Poiana fără seamăn din Apuseni. Fenomenul natural care o face unică în România FOTO VIDEO

Autor: N.G.
Sambata, 21 Mai 2022, ora 21:00
9430 citiri
Poiana fără seamăn din Apuseni. Fenomenul natural care o face unică în România FOTO VIDEO

Unică si surprinzătoare prin particularităţile sale, Poiana Ponor din Munții Apuseni oferă un cadru spectaculos indiferent de anotimp. Este situată în apropiere de Padiş, în partea central-vestică a Parcului Natural Apuseni, pe teritoriul județului Bihor. În 2003 a fost declarată zonă de conservare specială a diversităţii biologice.

Poiana Ponor este o depresiune închisă, împrejmuită de culmi înalte, parţial împădurite. Suprafaţa poienii, cu iarbă măruntă, se prelungeşte pe culmile înconjurătoare spre bazinele vecine. Faptul cel mai remarcabil în această poiană este sistemul de pierdere al apei, care se face în patul râului prin orificii acoperite de nisip fin numite sorburi.

În cazul unui nivel de ape scăzute fenomenul de manifestă prin două sorburi. În situaţia nivelelor ridicate ale apei, determinate de ploi persistente sau de topirea zăpezii, aceste sorburi nu mai pot drena întreaga cantitate de apă care se acumulează depăşind patul normal al râului.

Foto: Parcul Natural Apuseni

Pe măsură ce apa creşte şi inundă zone de obicei uscate, intră în funcţiune noi sorburi. Când nici acestea nu mai pot drena apa, întreaga poiană este ocupată de apele unui lac întins. Apele suplimentare ale lacului se deversează prin partea de nord-vest a poienii peste un prag stâncos dând naştere unui torent violent de suprafaţă care curge spre Valea Cetăţilor.

Camparea este interzisă

Pârâul care străbate poiana provine din Izbucul Ponor, situat la baza unui abrupt stâncos. Izbucul este deosebit de spectaculos, constituindu-se dintr-un mic lac la intrare care este alimentat printr-un sifon. Apa izbucului provine din Şesul Padiş, respectiv din pierderile prin ponoare ale Văii Trânghieştilor, Gârjoaba, şi altele.

De la izbuc, părâul are un mic sector cu pat înclinat, după care coteşte brusc spre dreapta şi trece la un curs domol, meandrat, străbătând poiana plată, uşor înclinată, pe o distanţă de circa 240 de metri, pentru a se pierde în sistemul de sorburi, de unde şi denumirile de Poiana Ponor, respectiv râul Ponor.

Foto: Parcul Natural Apuseni

Deasupra sorburilor, un perete calcaros în care sunt săpate câteva grote întregeşte farmecul poienii. Poiana este spectaculoasă în fiecare anotimp: la începutul primăverii – ghioceii şi brânduşele invadează pajiştea, oglindindu-se pe luciul apei, vara – verdele crud este străbătut de turmele de oi, toamna – pajiştea devine multicoloră, în timp ce iarna transformă poiana într-o mare pufoasă de alb.

Pe lângă peisajele pitoreşti prezente aici, un alt aspect atractiv este dat de mireasma coniferelor, de aerul curat, puternic ozonat şi de atmosfera liniştită, perfectă pentru o vacanţă relaxantă sau pentru o escapadă în mijlocul naturii. Meandrele pe care râul le face au dat naştere unor terase plate, pe care turiştii obişnuiau să-şi pună corturile. Fiind declarată rezervaţie naturală, camparea a fost interzisă.

Trasee de acces

Din punct de vedere rutier, există 3 căi principale de acces în zona Parcului Natural Apuseni:

– Drumul European E60: Oradea – Huedin – Cluj-Napoca. Din Huedin, acces auto pe DJ761B la km 10, bifurcaţie spre Beliş-Fântânele sau Răchiţele-Ic Ponor-Padiş

– Drumul European E79: Oradea – Beiuş – Deva. Din Sudrigiu, pe drum judeţean, bifurcaţie spre Pietroasa – Boga – Platoul Padiş

– Drumul European DN75: Ştei – Câmpeni – Turda. Din satul de vacanţă Vârtop, spre Groapa Ruginoasă, Camping Glăvoi, Cheile Galbenei (pe trasee turistice);

Foto: Parcul Natural Apuseni

La nivel local, urmărind marcajele (punct galben, respectiv albastru), accesul în Poiana Ponor se face fie dinspre Cabana Padiș – coborând pe poteca marcată pe Valea Brădeţului, fie dinspre Cetăţile Ponorului traversând o culme împădurită. De asemenea, se poate ajunge în Ponor şi dinspre Poiana Glăvoi, pe un drum de tractor ce străbate pantele cu lapiezuri, aceasta fiind şi cea mai facilă cale de acces.

Citeste si:
Drum gratis cu mașina din Suceava până în Thassos. "Traseu de 1.100 de kilometri cu o încărcătură de 2.800 de kilograme"
Drum gratis cu mașina din Suceava până în Thassos. "Traseu de 1.100 de kilometri cu o încărcătură de 2.800 de kilograme"
După ce în urmă cu o lună, un român a relatat experiența călătoriei până în Grecia cu o Dacia Spring, și alți români se încumetă să parcurgă distanța cu o mașină electrică,...
Destinații perfecte pentru luna de miere de anul acesta: Grecia e și în acest top. Ce prețuri plătesc tinerii căsătoriți
Destinații perfecte pentru luna de miere de anul acesta: Grecia e și în acest top. Ce prețuri plătesc tinerii căsătoriți
Ridicarea restricțiilor din pandemie nu a dat restart doar la vacanțe, ci și la nunți. Cei care se căsătoresc caută destinația perfectă pentru luna de miere. În acest sezon, tinerii...