Cum au scăpat de pedeapsă doi români judecați pentru organizarea unei partide de poker. Telefoane ascultate și flagrant delict

Marti, 04 Ianuarie 2022, ora 22:41
3958 citiri
Cum au scăpat de pedeapsă doi români judecați pentru organizarea unei partide de poker. Telefoane ascultate și flagrant delict
Partida de poker a fost organizată în cerc restrâns FOTO Pixabay

Doi bărbați de 40 și 45 de ani din Botoșani au fost declarați nevinovați într-un dosar în care au fost trimiși în judecată pentru că „au organizat, împreună, jocuri de noroc de tip poker, pentru care au perceput o taxă de participare şi un procent din câştiguri”. Celor doi le-a fost realizat și un flagrant, dar asta nu a fost suficient pentru judecător.

Dosarul penal care vizează infracțiuni în domeniul jocurilor de noroc a fost deschis prin sesizare din oficiu, în urma unor informații primite de la polițiști de la un martor. Concret, polițiștii au primit informația că începând cu luna ianuarie 2017, într-o încăpere a unui local din Botoșani sunt organizate jocuri de noroc tip poker şi rummy, fără licenţă sau autorizaţie în acest sens.

Telefonul celui care organiza partidele de poker a fost pus sub ascultare, descoperindu-se astfel cum era organizat jocul. Practic, partidele erau organizate după principiul meciurilor de fotbal între prieteni, participanții fiind anunțați de organizator care este ora de începere și cine sunt participanții. „Ora 20:00, rog confirmarea”, este unul dintre mesajele trimise jucătorilor.

În 7 decembrie 2017, polițiștii au organizat flagrantul. Polițiștii, însoțiți de un oficial al Oficiului pentru Jocuri de Noroc, au găsit la masa de poker nouă persoane și pe cei doi organizatori: unul asigura buna desfăşurare a jocului, iar al doilea era dealer, împărţind cărţile de joc şi jetoanele.

Jucătorii de poker, martori în dosar au declarat că de organizarea partidelor se ocupa unul dintre cei doi bărbați trimiși în judecată. Martorii au declarat că erau anunţaţi cu privire la data şi ora la care urma să aibă loc jocul de poker, de către unul dintre cei doi organizatori, care comunica și taxa de participare, care era de 200 lei, prin expresia „200 buy-in şi 2/4 blind”.

Martorii au mai declarat că cel care se ocupa de perceperea taxei nu participa la jocul de poker, acesta având rolul de a asigura buna desfăşurare a partidei, „prin aceea de a nu permite altor persoane străine să intervină”.

De ce a decis judecătorul că nu s-a comis o infracțiune

Judecătoria Botoșani, unde s-a judecat dosarul în primă instanță, a dispus achitarea celor doi bărbați pe motiv că faptele lor nu îndeplinesc toate condițiile cerute de lege pentru a fi considerate infracțiune.

Concret, judecătorul susține că nu s-a făcut dovada că inculpaţii ar fi oferit public un potenţial câştig. „Prin „oferirea publică” trebuie să se înţeleagă o ofertă făcută oricărei persoane, publicului în general, iar această ofertă trebuie făcută în aşa fel încât să ajungă la cunoştinţă publică, adică orice persoană să ştie de oferta inculpaţilor şi să poată participa la jocul de noroc.

În speţa de faţă este de observat că oferta de a juca jocuri de noroc nu a fost niciodată publică. Chiar organele de urmărire penală au reţinut că inculpaţii contactau telefonic anumite persoane, care, de regulă, erau aceleaşi, fiind, deci, vorba de un cerc de cunoştinţe, iar nu persoane străine”, se arată în sentința Judecătoriei Botoșani.

Judecătorul a mai arătat că, pentru ca o persoana fizică să fie pusă sub acuzare, trebuie să se comporte ca o firmă din domeniu, să realizeze acţiunea respectivă în mod sistematic, adică într-un număr suficient de acte care să o releve ca o îndeletnicire cu caracter profesional.

„Or, în speţa de faţă, inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru o singură faptă, săvârşită la 07.12.2017, care, însă, nu trădează o îndeletnicire cu caracter profesional şi, deci, nu îi califică ca subiect activ al infracţiunii în discuţie”, a mai arătat judecătorul.

Judecătoria Botoșani a mai arătat că anchetatorii nu au precizat care ar fi prejudiciul cauzat bugetului de stat prin fapta inculpaţilor, ba chiar au precizat că „în cursul urmăririi penale, nicio persoană fizică sau juridică nu şi-a manifestat intenţia de a se constitui parte civilă în cauză”. Sentința Judecătoriei Botoșani poate fi atacată cu apel.

Incendiu în timpul nopții la primul etaj al unui bloc. 18 persoane au părăsit clădirea
Incendiu în timpul nopții la primul etaj al unui bloc. 18 persoane au părăsit clădirea
Un incendiu a izbucnit în timpul nopții dinspre sâmbătă spre duminică, 8 septembrie, într-un apartament situat la primul etaj al unui bloc din orașul botoșănean Darabani. Flăcările au...
Donald Trump, fericit după amânarea sentinței în dosarul Stormy Daniels. "Dosarul ar trebui închis"
Donald Trump, fericit după amânarea sentinței în dosarul Stormy Daniels. "Dosarul ar trebui închis"
Donald Trump a salutat vineri, 6 septembrie amânarea anunţării sentinţei sale la New York, până după alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, dând asigurări că de acum ar trebui să...
#poker, #sentinta, #achitare, #Botosani , #justitie
  1. O nouă alertă cu bombă la Timișoara. O unitate de producție a unei multinaționale a fost evacuată
  2. Statele Unite cer Israelului o anchetă ”aprofundată” în cazul militantei americano-turcă ucisă în Cisiordania
  3. Sistemul energetic rusesc este în pericol de a se prăbuși la iarnă chiar și fără atacuri masive din partea ucrainenilor
  4. Ucraina construiește școli și fabrici de armament subterane. ”Aici vor fi în siguranță”
  5. UPDATE Scandal cu răngi și topoare în fața unei școli din Slobozia. 15 persoane au fost reținute de polițiști VIDEO
  6. A fost prins autorul falsei alarme cu bombă de la hotelul unde se cazase Elena Lasconi. Ce sancțiune a primit
  7. Mândria lui Putin: Podul Kerci care leagă Crimeea de Rusia se prăbușește și necesită reparații urgente
  8. Controversă asupra morții balenei Hvaldimir, suspectată că era ”spion” rusesc VIDEO
  9. Apel disperat către Occident al opozantului rus Kara-Murza. Putin nu trebuie lăsat să câștige războiul cu Ucraina. "Încetați cu realpolitika"
  10. Șocul proprietarei unui apartament când a aflat că este victima unei escrocherii. "Cum ar putea exista o altă casă cu arhitectură similară cu a mea, dar cu mobilier diferit?"