Cinci moduri prin care poți să reziști poftelor alimentare și să te ții de o dietă sănătoasă

Sambata, 14 Septembrie 2024, ora 21:00
3356 citiri
Cinci moduri prin care poți să reziști poftelor alimentare și să te ții de o dietă sănătoasă
Multora le e greu să reziste dulciurilor FOTO Pixabay

Mulți dintre noi încercăm să consumăm mai multe fructe și legume și să reducem alimentele ultraprocesate. Dar de ce este atât de greu să ne menținem obiectivele?

Alimentele cu conținut ridicat de grăsimi, zahăr și sare sunt extrem de savuroase. Și nu e vorba doar de tine – așa am evoluat. Aceste alimente activează sistemul de recompensă al creierului deoarece, în trecut, ele erau rare.

Acum, acestea sunt peste tot în jurul nostru. În societățile moderne bogate, suntem bombardați cu publicitate care ne reamintește în mod intenționat de aspectul, mirosul și gustul alimentelor bogate în calorii. Și ca răspuns la aceste indicii puternice, creierul nostru reacționează exact așa cum a fost conceput, declanșând o dorință intensă de a le mânca.

Iată cum funcționează poftele alimentare și ce puteți face dacă vă aflați în căutarea alimentelor dulci sau sărate.

Ce cauzează pofta de mâncare?

O poftă de mâncare este o dorință sau un impuls intens de a mânca ceva, adesea concentrat pe un anumit aliment.

Suntem programați să învățăm cât de bun are gustul și mirosul un aliment și unde îl putem găsi din nou, mai ales dacă este bogat în grăsimi, zahăr sau sare.

Ceva care ne amintește de savurarea unui anumit aliment, cum ar fi o reclamă atrăgătoare sau un miros delicios, ne poate face să tânjim după el.

Indiciul declanșează un răspuns fizic, crescând producția de salivă și activitatea gastrică. Aceste răspunsuri sunt relativ automate și greu de controlat.

Ce altceva ne influențează alegerile? În timp ce efectul indicilor asupra răspunsului nostru fizic este relativ automat, ceea ce facem în continuare este influențat de factori complecși. Faptul că consumați sau nu mâncarea ar putea depinde de factori precum costul, dacă este ușor disponibilă și dacă mâncarea ar fi în concordanță cu obiectivele dvs. de sănătate.

Dar, de obicei, este greu să ținem cont de alimentația sănătoasă. Acest lucru se datorează faptului că tindem să acordăm prioritate unei recompense imediate, cum ar fi plăcerea de a mânca, în detrimentul uneia întârziate sau abstracte - inclusiv obiectivelor de sănătate care ne vor face să ne simțim bine pe termen lung.

De asemenea, stresul ne poate face să mâncăm mai mult. Atunci când ne este foame, alegem porții mai mari, subestimăm caloriile și găsim mâncatul mai satisfăcător.

Căutați ceva sărat sau dulce

Ce se întâmplă dacă un indiciu ne îndeamnă să căutăm un anumit aliment, dar acesta nu este disponibil?

Cercetările anterioare au sugerat că atunci vei căuta orice te face să te simți bine. Astfel, dacă ai vedea pe cineva mâncând o gogoașă, dar nu există niciuna în jur, ai putea mânca chipsuri sau chiar să bei alcool.

Dar noile noastre cercetări au confirmat un lucru pe care probabil îl știați: este mai specific decât atât.

Dacă o reclamă la chipsuri te face să te uiți după mâncare, este posibil ca o felie de tort să nu fie de ajuns - vei căuta ceva sărat. Indicii din mediul înconjurător nu ne fac doar să avem poftă de mâncare în general, ci ne determină să căutăm anumite "categorii" de alimente, cum ar fi sărate, dulci sau cremoase.

Indiciile alimentare și mâncatul fără minte

Istoricul medical și genetica pot, de asemenea, să facă mai dificilă suprimarea poftelor alimentare. Dar nu vă învinovățiți - să vă bazați doar pe voință este greu pentru aproape toată lumea.

