTCD, ci si cu trecutul propriului partid fara de care nu se poate face pasul spre viitor. Romania iarasi este divizata si cred ca sunteti in asentimentul meu daca imi doresc de ziua nationala sa o reunificam prin modul nostru de abordare. Sa merge in aceasta configuratie politica mai departe", a fost indemnul dat de Klaus Iohannis.

Timisoara marcheaza sfarsitul tranzitiei, a dezordinii si a confuziei, crede Antonescu

In ultimii cinci ani, confuzia, pericolul si ofensiva populista de cea mai joasa speta a presedintelui si a sustinatorilor sai au pus in pericol fundamentul democratiei, a spus si liderul PNL, Crin Antonescu.

"La 20 de ani de la Revolutia din '89 se intampla astazi, de Ziua Nationala la Timisoara cateva gesturi politice semnificative care, dupa separanta mea, sunt destinate a marca sfarsitul tranzitiei, dezordinii, confuziei si momentul in care tot ce ne-am dorit acum 20 de ani sa fie indeplinit", a spus Crin Antonescu.

El a adaugat ca pactul cu PSD inseamna pluralism politic adevarat si un sistem in care diferentele mari de ideologie intre partide pot fi depasite pentru construirea unui proiect comun.

Liderul liberal a mai declarat ca solutia Iohannis a majoritatii parlamentare se dezvolta intr-o cooperare mai ampla si de durata, iar alegerea lui Mircea Geoana drept presedinte va insemna indreptarea cu pasi hotarati catre o Europa "unde exista loc si pentru stanga, si pentru dreapta".

Geoana: Suntem hotarati sa avem o guvernare noua pana de Craciun

PSD si PNL sunt hotarate ca, pana de Craciun, sa ofere Romaniei un nou Guvern, cu Klaus Iohannis in functia de prim-ministru, a declarat si liderul PSD, Mircea Geoana. Liderul social-democrat a declarat ca guvernarea Iohannis ar urma sa fie una "competenta, onesta si in interesul romanilor, nu a intereselor de partid".

"Cine si-ar fi inchipuit in urma cu cativa ani sau saptamani ca un grup atat de divers de lideri se pot reuni in jurul unui proiect comun? Aceasta fotografie din Timisoara de unde a plecat Revolutia romana reprezinta un simbol ca tara noastra a gasit si gaseste taria de a ne aduna, lideri si cetateni si sa incercam sa depasim un moment complicat pentru tara", a declarat Mircea Geoana.

Mai mult, intelegerea dintre partidele majoritare in Parlament (carora li s-a alaturat si PNTCD, in urma "Pactului pentru Timisoara" semnat marti) ar urma sa asculte de vocile din societatea civila, a sindicatelor si a patronatelor, sustine liderul social-democrat.

"Nu este suficienta majoritatea din parlament. Da, 65% inseamna o ampla majoritate, dar proiectul de la Timisoara reprezinta un proiect deschis tuturor din societatea civila din Romania", a declarat Geoana, adugand ca Romania nu trebuie sa mai importe modele din strainatate, ci sa gandeasca un proiect national care poate fi urmarit "cateva generatii la rand, nu doar un simplu ciclu politic".

Mircea Geoana a declarat ca, intr-o discutie cu Nelson Mandela despre comunism, acesta i-a spus ca "inainte de a condamna trebuie sa ierti".

Candidatul PSD la prezidentiale a declarat ca l-a intrebat pe Nelson Mandela cum ar putea romanii sa treaca peste traumele si dezbinarea aduse de regimul comunist, iar acesta i-ar fi raspuns: "Tanarul meu prieten, inainte sa condamni, trebuie sa fii pregatit sa ierti".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#parteneriatul pentru Timisoara, #semnare parteneriat Timisoara, #parteneriat PNTCD PSD PNL , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
CEL MAI LONGEVIV PRIMAR DIN ROMANIA, PRIMARUL ORASULUI MARTIR TIMISOARA, GHEORGHE CIUHANDRU A SPUS :