Muncitorii angajați la construirea podului suspendat peste Dunăre de la Brăila muncesc la ridicarea ultimului segment de tăblier metalic.
Fotografii realizate în zilele de 27-28 iunie arată că la podul peste Dunăre se lucrează intens pentru montarea ultimului tăblier metalic al secțiunii hobanate.
Au fost, în total, 86 de segmente, fiecare cu o greutate de 250 de tone, care compun baza pentru viitoarea structură rutieră.
După montarea tăblierelor "vin sudurile finale, asfaltul și finisajele. Și, bineînțeles, tensionarea cablurilor și testele", arată specialiștii Pro Infrastructura.
Antreprenorii WeBuild-IHI Infrastructure au stabilit că podul va fi finalizat și predat până cel târziu la sfârșitul anului 2022.
Marea problemă o reprezintă, în continuare, drumurile de acces către pod, întinse pe câțiva kilometri atât pe malul tulcean, cât și pe raza județului Brăila.
Specialiștii care urmăresc derularea proiectului spun că amenajarea acestora va fi posibilă, în cel mai bun caz, cel mai devreme în 2023.
Există o variantă extrem de scurtă care ar putea fi dată în folosință în 2022.
"La drumurile de legătură, pe lângă problemele cu mutările de utilități despre care v-am zis de nenumărate ori, a apărut o surpriză neplăcută cu subcontractorul Tancrad care a renunțat. WeBuild a găsit înlocuitor și se crește treptat ritmul.
Singura variantă fezabilă de deschidere a traficului în 2022 este, cum v-am explicat încă din iarnă, pe nodul cu DN22B Brăila-Galați de la baza podului, sau în cel mai bun caz până la girația cu DJ221B (Calea Galați), respectiv pe conexiunea scurtă spre Smârdan/Măcin de pe malul tulcean.
Situația drumurilor de acces către pod, pe data de 17 iunie
Capătul de vest (intersecția cu DN2B/Șos. Baldovinești) și drumul de legătură spre Jijila rămân pentru anul viitor", arată Pro Infrastructura, într-o analiză publicată pe 20 mai 2022.
Lungimea totală a podului suspendat peste Dunăre este de 1.974,30 metri, iar deschiderea centrală este de 1.120 metri. Comparativ, celebrul pod Golden Gate din San Francisco are o lungime de 1.970 de metri și o deschidere centrală de 1.280 de metri.
„La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii”, notează Compania de Drumuri.
Cele două turnuri ale Podului ating o înălțime de 192 metri și sunt practic cele mai înalte construcții din România (dincolo de coșuri de fum sau antene).
Lungimea totală a drumurilor (inclusiv podul) este de 23,413 km și cuprinde două secțiuni: drumul principal Brăila - Jijila, cu o lungime 19,095 km și drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin, în lungime de 4,328 km.
Excelenta realizare pentru... Vezi tot