Alianta PSD - ACD isi propune sa functioneze 10 ani - vezi ce prevede protocolul

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 16:39
4675 citiri
Alianta PSD - ACD isi propune sa functioneze 10 ani - vezi ce prevede protocolul
Foto: Evenimentul Zilei

Uniunea Social Liberala (USL) ce urmeaza sa fie incheiata sambata isi propune sa functioneze pana pe 31 decembrie 2020, sediul aliantei va fi in locatia detinuta de PNL, din Sos. Kiseleff 57, iar sigla este compusa din insemnele PSD si ACD, potrivit protocolului.

In capitolul IX, dispozitii finale si tranzitorii, se precizeaza ca denumirea aliantei este Uniunea Social Liberala, prescurtata USL.

"Semnul permanent si semnul electoral al aliantei este reprezentat de semnele permanente alaturate ale PSD (trei trandafiri sub care se afla denumirea prescurtata PSD incadrati intr-un patrat) si ACD PNL-PC (o sageata incadrata intr-un patrat sub care se afla denumirile prescurtate PNL PC)", precizeaza documentul, care stipuleaza ca "denumirea integrala, denumirea prescurtata si semnul electoral al aliantei vor fi utilizate in alegerile la care se participa pe liste comune/cu candidati comuni".

De asemenea, protocolul noii constructii politice este valabil pana in 31 decembrie 2020, iar sediul aliantei este in Bucuresti, sectorul 1, Sos. Kiseleff nr. 57.

Totodata, se precizeaza ca "cele doua parti nu vor accepta sau initia participarea separata in alte aliante electorale", iar "sanctiunile pentru incalcarea protocolului se asimileaza celor pentru incalcarea statutelor partidelor, decise de fiecare partid in parte, din proprie initiativa sau la solicitarea celeilalte parti".

Protocolul intre cele doua componente ale USL are 23 de pagini.

USL se va axa pe 20 de prioritati de reformare

Textul protocolului de constituire a USL prevede ca semnatarii isi asuma 10 prioritati pentru reforma institutionala a Romaniei si 10 privind reforma economica, sociala, politica si administrativa.

Primele obiective comune ale ACD si PSD legate de reforma institutionala se refera la stat eficient in slujba cetateanului, stat de drept si mecanisme democratice autentice, un Parlament intarit, justitie independenta si responsabila si o Constitutie revizuita.

Ultimele cinci prioritati legate de reforma institutionala si modernizarea Romaniei vizeaza valorificarea si protejarea resurselor umane si naturale ale Romaniei in interes national, diplomatie pragmatica, voce puternica in plan international, sprijin pentru romanii din strainatate, societate civila implicata, valori autentice respectate.

La capitolul dedicat reformei economice, sociale, politice si administrative, principala prioritate este definita ca "mai multa economie, mai putina birocratie".

Acestui obiectiv ii sunt subsumate o serie de tinte pe care USL le asuma: crearea de locuri de munca, stimularea sectorului privat, indeosebi a IMM-urilor, autonom in raport cu puterea politica, scaderea si simplificarea fiscalitatii, reducerea costului muncii, incurajarea si sprijinirea capitalului national sub toate formele, atragerea investitiilor prin stabilitate si predictibilitate legislativa, absorbtia si utilizarea corecta a fondurilor europene, asigurarea stabilitatii macroeconomice si monetare necesare aderarii la moneda unica europeana.

Tot ca prioritati economice si sociale sunt fixate statul social, prioritati nationale de investitii, parteneriate comerciale eficiente, dreptate sociala, descentralizare reala, depolitizarea si eliminarea clientelei politice, transparenta in utilizarea banului public, vot nefraudat si reprezentativ.

Deciziile se vor lua prin consens, nu pot exista migratii politice

Uniunea Social Liberala (USL) va fi condusa de presedintele PSD si de cel al PNL, care vor lua decizii prin "consultare si consens", fiind interzise trecerea de la un partid la altul a membrilor formatiunilor care compun noua constructie si intituindu-se obligativitatea votului comun in Parlament.

La capitolul principiile aliantei se precizeaza ca "dispozitiile Protocolului completeaza dispozitiile statutare ale partidelor si sunt obligatorii pentru toti membrii si toate organizatiile partidelor semnatare si pentru toate persoanele sustinute in functii publice de acestea", iar "conflictele publice intre membrii partidelor, precum si atacurile publice impotriva unor colegi sau a unui partid din alianta, nu sunt permise".

Mai mult, "partidele membre ale aliantei nu vor initia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor acestora".

"In toate situatiile, persoanele care urmeaza sa candideze pentru functii alese sau care urmeaza sa ocupe functii numite vor fi desemnate potrivit procedurilor interne ale fiecarui partid si vor fi comunicate sub semnatura presedintilor partidelor respective", se mai stipuleaza in document.

In ceea ce priveste colaborarea la nivel national, grupurile parlamentare ale celor trei formatiuni vor semna un protocol de colaborare la nivel parlamentar.

In privinta alegerilor parlamentare partiale, USL va prezenta un singur candidat.

Candidati comuni la parlamentare, interzise negocierile cu PD-L pentru majoritate

Uniunea Social Liberala(USL) va propune candidati comuni la alegerile parlamentare, isi interzice negocierile cu PD-L pentru o viitoare majoritate si se obliga la opozitie in situatia in care nu ar putea obtine majoritatea guvernamentala, se arata in protocolul viitoarei formatiuni.

Cat priveste procedura de desemnare a candidatilor, se precizeaza ca PSD si ACD vor desemna un numar egal de candidati la nivel national. Desemnarea candidatilor la parlamentare la nivelul circumscriptiilor electorale se va stabili prin negocieri la nivel national, iar in fiecare circumscriptie se va asigura o reprezentare parlamentara cat mai echilibrata.

Documentul de fondare al USL precizeaza in cazul actiunilor parlamentare comune ca cele doua formatiuni vor "actiona impreuna pentru formarea unei majoritati parlamentare". "In cazul in care cele doua parti nu vor putea forma sau face parte dintr-o majoritate parlamentara vor actiona impreuna ca partide de opozitie", se subliniaza in document.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Alianta PSD ACD, #denumire alianta protocol , #Alianta PSD ACD