Ce trebuie să conțină dosarul de daună pentru polița PAD. Îți recuperezi banii rapid în cazul unui dezastru natural

Advertorial
Luni, 30 Ianuarie 2023, ora 10:57
7628 citiri
Ce trebuie să conțină dosarul de daună pentru polița PAD. Îți recuperezi banii rapid în cazul unui dezastru natural
Polița PAD este obligatorie FOTO Unsplash

Persoanele care au locuința asigurată cu polița PAD pot recupera rapid pierderile materiale suferite, cu un efort financiar minim, în cazul unui dezastru natural precum inundații, alunecări de teren sau cutremure.

Este important să știți ce trebuie să faceți dacă ați suferit o daună, dar și care sunt actele necesare pentru dosar, astfel încât procesul să fie simplu și să primiți despăgubirile de până la 10.000 sau până la 20.000 de euro, în funcție de tipul poliței.

Ce trebuie să faceți dacă ați suferit o daună?

Dacă locuința v-a fost afectată de un cutremur, o inundație sau o alunecare de teren, primul pas este să anunțați autoritățile competente.

Acestea vor constata, vor declara starea de dezastru și vor delimita zonele de calamitate pentru ca orice daună cuprinsă în riscurile asigurate să poată fi identificată corect. Autoritățile cărora trebuie să vă adresați sunt:

  • Unitățile județene I.S.U.
  • Primăria localității unde se află locuința asigurată, prin Serviciul Voluntar de Situații de Urgentă - S.V.S.U./ Comitetul Local de Situații de Urgenta - C.L.S.U

Mai apoi, trebuie să solicitați autorităților menționate întocmirea procesului verbal care atestă producerea evenimentului asigurat. Contactați pe cât de repede posibil compania de asigurare prin care a fost eliberată polița PAD, dar nu mai târziu de 60 de zile de la data producerii evenimentului asigurat, pentru avizarea daunei.

Acte necesare pentru completarea dosarului

1. Documente emise de autoritățile competente din care să rezulte cauzele și împrejurările producerii sau apariției dezastrului natural – Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU), Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) / Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) din cadrul Primăriei, Prefectură sau alte organe abilitate prin lege, (Administrația Națională de Meteorologie, Institutul Național de Cercetare –Dezvoltare pentru Fizica Pământului).

2. Actul de identitate ale asiguratului, în copie.

3. Actele de proprietate ale locuinței asigurate, în copie.

În mod alternativ, de la caz la caz, se vor prezenta următoarele documente din care să rezulte calitatea asiguratului de proprietar asupra imobilului ce face obiectul dosarului de daună:

  • Contract de vânzare-cumpărare;
  • Contract de donație;
  • Certificat de moștenitor, obligatoriu în cazul în care proprietarul sau asiguratul a decedat.
  • Autorizația de construire împreună cu procesul verbal de recepție finală de la terminarea lucrărilor;
  • Proces verbal de adjudecare la licitație a bunului imobil împreună cu procesul verbal de punere în posesie (în cazul imobilelor dobândite în urma unei licitații publice)
  • Titlul de proprietate și procesul verbal de punere în posesie în cazul imobilelor restituite în baza Legii nr.10/2001 (republicată, cu modificările ulterioare) privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989
  • Certificat de rol fiscal (nu de atestare fiscală) emis de autoritățile administrative din care să rezulte că imobilul asigurat figurează înscris în evidențele fiscale pe numele asiguratului împreună cu un Certificat din Registrul Agricol emis de Primăria unde se află imobilul asigurat.

Citește și:
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila şi cel al Mediului Tanczos Barna urcă în topul vizibilităţii pe luna februarie....
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
#polita pad, #PAID, #dosar dauna, #dezastre naturale, #acte , #asigurari