Ce este strategia de politică monetară şi care sunt obiectivele fundamentale. Cum influenţează "setul de acţiuni" politicile economice

Sambata, 04 Iunie 2022, ora 08:30
11786 citiri
Ce este strategia de politică monetară şi care sunt obiectivele fundamentale. Cum influenţează "setul de acţiuni" politicile economice
Misiunea bancilor centrale este menținerea stabilității prețurilor FOTO Pixabay.com

Cu cât suntem mai angrenaţi în realitate şi în tot ceea ce reprezintă veniturile familiei, cheltuielile, economiile personale, încercam să înţelegem (cât mai bine) cum funcţionează întregul aparat financiar, pentru a ne putea gestiona din ce în ce mai bine bugetul.

Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi de ce este indicat să ştim ce înseamnă politica monetară, care sunt obiectivele sale principale şi cum influentează politicile economice ale unei ţări.

Fără îndoială ne-am intersectat, în decursul ultimilor ani, cu diferite expresii si termeni economici, precum "rata dobânzii de politică monetară", "instrumente ale politicii monetare" etc. Dar ce înseamnă, de fapt, politica monetară pentru un stat?

Politica monetară reprezintă un set de acțiuni prin care "autoritățile monetare" (vezi aici: bancile centrale, trezoreriile etc.) influențează cantitățile de monedă în circulație, nivelul ratelor dobânzii, cursurile de schimb valutar și alți indicatori economico-monetari în vederea realizării obiectivelor generale ale politicii economice, aici fiind incluse: stimulari ale activităților economice, stabilitatea prețurilor, ocuparea forței de muncă s.a.m.d.

Spre exemplu, potrivit statutului său, Banca Naţională a României (BNR) are ca obiectiv fundamental asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.

De asemenea, BNR sprijină politica economică generală a statului, fără prejudicierea îndeplinirii obiectivului său fundamental.

Conform art.2 din Legea nr. 312/2004, o atribuţie principală a BNR o constituie elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb.

Totodată, în vederea atingerii obiectivului său fundamental, banca centrală stabileşte strategia de politică monetară şi decide asupra instrumentelor şi a procedurilor pe care le utilizează pentru implementarea politicii monetare.

Setul de instrumente şi proceduri prin care banca centrală a României implementează politica monetară în vederea atingerii obiectivului său fundamental formează cadrul operaţional al politicii monetare.

Principalele instrumente de politică monetară pe care BNR le are la dispoziţie, conform reglementărilor în vigoare, sunt:

  • operaţiunile de piaţă monetară;
  • facilităţile permanente acordate instituţiilor de credit;
  • rezervele minime obligatorii (RMO).

Specialistii financiari ai Bancii Centrale Europene (BCE) precizează că misiunea principală este menținerea stabilității prețurilor. "Aceasta reprezintă cea mai bună modalitate prin care politica monetară poate contribui la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă.

Menținem prețurile stabile asigurându-ne că inflația – rata la care prețurile generale ale bunurilor și serviciilor variază în timp – rămâne scăzută, stabilă și previzibilă".

Strategia de politică monetară a BNR este ţintirea directă a inflaţiei

"Această strategie a fost adoptată în august 2005, după finalizarea unui proces de pregătire, a cărei ultimă etapă a constituit-o crearea şi testarea funcţionării cadrului de analiză economică şi de decizie a politicii monetare specific ţintirii directe a inflaţiei".

În aceeaşi măsură, potrivit BNR, au fost satisfăcute şi celelalte cerinţe şi criterii care condiţionează eficacitatea acestei strategii:

  • coborârea ratei anuale a inflaţiei sub nivelul de 10 la sută;
  • acumularea unui câştig de credibilitate de către banca centrală şi consolidarea acestuia;
  • întărirea independenţei de jure (prin intrarea în vigoare la 30 iulie 2004 a noului Statut al BNR) şi de facto a BNR;
  • restrângerea dominanţei fiscale, derularea procesului de consolidare fiscală şi ameliorarea coordonării dintre politica fiscală şi cea monetară;
  • relativa flexibilizare a cursului de schimb al leului şi reducerea gradului de vulnerabilitate a economiei la fluctuaţiile acestei variabile;
  • însănătoşirea şi întărirea sistemului bancar şi relativa creştere a intermedierii bancare;
  • sporirea transparenţei şi a responsabilităţii băncii centrale, precum şi a ariei şi intensităţii comunicării BNR cu publicul şi pieţele financiare, inclusiv în ceea ce priveşte aspectele legate de noua strategie de politică monetară şi de pregătirea adoptării ei;
  • conturarea mai clară a comportamentelor macroeconomice şi a mecanismelor de funcţionare a economiei necesară identificării şi creşterii eficacităţii canalelor de transmisie monetară.

Conform finanţiştilor, teoria politicii monetare, cât și practica de la nivel internațional, recunoaşte câteva tipuri de obiective finale ale politicii monetare:

  • creșterea economică durabilă
  • ocuparea deplină a forței de muncă
  • stabilitatea prețurilor
  • stabilitatea ratelor dobânzii
  • stabilitatea externă (stabilitatea cursurilor de schimb valutar și sustenabilitatea balanței de plăți)
  • stabilitatea sistemului financiar și alocarea optimă a fondurilor (resurselor) financiare

CEC Bank te învaţă să fii responsabil cu banii tăi!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
Guvernanții lansează în consultare publică un proiect de hotărâre care vizează deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Beba Veche, în județul Timiș. Trecerea în Ungaria...
#politica monetara, #preturi, #Banca, #banca centrala, #BNR, #BCE, #inflatia, #munca , #Banca