Romanii prefera alianta PD-PLD

Joi, 02 August 2007, ora 15:54
2130 citiri

Alianta PD-PLD este mai legitima in a reprezenta polul de centru-dreapta decat Alianta PNL-PNTCD-AP, potrivit unui sondaj de opinie de tip omnibus realizat de IMAS, in perioada 8-17 iulie, transmite NewsIn.

La intrebarea "Din punctul dvs de vedere, pe care dintre cele doua aliante care afirma ca reprezinta Polul de centru-dreapta in Romania o considerati mai legitima?", 43% dintre cei care au raspuns au indicat Alianta PD-PLD, 13% au ales Alianta PNL-PNTCD-AP, 1% au considerat ca niciuna dintre cele nu reprezinta mai legitim Polul, iar 43% dintre cei chestionati nu au stiut sau nu au raspuns.

Dintre barbatii intervievati, 47.9% au preferat Alianta PD-PLD,16.4% Alianta PNL-PNTCD-AP, 1.1% nu au optat pentru niciuna, iar 34.6% nu au raspuns.

In schimb, in randul femeilor cel mai mare procent s-a inregistrat la non-raspunsuri - 51.5%. Dintre cele care au raspuns, 38% dintre femei au ales Alianta PD-PLD, in timp ce 9.6% au preferat Alianta PNL-PNTCD-AP.

La criteriul varsta, cea mai ridicata valoare pentru non-raspunsuri s-a inregistrat la categoria celor care au 60 de ani si peste - 57.9%, iar dintre cei care au formulat un raspuns, 32.4% au ales Alianta PD-PLD, iar 8.8% Alianta PNL-PNTCD-AP.

Cel mai mare procent al celor intervievati care au ales Alianta PD-PLD corespunde peroanelor cu varsta intre 30-44 de ani, in timp ce Alianta PNL-PNTCD-AP a obtinut cel mai bun scor in categoria 18-29 de ani (16.7%).

Structura intervievatilor pe regiuni arata ca cei mai multi care considera Alianta PD-PLD mai legitima sunt din Moldova - 45%, in timp ce Alianta PNL-PNTCD-AP a obtinut cel mai mare scor in Bucuresti - 14.7%. In Transilvania, 44.6% au ales PD-PLD, iar 10.9% PNL-PNTCD-AP.

In Muntenia, Alianta PD-PLD a fost indicata ca cea mai legimita de 42.7%, in timp ce Alianta PNL-PNTCD-AP a fost mentionata de 13.3%. In Moldova, PD-PLD a obtinut 45%, iar PNL-PNTCD-AP 14.6%.

In fine, in Bucuresti, unde s-a inregistrat si cea mai mare valoare a non-raspunsurilor (53.8%), 31.5% considera mai legitima Alianta PD-PLD, iar 14.7% prefera Alianta PNL-PNTCD-AP.

Sondajul a fost realizat in perioada 8-17 iulie, pe un esantion de 1.230 de persoane cu o marja de eroare de plus minus 2.8 %.

Protocolul PNL-PNTCD-AP urmeaza sa fie semnat in curand la Timisoara de catre liderii celor trei partide. Pe de alta parte, liderul PLD Valeriu Stoica a declarat saptamana trecuta ca ca daca liberal-democratii nu obtin un scor bun la alegerile europarlamentare, discutiile privind crearea polului de centru-dreapta (PLD plus PD) s-ar putea prelungi pana la alegerile nationale din 2008.

Dupa cum afirma liderul CRN al liberal-democratilor, unificarea fortelor de centru-dreapta, s-ar putea prelungi pana dupa alegerile parlamentare nationale, intrucat PNL are acum o popularitate datorata faptului ca este partid de guvernare.

"Dupa ce PNL nu va mai fi la guvernare si Tariceanu nu va mai fi prim ministru nu avem nici o indoiala ca electoratul liberal de dreapta va opta in favoarea PLD", a afirmat Valeriu Stoica.

Acesta a lasat de inteles ca PLD ar fi dispus sa astepte participarea PNL la aceasta constructie politica, eventual dupa un moment de cumpana in partid marcat de incheierea actualului mandat guvernamental.

Citeste si:
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea a anunțat luni, 18 octombrie, că proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze va ajunge astăzi în Senat. Astfel, potrivit proiectului social democraților,...
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Sursa: Ziare.com