PNTCD, invatamintele unui parastas politic

Duminica, 18 Iulie 2010, ora 12:05
5827 citiri
PNTCD, invatamintele unui parastas politic

In 1996, PNTCD era principalul partid al CDR, alianta care reusea sa rastoarne de la putere stanga neocomunista iliesciana instalata in fruntea Romaniei in decembrie 1989.

Dupa numai patru ani, taranistii aveau sa deconteze urias si exclusiv cei patru ani de guvernare. PNL si PD s-au salvat in extremis si au reusit, cum-necum, sa paseze fostului partener intreaga responsabilitate.

Dar daca e sa fim cinstiti, guvernarea CDR +PD nu a fost cea mai rea din cate a cunoscut Romania ultimilor 20 de ani. Victor Ciorbea a declansat cateva reforme esentiale, dar extrem de dureroase si costisitoare din punct de vedere electoral, in frunte cu liberalizarea cursului de schimb.

Radu Vasile a fost, intr-adevar, un episod jalnic, insa a fost urmat de cel mai performant premier roman. Mugur Isarescu a reusit intr-un an calmarea inflatiei si implementarea unei strategii economice pe termen mediu pe care, ulterior, Adrian Nasase nu a avut decat sa o respecte pentru a duce Romania in UE, dupa ce negocierile de aderare incepursera, sa nu uitam, tot in timpul guvernarii CDR.

Nu este chiar cel mai rau bilant posibil. Si totusi, dupa el, PNTCD a iesit, se pare definitiv, de pe prima scena politica. Ce a decontat? Senzatia de haos si permanenta discordie din interiorul guvrnarii de care partenerii, cel putin la fel de vinovati, s-au dezis cu mult mai usor. De ce ei au reusit si taranistii nu? Pentru ca liberalii si democratii aveau in acel moment lideri cu mult mai abili decat venerabilul Ion Diaconescu.

CDR, o constructie extrem de complicata, fusese gandita pentru un alt conducator, care a si reusit pana la urma, macar prin moartea sa impresionata, sa o duca la guvernare. Acolo insa, constructia s-a dovedit cu mult prea grea pentru umerii lui Ion Diaconescu.

Dar nu numai din acest motiv taranistii au ramas in groapa politicii romanesti. S-au adaugat si altele.

In primul rand, prea putini taranisti au fost dispusi sa traverseze desertul impreuna cu partidul in care, pasmite, credeau si au migrat urgent prin alte formatiuni, in special la PNL. Exista si acum cel putin 3 (euro)parlamentari fost taranisti: Mihaita Calimente, Vasile Berci si Norica Nicolai. Constantin Dudu Ionescu a candidat la alegeri din partea PD-L.

O alta mare problema a PNTCD a fost lipsa unui lider autentic, cu anvergura nationala, care sa tina partidul unit si sa-i dea directie in vremuri dificile, caci alde Radu Sarbu, Marian Milut sau chiar Gheorghe Ciuhandu nu indeplineau nici pe departe criteriile cerute. In schimb, au reusit sa scindeze partidul, cat mai era el.

Iar ceea ce s-a intamplat sambata la congresul uneia dintre aripile taraniste depaseste ca ridicol tot ceea ce ne puteam imagina si ne arata, de fapt, decaderea fara speranta de redresare in care a ajuns partidul condus candva de cel mai mare si vertical politician roman de dupa 1989, Corneliu Coposu.

Asadar, taranistii din aceasta aripa si-au ales drept lider pe unul dintre cei mai notorii traseisti politici din istoria recenta a Romaniei. Aurelian Pavelescu a reusit performanta de a trece practic prin toate taberele politice, de la Traian Basescu, la Mircea Geoana, schimbandu-si discursul si convingerile ca pe chiloti. Vedeta congresului nu a fost insa domnia sa, ci un posibil infractor de drept comun, devenit peste noapte victima politica, un miliardar de carton imbogatit in conditii mai mult decat dubioase: Dan Diaconescu.

Patronul OTV s-a bucurat de aplauzele taranistilor, le-a impartit cu generozitate autografe si nu m-as mira sa-i reprezinte la presedintie. Si pentru ca grotescul sa fie deplin, nici nu s-a stins bine ecoul aplauzelor primite de Dan Diaconescu ca au inceput sa se auda acordurile si versurile Imnului Regal. Ma tem ca nici nu putem vorbi despre un congres, ci despre un jalnic parastas politic.

Si cel mai mult ar trebui sa mediteze la el democrat liberalii, pe care ii paste aceeasi soarta politica din exact aceleasi motive: haosul guvernarii, lipsa unui lider pe masura aceluia care a ridicat constructia politica si oportunismul multora dintre cei atrasi si promovati in partid.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#PNTCD congres alegere presedinte, #PNTCD viitor politic , #presedinte
Comentarii
Poza UN_TARANIST
UN_TARANIST
rank 5
Un "paduche" precum Aurelian Pavelescu, produce intradevar o maladie greu vindecabila unui partid supus celor mai grele incercari!