Cum tratezi dependenta de Pokemon Go

Joi, 04 August 2016, ora 10:31
4246 citiri
Cum tratezi dependenta de Pokemon Go

Pokemon Go a devenit unul dintre cele mai populare jocuri pe telefon din lume. Chiar daca aduce unele beneficii organismului - esti obligat sa faci miscare si sa te plimbi de colo-colo pentru a prinde creaturile digitale - unii utilizatori pot deveni dependenti.

Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, explica faptul ca adictia apare atunci cand dam curs acelei compulsii de a instala prima data jocul si se intensifica dupa ce prindem primul Pokemon, de regula acesta aflandu-se prin apropiere, potrivit unui comunicat remis joi Ziare.com.

In opinia lui, acea mica "victorie" genereaza in creier o mica "explozie", care elibereaza o cantitate mare de dopamina, numita si hormonul placerii.

Astfel, Eugen Popa arata ca de fiecare data cand punem in practica acel comportament, coroborat cu interactiunea crescuta oferita de joc, simtim o placere foarte mare si creierul nostru isi doreste repetarea comportamentului creand astfel un cerc vicios. Cu cat repetam mai mult gestul sau trecem la un nivel superior, cu atat nevoia, respectiv adictia, creste.

Citeste explicatia unui psiholog despre nebunia Pokemon Go

"In spatele oricarui tip de dependenta - deci si in cazul adictiei fata de jocul Pokemon Go - se ascunde intotdeauna o emotie, o stare interioara de dezechilibru, stres sau tensiune interioara. Dependenta devine astfel un sistem de aparare care lucreaza de cele mai multe ori inconstient, independent de vointa noastra, protejandu-ne de acel stres.

Ce putem sa facem noi la nivel constient este sa combatem aceste comportamente nocive, sa eliminam tensiunile interioare care conduc la comportamente automate. Nu vom vorbi despre autohipnoza sau alte metode de lucru cu subconstientul, ci de ceea ce putem sa facem lucrand doar cu mintea constienta", declara Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Cum putem scapa de obsesia Pokemon Go?

Pentru a nu deveni obsedati de joc sau pentru a tine sub control adictia, ideea de baza este sa nu dam curs de fiecare data impulsului de a deschide aplicatia.

Iata doua tehnici care ne-ar putea ajuta in acest sens:

 • Amanarea
 • Indiferent daca dam sau nu curs impulsului puternic de a ne juca (sau orice alta dependenta), intensitatea sa scade radical pana la disparitia completa. Iar asta se intampla uneori dupa aproximativ 10-15 minute.

  Practic, atunci cand simti ca "trebuie" sa cedezi impulsului de a fuma, bea, manca sau de a te juca Pokemon Go, trebuie sa-ti propui sa mai astepti un sfert de ora si sa te concentrezi pe altceva.

 • Intarzierea
 • O alta metoda este ca, inainte de a porni jocul, sa intarziem actiunea cam 15 secunde si sa observam gestul nostru.

  "Pare un lucru banal, dar efectele sunt incredibile. Intrucat facem multe gesturi fara sa le constientizam, acestea devin automatisme, iar in acele 15 secunde avem timp sa vizualizam gestul nostru si sa-l calificam ca fiind unul impulsiv sau unul natural.

  In acest fel, reusim, in timp, sa eliminam acea dorinta puternica prin amanarea satisfacerii ei. Tehnica poate fi folosita la mult mai multe adictii, printre care fumatul, mancatul compulsiv sau consumul de alcool", conchide Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

  C.P.

  Citeste si:
  Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
  Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
  Înscrisă în PSD încă de la 16 ani, deputata Oana Gianina Bulai a făcut slalom prin mai multe funcții obținute pe linie de partid, fie că au venit de la social-democrați, ori PDL, fiind...
  De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
  De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
  Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții transfrontaliere, adică în regiunile locuite de maghiari, printre acestea aflându-se și Transilvania, conform agenției...