Flota navală a Poliţiei de Frontieră Română a fost suplimentată cu cinci şalupe maritime de mare viteză

Miercuri, 09 Februarie 2022, ora 14:04
2793 citiri
Flota navală a Poliţiei de Frontieră Română a fost suplimentată cu cinci şalupe maritime de mare viteză

Flota navală a Poliţiei de Frontieră Română a fost suplimentată cu cinci şalupe maritime de mare viteză, eveniment marcat miercuri, 9 februarie, în Portul Constanţa, printr-un ceremonial la care a participat şi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Şalupele au fost achiziţionate printr-un contract încheiat cu o firmă din Olanda, în valoare de aproximativ 7 milioane de euro, proiect derulat cu fonduri europene.

"Proiectul a fost demarat în luna august a anului 2020, când Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a semnat contractul comercial privind achiziţia a cinci şalupe maritime de intervenţie, de mare viteză, model 1850 BV-CPB - Coastal Patrol Boat. Contractul a fost încheiat cu firma finlandeză OY KEWATEC ALUBOAT AB şi a vizat achiziţia a cinci mijloace de mobilitate navală, în cadrul proiectului ROFSIB2018OS2ASP02 - Achiziţie de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex), procedura de atribuire a contractului de achiziţie fiind licitaţia publică deschisă.

Valoarea contractului este de 34.464.000 de lei fără TVA (6,9 milioane de euro), proiect derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă-Frontiere Vize, şalupele de intervenţie intrând în dotarea Poliţiei de Frontieră Române la sfârşitul anului 2021", se arată într-un comunicat de presă transmis de Garda de Coastă.

Conform sursei citate, aceste nave fac parte dintr-un proiect mai amplu, care incluse suplimentarea flotei navale a Poliţiei de Frontieră Române şi cu alte două nave maritime de patrulare (CPV- Coastal Patrol Vessel), contractul fiind semnat cu Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands în martie 2021.

"Poliţia de Frontieră Română gestionează 2.070 km de frontieră externă a Uniunii Europene, din care 225 km sunt la Marea Neagră. Cu navele aflate în dotare, trebuie să realizeze un dispozitiv de supraveghere eficient, a cărui continuitate asigură permanent acoperirea unui spaţiu maritim de circa 20.000 Km2.

Aceste nave vor fi utilizate în misiuni de patrulare şi intervenţie la frontieră, în operaţiuni de căutare şi salvare, precum şi în alte activităţi specifice controlului şi supravegherii frontierei maritime. De asemenea, în contextul gestionarii fenomenului migraţionist la frontierele externe ale UE, achiziţia de şalupe de intervenţie este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliţiei de Frontieră Române asumate faţă de Agenţia Frontex, în ceea ce priveşte detaşarea de echipamente tehnice în operaţiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a UE", se mai arată în comunicat.

Citeste si:
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...