De ce bombardează sălbatic Rusia cel mai important pod care leagă România de sud-vestul Ucrainei: "Intrăm într-o nouă fază"

Miercuri, 01 Iunie 2022, ora 12:56
19074 citiri
De ce bombardează sălbatic Rusia cel mai important pod care leagă România de sud-vestul Ucrainei: "Intrăm într-o nouă fază"
Podul Zatoka face legătura cu paradisul turistic al Ucrainei din zona Odesa FOTO Twitter

Pe fondul blocadei navale rusești la Marea Neagră, legăturile de transport cu România sunt singura modalitate a Ucrainei de a exporta mărfuri prin sudul țării, susțin serviciile secrete ale armatei britanice.

Rusia a lansat în mod repetat lovituri cu rachete asupra podului de peste estuarul Nistrului din regiunea Odesa, ceea ce duce la pierderi economice semnificative pentru Ucraina.

Din cauza blocării porturilor ucrainene, comunicarea terestră cu România este singura modalitate de export de cereale și mărfuri în sudul țării, transmite serviciul de presă al ministerului britanic al Apărării, citat de zn.ua.

Scopul bombardării infrastructurii ucrainene este de a distruge economia țării. Pe fundalul distrugerii totale a potențialului industrial al regiunilor estice, Rusia continuă să blocheze, să distrugă și să deterioreze orice rute de transport ale Ucrainei care o leagă de lume. Comunicarea terestră cu România și porturile ucrainene de pe Dunăre este critică, deoarece aceasta este aproape singura oportunitate de a exporta mărfuri.

În același timp, trupele ruse continuă să distrugă regiunea Lugansk. Comandamentul militar al Federației Ruse a concentrat principala putere de foc în direcția Severodonețk.

„În perioada 30 mai până în 31 mai, luptele s-au intensificat pe străzile din Severodonețk, trupele ruse s-au apropiat de centru. În prezent, mai mult de jumătate din oraș este ocupat de trupe rusești, inclusiv de luptători ceceni”, se arată în raportul de informare.

Forțele rusești continuă să atace podul care leagă Ucraina de România

În noua sa evaluare cu privire la războiul din Ucraina, ministrul britanic al Apărării afirmă că Rusia continuă să atace cu rachete podul important care leagă Ucraina de România.

Forțele armate ale Rusiei au avariat puternic podul feroviar și rutier Zatoka din sud-vestul Ucrainei în urma unor atacuri cu rachete lansate pe 26 aprilie. El a fost ținta unor atacuri puternice rusești și pe 27 aprilie.

Acest pod din apropierea orașului Odesa aflat peste râul Nistru leagă regiunea din sud-vestul Ucrainei de porturile sale de la Dunăre și România.

Mai mulți analiști occidentali afirmau la momentul respectiv că Rusia vrea să distrugă axa care leagă Ucraina de România în contextul creșterii ajutorului militar acordat de Occident Kievului.

„Intrăm într-o nouă fază: țările occidentale au anunțat o întărire a ajutorului lor militar, așa că, din partea rusă, trebuie să lovească în aceste capacități de întărire și în capacitatea ucrainenilor de a se aproviziona cu arme”, afirma după aceste atacuri Jean-Pierre Maulny, director adjunct al Institutului pentru Relații Internaționale și Strategice (IRIS).

„Ajutorul occidental este menit să permită trupelor ucrainene să reziste sub bombardamentele rusești, așa că pentru ruși este o veste proastă și încearcă să reducă amploarea acestuia”, preciza și Pascal Ausseur, director general al Fundației mediteraneene pentru studii strategice (FMES).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#podul zatoka, #zatoka Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Romania, #pod, #Odesa , #Razboi Ucraina