Ce pierde si ce castiga Puterea prin USL? (Opinii)

Luni, 07 Februarie 2011, ora 13:23
8255 citiri
Ce pierde si ce castiga Puterea prin USL? (Opinii)
Foto: Antena3

Teoretic, partidele de la putere ar trebui sa fie inspaimantate de constructia politica nascuta sambata. Potrivit datelor prezentate de Crin Antonescu, USL are o intentie de vot de aproape 70%, procent care ar asigura uniunii nou create sansa unei guvernari hegemonice, asemanatoare cu lamentabilul episod PD-L+PSD.

Practic, insa, aceasta alianta deschide niste oportunitati mari pentru actuala putere si numai de ea depinde daca va sti sau nu sa le valorifice.

PD-L ramane singur pe culoarul de dreapta, singurul aparator al cotei unice si singurul adversar al PSD, ceea ce nu e deloc putin lucru pentru fostul electorat al Aliantei DA grupat acum majoritar in zona nehotaratilor. Cei radicalizati antiBasescu vor inghiti galusca pesedista, insa nu cred ca majoritatea este preocupata atat de persoana presedintelui, cat de acele decizii care ii afecteaza direct viata. Iar clasa de mijloc nu cred ca este deloc incantata sa vada periclitata cota unica, despre care chiar liberalii ziceau candva ca reprezinta motorul cresterii economice si care a fost cheia bunastarii de dupa 2005.

Cei care au convingeri autentice de dreapta nu au niciun motiv sa voteze o alianta dominant de stanga, iar simpatizantii DA dezamagiti de lentoarea anticoruptiei nu au niciun motiv sa voteze baronetul PSD. Cei care au asteptat ani de zile sa scape de Ion Iliescu credeti ca vor vota vreodata o structura politica din spatele careia ranjeste tocmai fostul presedinte, flancat de Dan Voiculescu si Adrian Nastase?

Acest electorat are asadar doua variante: ori va sta acasa, ceea ce inseamna ca la vot va fi reprezentat masiv doar electoratul de stanga, ori se va indrepta din nou, cu dintii stransi, catre PD-L. Care dintre variante va fi preponderenta depinde doar de PD-L.

Democrat liberalii pot sa capitalizeze masiv greseala uriasa a liberalilor, daca, odata cu congresul din mai, vor reusi sa ofere o schimbare radicala de imagine, printr-o noua echipa de conducere si o noua echipa guvernamentala, printr-un semnal cert de reformare interna si o actiune guvernamentala coerenta, prin revenirea la principiile care au consacrat DA.

Daca in contrapartida cu proiectul obsesiv antiBasescu al USL, PD-L va oferi un proiect politic si economic solid, uniunea nou creata s-ar putea dovedi o sansa extraordinara pentru democrat liberali.

UDMR si UNPR nu au, la randul lor, mari motive de suparare. Dimpotriva. Ambele partide stiu foarte bine ca de fiecare dintre ele depinde stabilitatea actualei guvernari. Deja UNPR a capatat, prin Marian Sarbu, un loc in Biroul Permanent al Camerei, are un minister cheie, pastrat indiferent de tembelismele comise de Gabriel Oprea in chestiunea recalcularii pensiilor militarilor. Mai mult, Cristian Diaconescu a batut deja saua sa priceapa PD-L ca UNPR ar dori o uniune de tip USL care sa tracteze acest partid in viitorul Parlament.

UDMR are Legea Educatiei si trebuie sa o apere, ar putea obtine cat de curand si scaderea pragului electoral, dar si alte pretentii pe care PD-L nu mai este in masura sa le refuze. Kelemen Hunor, desprins deocamdata in succesor al lui Marko Bela, este de altfel un adept al mentinerii la guvenrare in conditii pragmatice. Asa se face ca maghiarii ar putea obtine in urmatoarea perioada beneficii cu mult mai mari decat in orice alta guvernare anterioara la care au participat sau pe care au sustinut-o.

Daca Puterea isi va juca bine cartile, este posibil sa asistam la o noua confirmare electorala a faptului ca nu prea e pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Uniunea Social Liberala PDL, #congres PDL presedinte, #alianta PDL UNPR UDMR , #Alianta PSD ACD