Antonescu nu are nevoie de o garantie scrisa de la PSD ca il va sustine la Cotroceni

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 14:36
4092 citiri
Antonescu nu are nevoie de o garantie scrisa de la PSD ca il va sustine la Cotroceni

Crin Antonescu, liderul PNL, sustine ca nu are nevoie de o garantie scrisa, in acordul cu PSD, ca viitorul prezidentiabil va fi membru al PNL, mentionand ca aceasta pozitie se castiga si nu este una "de algoritm".

Antonescu sustine ca in documentul care va fi semnat cu PSD nu se stipuleaza niciun nume propriu si nu se arondeaza nicio pozitie de candidat prezidential si nici pozitia de prim-ministru vreuneia din cele doua formatiuni.

Intrebat daca ar dori ca acordul cu PSD sa stipuleze o garantie ca viitorul prezidentiabil va fi membru PNL, liderul liberal raspune: "(...) Nu am nevoie de vreo garantie si, de altfel, as vrea sa spun ca in termenii acestui acord politic nu se stipuleaza niciun nume propriu si nu se arondeaza nicio pozitie de candidat prezidential si nici pozitia de prim-ministru vreuneia din cele doua formatiuni. Ludovic Orban presupune ca PSD va avea primul-ministru pentru ca presupune ca eu voi fi candidatul la Presedintie. Nu scrie nicaieri acest lucru si, teoretic cel putin, se poate intampla foarte bine sa fie invers".

Antonescu mentioneaza ca in acordul cu PSD este prevazut principiul unui candidat comun la Primaria Generala a Capitalei, dar si nu la sectoare, urmand ca in primariile de sector sa se stabileasca cine vor fi candidatii in functie de sondaje.

Crin Antonescu a explicat si modul in care ar urma sa fie stabiliti candidatii de la primariile din teritoriu: "La nivelul presedintilor de Consiliu Judetean printr-un numar aproape egal - pentru ca e un numar impar - in 21 de judete candidat PSD, in 20 candidat PNL; la primaria resedintelor de judet - 20 PNL-PC, 20 PSD. Acesta este principiul paritatii si este expresia lui aproape perfecta aritmetic.

Sondajele ne ajuta sa determinam care sunt cele 21 de judete sau 20 de resedinte de judet unde punem noi candidatul, sau unde va fi sustinut in comun candidatul nostru, si unde sunt cele in care candidatul PSD va fi sustinut. Iar rezultatul final nu mai tine de intelegerea dintre noi, ci tine de vot."

Crin Antonescu mai spune ca va exista "o sedinta, o intrunire oficiala", unde se va vedea exact cati lideri sunt "pentru" alianta si cati sunt "contra".

Crin Antonescu sustine ca au fost facute cercetari conform carora sustinerea electoratului liberal pentru alianta cu PSD este surprinzator de mare. "Eu ma asteptam, eram pregatit pentru un grad mai mare de reticenta", marturiseste liderul PNL. El atrage atentia insa ca aceasta "plecare buna" nu va fi ratata doar daca dupa, constituirea aliantei, reprezentantii acesteia vor fi "clari, hotarati, convingatori".

Dan Voiculescu, numit vice la Senat pentru a pastra status-quo-ul

In ceea ce priveste obiectiile lui Ludovic Orban cu privire la alianta PSD-PC, in conditiile in care in 2012 PSD va obtine premierul si presedintele Camerei, iar PC postul de presedintele al Senatului, Antonescu sustine ca PNL nu pierde din aceasta asociere.

Intrebat de ce Dan Voiculescu a primit functia de vicepresedinte al Senatului, Crin Antonescu raspunde: "Domnul Dan Voiculescu a preluat vicepresedintia Senatului pentru ca ni s-a parut firesc sa mergem pe status-quo. Dan Voiculescu era vicepresedinte al Senatului atunci cand apartinea grupului PSD, chiar daca grupul PSD este mult mai mare decat grupul PNL actualmente si mi s-a parut ca nu avem niciun motiv sa nu pastram aceasta stare de lucruri in momentul in care Dan Voiculescu s-a alaturat, impreuna cu alti doi colegi, grupului nostru.

Liderul PNL a vorbit si despre relatia PNL-PSD si a spus ca alianta dintre cele doua partide trebuie realizata cat mai curand, in conditiile in care "Romania are pierderi pe toate sensurile" si respinge teama PNL de o tradare.

"Nu, nu ne temem de o anumita tradare pentru ca, in paranteza fie spus, tradarea, din partea oricui ar veni, poate sa survina si cand ai acte la tribunal. Este vorba insa de sistemul constitutional si electoral din Romania care are niste prevederi constitutionale precise pentru cazul in care un partid sau o coalitie de partide au obtinut mai mult de 50% in alegerile parlamentare", spune Crin Antonescu.

Totodata, Antonescu exclude orice colaborare a PNL cu PD-L cel putin atat timp cat el este presedintele formatiunii liberale. Intrebat daca isi va asuma esecul, in caz ca alianta cu PSD va esua, liderul liberal spune ca isi va asuma raspunderea "fara ezitare".

Liderul PNL este de parere ca sansele ca alianta dintre PSD si ACD sa preia guvernarea sunt "insemnate" si ca este foarte posibil ca acest lucru sa se intample pana la sfarsitul lunii martie, insa adauga ca, in cazul in care nu se construieste o majoritatea in Parlament PNL va ramane in Opozitie. "Daca aceasta constructie pe care noi o facem nu reuseste sa vina la putere, trebuie sa ramanem in Opozitie. Nu sarim in barca altui partid sau altei aliante de dragul de a fi la guvernare."

Presedintele Crin Antonescu sustine ca o majoritate parlamentara poate fi construita, in cazul in care UDMR paraseste actuala coalitie de guvernare, si adauga ca, daca Traian Basescu ar numi un premier neagreat de majoritate, se poate ajunge la suspendare din nou.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Crin Antonescu, #Antonescu PSD, #Antonescu prezidentiabil PNL , #Alianta PSD ACD