Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Editorial: De ce-si bate Romania cuie in cap?

Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 10:42
3972 citiri
Editorial: De ce-si bate Romania cuie in cap?

Un raspuns ar fi acela ca este neinspirata, lipsita de coerenta si in criza de proiect. Diplomatia romaneasca n-a identificat inca un mod de viata alaturi de surorile din Uniunea Europeana, de natura sa ne asigure ca interesul national, acordat cu cel comunitar, faciliteaza integrarea deplina, proces al carui finalitate nu pare mai apropape decat acum 4 ani, data aderarii.

Ne comportam ca si cand am fi la concurs. Ceea ce si este, insa fiecare trebuie sa joace in liga lui. Olimpiada europeana are participanti de calibru diferit, si ca sa ajungi in finala la 100 de metru plat trebuie sa arati mai intai ca esti in stare sa scoti sub 10 secunde. Ceea ce pentru noi, deocamdata, e o himera.

Nu pot sa cataloghez amenintarea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, cu blocarea aderarii Croatiei, daca Franta si Germania isi mentin pozitia privind amanarea undei verzi pentru Schengen, decat drept imbecilitate politica.

In primul rand aratam axei principale a UE ca suntem obraznici, in al doilea rand, riscam sa ne facem inca un dusman, care desi nu participa inca la tortul miresei, are cifre economice de alta culoare decat albastru, unde ne scaldam noi de-o bucata de vreme.

Si obraznicia poate avea dulceata ei. Doar ca noi nu suntem in situatia unui pusti genial care-si contrazice dascalul deoarece l-a prins slab pe domeniul pe care-l preda. Parem mai degraba un adolescent drogat care vrea sa-l ia la pumni pe medicul care-l trateaza de dependenta.

Desigur ca exista o agenda ascunsa a Frantei si Germaniei. Dar aceste doua tari au si observatii pertinente, care desi nu se inscriu in procedura ca la carte, transmit ceva romanilor: nu vem incredere in voi! Frontiera este securizata din punctul de vedere al formularului ce trebuie asezat la dosar, insa, de pilda, un volum mare de tigari de contrabanda continua sa intre in Romania. Si tot la cateva luni este retinut si cate-un politist complice.

O atitudine mai demna prin tacere si incercarea de-a remedia neajunsurile vazute de cele doua state ar fi mult mai constructiva. Dar nu ne-a fost niciodata caracteristica.

La ce ne foloseste sa stricam si mai tare relatiile cu Germania, a carei sustinere pentru Croatia nu e un secret pentru nimeni? Oare ne imaginam ca nemtii vor veni la noi in genunchi, cerand indurare unei tari a carei economie depinde de investitori straini?

Suntem, asa cum am mai spus, in criza de proiect. Si este cu atat mai inexplicabil cu cat proiectul exista: regulile Uniunii Europene, care dincolo de instituirea unei piete suculente pentru produsele comunitare, ajuta Romania sa devina un stat civilizat. Avem si beneficii de pe urma lor, doar ca nu ne sunt evidente. Nu avem in bagajul genetic decat smecheria, nici nu ne trece prin cap ca daca pretindem respect, trebuie sa-l castigam.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Romania spatiul Schengen, #Romania Baconschi Schengen , #acord