Ce au discutat si ce nu taranistii la Cotroceni cu Basescu

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 18:59
5853 citiri
Ce au discutat si ce nu taranistii la Cotroceni cu Basescu
Foto: Observator de Calarasi

Prim-vicepresedintele PNTCD Aurelian Pavelescu a declarat pentru Ziare.com ca la intalnirea de joi de la Palatul Cotroceni intre liderii partidului si presedintele Traian Basescu acesta a jucat un rol de mediator fara a incerca sa avanseze solutii sau sa vina cu propuneri legate de o apropiere de PDL sau de o posibila Miscare Populara.

Liderii taranisti au fost invitati joi la Cotroceni pentru o intalnire care a durat aproximativ doua ore si jumatate. La discutii au participat fostul presedinte al PNTCD Marian Milut, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Doru Maries, Victor Ciorbea, Vasile Lupu si Aurelian Pavelescu.

Intalnirea a fost organizata in conditiile in care in presa au aparut diverse speculatii pe tema unei posibile apropieri a PNTCD de PDL, inclusiv prin sustinerea la alegerile din 2012 a taranistului Gheorghe Ciuhandu pentru un nou mandat la Primaria Timisoarei. In plus, exista zvonuri potrivit carora PNTCD ar putea fi atras in noul proiect politic intitulat Miscarea Populara.

"Nu pot sa fac declaratii despre discutiile concrete care au avut loc, pentru ca nu vreau sa se interpreteze. Presedintele a dorit sa fie informat despre situatia din PNTCD, ce se intampla cu partidul si de ce exista acest conflict intern. Nu s-a facut niciun fel de proiect politic acolo, nu s-a discutat despre niciun fel de conditionare, nu s-a discutat despre Miscarea Populara, nu s-a discutat despre vreo alianta, cu PDL-ul eventuala, nici vorba de asa ceva.

A fost o discutie deschisa, colocviala, spun eu, echilibrata, de bun simt, in care s-a analizat si s-a recunoscut de toata lumea ca este nevoie de PNTCD pe scena politica", a declarat Aurelian Pavelescu pentru Ziare.com.

Intrebat care a fost rolul presedintelui Traian Basescu si daca acesta a incercat sa propuna solutii de impacare a celor doua aripi din PNTCD, prim-vicepresedintele partidului a raspuns negativ la aceasta ultima intrebare.

"Nu, a fost o invitatie protocolara. Se poate spune ca a avut un rol de mediator, dar fara niciun fel de sugestie ca ar interveni in vreun fel in chestiunile interne din partid. Nu a fost vorba de nicio conditionare, de nicio sugestie, si de altfel nici nu ar fi fost posibil asa ceva. Lucrurile au fost foarte clare din acest punct de vedere: presedintele nu se implica in chestiunile interne ale PNTCD, dar si domnia sa considera ca partidul merita sa revina in Parlament, pentru ca si electoratul isi doreste un partid curat, cu principii morale si cu un trecut istoric.

Pe de alta parte, presedintele nu a uitat ca si PNTCD a fost alaturi de domnia sa la alegerile prezidentiale din 2009", ne-a declarat Aurelian Pavelescu.

Liderul taranist a tinut sa sublinieze faptul ca "PNTCD nu este orice partid, este un partid istoric, este o institutie nationala" si ca s-ar bucura daca astfel de initiative ar veni si din partea societatii civile, nu numai din partea presedintelui tarii.

Aurelian Pavelescu a refuzat sa comenteze sau sa dea detalii despre pozitia lui Victor Ciorbea la aceasta intalnire sau cea a lui Vasile Lupu, presedintele ales la ultimul congres.

"Nu pot sa fac declaratii in numele domniilor lor, dar eu cred ca discutia s-a pastrat intr-o atmosfera de normalitate. Nu s-au stabilit acum si alte intalniri, dar e posibil sa existe. Important este ca liderii PNTCD sa gaseasca o solutie", a declarat el.

Pavelescu spune ca nu au fost deloc abordate aspecte din trecut, intrebat fiind cum a fost reintalnirea dintre Victor Ciorbea si fostul ministru Traian Basescu, cel care a provocat caderea Guvernului condus de Ciorbea.

"A fost o discutie civilizata si agreabila. Nu s-a facut niciun fel de referire la ce s-a intamplat, nu s-a discutat despre trecut si eu nu observat niciun fel de resentiment nici din partea unuia, nici din partea celuilalt", a afirmat Pavelescu.

De asemenea, intrebat care sunt principalele piedici care stau in calea unificarii PNCTD, Aurelian Pavelescu a explicat ca este vorba despre "conflictul dintre nou si vechi".

Care este situatia juridica a PNTCD?

"In 2007, cand a fost aleasa motiunea Milut-presedinte si Pavelescu - prim-vicepresedinte, partidul era unitar. Noi am fost alesi la Congresul la care a participa si Ion Diaconescu, si surorile Coposu, si Gheorghe Ciuhandu, care a facut parte din echipa noastra, si Radu Sarbu a participat.

