Un nou pod peste Prut. Republica Moldova și România urgentează deschiderea unui punct de trecere a frontierei la Leova – Bumbăta

Duminica, 26 Iunie 2022, ora 10:34
4445 citiri
Un nou pod peste Prut. Republica Moldova și România urgentează deschiderea unui punct de trecere a frontierei la Leova – Bumbăta
lucrările de construcție au început deja FOTO Ziarul de Gardă

Un nou punct de trecere a frontierei va fi deschis urgent între Republica Moldova și România la „Leova – Bumbăta”, în contextul crizei de la frontieră și va fi deschis traficului internațional

Decizia a fost luată sâmbătă, 25 iunie 2022.

Deschiderea noului punct de trecere a frontierei de stat va fi posibilă doar după ce autoritățile competente vor executa lucrările de construcție a drumului de acces și infrastructurii necesare amenajării pe malul râului Prut a unui pod de pontoane, se spune în comunicatul autorităților.

În acest sens, au fost acordate abilitările necesare pentru îndeplinirea acestor obiective, pentru dotarea viitorului punct de trecere a frontierei de stat și pentru negocierile necesar a fi realizate cu partea română, mai informează Guvernul Republicii Moldova.

Primarului orașului Leova, Alexandru Bujorean, spune că lucrările de construcție au început deja, citat de Ziarul de Gardă.

„Cred că nu doar eu, dar și o bună parte din orășeni au senzația că construcția acestui pod încă e un vis. Un vis care se transformă în realitate în ochii noștri, după zeci de ani de eforturi și speranțe”, a scris primarul pe facebook.

„78 ANI. Atât timp a fost așteptată vestea pe care am fericita ocazie să o comunic astăzi.

78 ani în urmă, în 1944, a fost distrus podul care unea localitățile Leova (Republica Moldova) și Bumbăta (România), pod care data în documentele istorice încă în 1781, presupus a fi construit după războiul ruso-turc din anii 1768–1774.

O parte din istoria seculară a orașului Leova a fost ștearsă 78 ani în urmă de mașinăria sovietică iar astăzi, adevărul istoric triumfă și renaște în ochii noștri.

În numele și cu respect pentru toți cei care au luptat și muncit pentru acest vis al leovenilor de pretutindeni și nu doar, cu recunoștință pentru cei care sunt în viață și cei care au plecat de lângă noi, neajungând să vadă această zi, anunț că cei 60 metri de Prut nu vor mai despărți orașul Leova de România, Uniunea Europeană și întreaga Lume Liberă!

PODUL LEOVA-BUMBĂTA VA FI RECONSTRUIT!

Ingineri, experți și constructori ai Armatei Române, Armatei Naționale a Republicii Moldova și alte instituții responsabile au inițiat lucrările de asamblare a podului flotant, pe bază de pontoane, care va uni orașul Leova cu satul Bumbăta din comuna Vetrișoaia, localitate înfrățită cu orașul Leova.

Motivul instalării pontoanele în această perioadă și în termeni restrânși vine de la necesitatea de fluidiza fluxul mare de unități de transport care tranzitează frontiera de stat a Republicii Moldova și care va crește considerabil în perioada de recoltare și exportare a producției agricole.

Încă nu e acel pod care va îmbrățișa pe mulți ani cele două maluri ale Prutului, dar e o etapă intermediară frumoasă și mult așteptată între acel Pod de Flori din 1990-1991 și cel de piatră, care cu certitudine va fi reconstruit în următoarea perioadă”, a mai scris primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cerere uriașă pentru cursurile de limba română organizate în Republica Moldova. Solicitările vin inclusiv din Transnistria și Găgăuzia
Cerere uriașă pentru cursurile de limba română organizate în Republica Moldova. Solicitările vin inclusiv din Transnistria și Găgăuzia
Numărul cererilor pentru cursurile de limbă română organizate gratuit în Republica Moldova este de peste două ori şi jumătate mai mare decât cel al locurilor disponibile, iar câteva sute...
Maia Sandu la doi ani de la semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană: ”Suntem pe drumul cel corect”
Maia Sandu la doi ani de la semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană: ”Suntem pe drumul cel corect”
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite duminică, 3 martie, un mesaj la doua ani de la semnarea cererii de aderare a țării sale la Uniunea Europeană. ”În acești doi ani am...
#pod, #Prut, #punct trecere frontiera, #Republica Moldova , #Republica Moldova