Ce se va întâmpla cu prețul polițelor RCA după cele 6 luni de plafonare: ”Haideţi să ne imaginăm următorul scenariu”

Miercuri, 05 Aprilie 2023, ora 16:47
2710 citiri
Ce se va întâmpla cu prețul polițelor RCA după cele 6 luni de plafonare: ”Haideţi să ne imaginăm următorul scenariu”
FOTO Pixabay

Directorul general al Direcţiei Asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară Valentin Ionescu a precizat că nu există posibilitatea ca preţurile poliţelor RCA să explodeze sau să se dubleze, după ce expiră perioada de plafonare de şase luni. El a adăugat că sunt unele companii de pe această piaţă care au anunţat ASF că doresc să aducă un capital de solvabilitate, pentru a îşi putea permite o cotă mai mare de piaţă.

„Haideţi să ne imaginăm următorul scenariu – să spunem că nu am fi venit cu această propunere prin care societăţile să practice tarifele din luna februarie. Credeţi că s-ar fi dublat tarifele până în septembrie? Am răspuns indirect printr-o altă întrebare – credeţi că fără această limitare la februarie s-ar fi dublat? Eu nu cred. Nu există această posibilitate”, a declarat Valentin Ionescu, întrebat la finalul şedinţei de Guvern dacă poate oferi asigurări românilor că preţurile poliţelor RCA nu vor fi aproape duble, la expirarea perioadei de plafonare, aşa cum a acuzat senatorul PNL Florin Cîţu.

Chestionat despre faptul că Florin Cîţu spunea că una sau două companii de piaţa asigurărilor RCA vor să părăsească piaţa până la expirarea duratei de plafonare de şase luni, Ionescu a răspuns: „Vom vedea”.

„Aşa cum spun, în urma analizelor şi discuţiilor pe care le-am avut, companiile care sunt în piaţă, cel puţin unele dintre ele, ne-au anunţat că vor să mai aducă capital de solvabilitate, astfel încât să îşi permită o cotă mai mare de piaţă. Au susţinut şi public şi în cadrul întâlnirilor cu toate ministerelor de resort implicate că îşi asumă această perioadă de şase luni, cu condiţia să lucrăm, să adresăm probleme structurale împreună cu toţi cei implicaţi”, a completat directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF

Senatorul PNL Florin Cîţu a afirmat, miercuri, că efectele pe termen scurt ale plafonării preţului pentru RCA sunt faptul că preţurile RCA vor exploda, o mare parte dintre companii vor renunţa să mai vândă RCA şi o companie sau două vor ieşi de pe piaţa din România.

Florin Cîţu arată, în postarea de pe pagina sa de Facebook, că un alt efect este că o mare parte dintre companii vor renunţa să mai vândă RCA şi se vor concentra pe alte produse.

„O companie sau două vor ieşi de pe piaţa din România”, mai spune Cîţu despre efectele plafonării preţului la RCA.

Directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF Valentin Ionescu a declarat că scopul hotărârii privind plafonarea preţului la poliţele RCA adoptată, miercuri, de către Guvern este de a nu mai avea, în următoarele şase luni, să nu mai avem creşteri de tarife pe piaţa RCA şi ca ASF să vină cu un proiect de lege, cel mai probabil în luna mai, care să modifice Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie. „Am avut mai multe prevederi în această hotărâre de Guvern care se referă la limitarea comisionului brokerilor din prima netă la 8%, limitarea numărului de zile pentru lipsa de folosinţă la 30 de zile, dar ea se poate prelungi numai pe documente care respectă legalitatea şi cu aprobarea asiguratorului”, a adăugat el.

Eveniment Quarterly Report

Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut în România cu 11,59% în septembrie faţă de aceeaşi perioadă din 2022, până la un volum de 10.545 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei...
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 59,238 miliarde de euro la 30 septembrie 2023, în creştere cu 9,9% faţă de 53,901 miliarde de euro la 31 august 2023,...
#polita RCA, #plafonare RCA, #pret RCA , #asigurari