Desi au fost 3 motiuni, motiunea Milut-Pavelescu a castigat din primul tur cu aproape 70% din voturi. A fost un congres cu 1.000 de oameni. Noi am fost imputerniciti de congres sa facem din partid unul functional, pentru ca PNTCD era practic in disolutie, multe sedii fusesera luate la primarie, erau datorii uriase, forurile partidului nu se mai intruneau cu anii. Partidul era faramitat pe grupari istorice, cu lideri ca Ion Muresa, Victor Ciorbea, cateva organizatii din vest erau cu Gheorghe Ciuhandu, alti lideri de la Bucuresti trageau tot felul de sfori. Partidul era pur si simplu blocat", a explicat Aurelian Pavelescu.

Acesta a mai sustinut ca impreuna cu fostul presedinte Marian Milut a incercat modernizarea si intinerirea partidului, in conditiile in care "in PNTCD nu mai veneau membri tineri de ani de zile".

"A urmat reactia. Persoane care credeau ca partidul li se cuvine, ca un drept istoric, au facut imediat o dizidenta, peste un an si jumatate, folosindu-se in mod cinic de seniorii partidului, care nu mai activau de multa vreme. Asa s-a generat acest conflict care a degenerat apoi in procese.

In acest moment la Autoritatea Electotrala Permanenta, de unde si astazi am primit o adresa, si in urma controalelor financiare si institutionale ale autoritatilor, presedintele oficial este Aurelian Pavelescu. Am devenit presedinte dupa demisia lui Marian Milut in 2010. Potrivit statutului, prim-vicepresedintele preia atributiile presedintelui, iar in iulie 2010 am organizat si un congres care m-a si ales presedinte. Acest congres a fost validat de instanta. Aceasta este situatia juridica", a declarat Aurelian Pavelescu.

A urmat reorganizarea statutara a PNTCD, la care a fost facuta propunerea ca presedintia sa fie preluata de Vasile Lupu.

"In septembrie, in urma cu o luna, a fost ales presedinte domnul Vasile Lupu, eu ramanand prim-vicepresedinte. Acest lucru urmeaza sa fie validat de instanta, dar se urmeaza procedurile legale. Prin urmare. eu sunt presedintele legal, iar presedintele ales este Vasile Lupu, el urmand sa fie validat.

In ceea ce il priveste pe Victor Ciorbea, el a preluat dizidenta Radu Sarbu. Acesta a facut un congres in august 2008, congres care nu a fost validat de instanta nici pana acum pentru ca s-au descoperit 70 de semnaturi false, iar la Parchet s-a blocat. Radu Sarbu s-a retras intre timp, iar o parte din acea dizidenta l-a adus in frunte pe Victor Ciorbea, care a facut si el un congres, dar in afara cadrului statutar al partidului, in luna iunie.

Este o dizidenta nerecunoscuta juridic. Sigur sunt tot felul de procese in instanta, urmeaza sa vedem ce se intampla, dar exista aceasta linie statutara, de continuitate, Milut-Lupu, si aceasta dizidenta care este in prezent in afara cadrului statutar", a mai declarat Pavelescu.

Intrebat ce urmeaza dupa aceasta intalnire de la Cotroceni, el a explicat ca negocierile vor continua, dar este nevoie de gasirea nu doar a unei solutii politice, cat mai ales juridice.

"Negocierile sunt foarte vechi. Daca Victor Ciorbea va renunta la orgoliile pe care le are si care sunt nejustificate, pentru ca el a plecat din partid inainte de alegerile din 2004, si acum vine si vrea sa fie numai presedinte, el poate sa faca parte dintr-o echipa, se poate gasi orice solutie. Dar dupa 7 ani de absenta din partid, cand partidului i-a fost foarte greu, si mai ales dupa perioada 2000-2004, cand Victor Ciorbea a fost presedinte si nu a adus PNTCD in Parlament, a fost un esec, e foarte greu sa se accepte in teritoriu aceasta presiune uriasa pe care o face, in special pe media.

Negocierile vor continua, eu am aratat deschiderea totala, am facut un pas inapoi si am inteles dorinta unora dintre taranisti sa existe un presedinte ca taranist emblematic, din garda veche, si de aceea l-am sustinut si il sustin cu tarie pe Vasile Lupu.

Dar de cealalta parte exista o conditionalitate absoluta: ca domnul Ciorbea sa fie presedinte, exclusiv. Or, potrivit statutului partidului presedintele partidului are puteri mari si nu exista aceasta incredere in domnul Ciorbea in interiorul partidului. Partidul trebuie modernizat si intinerit, trebuie sa atragem oameni in stare sa isi faca o campanie electorala, nu sa ramanem ancorati in trecut", considera Aurelian Pavelescu.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#taranisti Cotroceni, #intalnire PNTCD Basescu, #Aurelian Pavelescu PNTCD, #Victor Ciorbea , #presedinte