Indiciile alimentare sunt atât de puternice încât ne pot determina să căutăm un anumit aliment, chiar dacă nu suntem copleșiți de un impuls deosebit de puternic de a-l mânca. Efectul este mai intens dacă alimentul este ușor accesibil.

Acest lucru explică de ce putem mânca o întreagă pungă mare de chipsuri care se află în fața noastră, chiar dacă plăcerea noastră scade pe măsură ce mâncăm. Uneori folosim terminarea pachetului ca semnal pentru a ne opri din mâncat mai degrabă decât foamea sau dorința.

Există ceva ce pot face pentru a rezista poftelor?

În mare parte, nu avem control asupra indiciilor din mediul nostru și asupra poftelor pe care le declanșează. Dar există câteva modalități prin care puteți încerca să controlați situațiile în care faceți alegeri alimentare.

Recunoașteți-vă pofta și gândiți-vă la o modalitate mai sănătoasă de a o satisface

De exemplu, dacă aveți poftă de chipsuri, ați putea mânca în schimb nuci ușor sărate? Dacă doriți ceva dulce, puteți încerca fructele. Evitați să faceți cumpărături atunci când vă este foame și faceți o listă în prealabil. Folosirea la maximum a opțiunilor de comandă online și ridicare personală sau de livrare de la supermarket poate ajuta, de asemenea, la evitarea reclamelor și a cumpărăturilor impulsive la raion. Acasă, fructele și legumele trebuie să fie ușor accesibile și ușor de văzut. De asemenea, aveți la îndemână și alte alimente bogate în nutrienți, fibre și neprocesate, cum ar fi nuci sau iaurt simplu. Dacă puteți, eliminați din mediul dvs. alimentele bogate în grăsimi, zahăr și sare.

Asigurați-vă că obiectivele dvs. alimentare sunt specifice, măsurabile, realizabile, relevante și limitate în timp. Fiți blând cu dumneavoastră. Nu vă învinovățiți dacă mâncați ceva care nu vă îndeplinește obiectivele de sănătate. Continuați să încercați, scrie sciencealert.com.

Ce este eticheta-curcubeu și cum ne va ajuta să alegem alimentele cele mai sănătoase
Ce este eticheta-curcubeu și cum ne va ajuta să alegem alimentele cele mai sănătoase
Autoritățile din România vor să introducă în magazine eticheta Nutri-Score, care să le ofere clienților informații despre produsele alimentare. Această etichetă va fi opțională...
Primarul din Mangalia, sancționat că a sunat abuziv la 112, după ce membrii AUR au făcut scandal în instituție
Primarul din Mangalia, sancționat că a sunat abuziv la 112, după ce membrii AUR au făcut scandal în instituție
În urma unui scandal la Primăria Mangalia, primarul a fost sancționat pentru că a sunat abuziv la numărul de urgențe 112. Totul a pornit de la un grup de membri AUR, care au cerut secretarei...
#pofte alimentare, #moduri, #alimentatie sanatoasa , #nutritie
  1. Alimentul care scumpește Crăciunul după ce producția de lapte a scăzut anul trecut în mai toate regiunile lumii
  2. Horoscop zilnic. Marți, 15 octombrie. Zodia care trebuie să acorde mai multă atenție partenerului
  3. Bancul zilei: Ce se consideră în armată plăcere și ce îndatorire
  4. Acuzat că și-a înșelat soția, Lucian Mîndruță a dat explicații: „Sunt mai multe persoane implicate"
  5. Activitatea zilnică surprinzătoare care vă face să vă simțiți obosiți tot timpul
  6. Micile afaceri din România, trase la indigo. "Se gândește să își deschidă acest tip de business fix acolo unde unul identic a dat faliment acum 3 luni"
  7. Lucrul pe care probabil îl faci în timpul plimbărilor și îl înnebunește pe câinele tău
  8. Noua pastilă care poate imita efectele unui antrenament în timp ce stați pe canapea
  9. Faimosul designer Ralph Lauren a împlinit 85 de ani. Care este povestea unuia dintre cei mai bogați oameni de afacere din lume FOTO
  10. Cardiologii recomandă mersul la sală. Cum ne ajută exercițiile de forță în păstrarea unei inimi sănătoase