Bogdan Teodorescu: USL, replica dura la hegemonia lui Basescu - Interviu

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 09:46
6869 citiri
Bogdan Teodorescu: USL, replica dura la hegemonia lui Basescu - Interviu
Foto: Flacara

Analistul politic Bogdan Teodorescu apreciaza ca alianta PSD-PNL-PC are trei mari avantaje: il va determina pe Traian Basescu sa numeasca un premier din randurile ei, va elimina concurenta intre cele doua mari partide, care vor deveni astfel mai atractive pentru electoratul anti-Basescu, si se va detasa izbitor de mult in sondaje fata de PD-L, ceea ce va avea un impact foarte mare asupra nehotaratilor.

Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, Bogdan Teodorescu precizeaza ca alegerile anticipate depind in cea mai mare masura de UDMR, care, deocamdata, nu da semne ca ar intentiona sa se alature noului proiect politic.

Pe de alta parte, el subliniaza faptul ca, desi este posibil ca PSD si PNL sa nu isi doreasca sa ajunga la guvernare in aceasta perioada dificila, de criza, ele ar putea sa isi propuna acest lucru tocmai pentru ca intr-o astfel de perioada puterea se castiga mai usor decat in perioade de crestere economica, din cauza nemultumirii crescande a populatiei.

Dancu: Ponta si Antonescu nu se cred in nordul Africii - Interviu Ziare.com

Dan Andronic, despre cine pierde si cine castiga in USL -Interviu Ziare.com

Intrebat cum vor trece PSD si PNL peste diferentele de doctrina, Bogdan Teodorescu a raspuns ca mai intai cele doua partide trebuie sa respecte agenda populatiei si sa repare greselile facute de actuala guvernare prin masurile de austeritate luate, abia ulterior, dupa accederea la guvernare, urmand se se puna si problema diferentelor de doctrina.

- Cum percepeti dumneavoastra alianta dintre PSD, PNL si PC, care se parafeaza astazi?

- Aceasta alianta contine in ea trei elemente. Primul, care este si cel mai important: este o replica foarte dura data actualei puteri si jocului de imagine pe care il face actuala putere, care se bazeaza in mod esential pe politica presedintelui Traian Basescu.

Traian Basescu fiind presedinte si dupa anul 2012, an in care, teoretic, vor avea loc alegerile si s-ar putea schimba majoritatea in Romania, PD-L se bazeaza si isi bazeaza suprematia teritoriala pe ideea ca presedintele Traian Basescu va numi prim-ministrul pe care il doreste el si va impune in viitorul guvern o componenta democrat-liberala.

Aceasta alianta care vizeaza sa depaseasca 50% ii scoate acest as din maneca lui Traian Basescu. Presedintele poate sa numeasca el prim-ministrul daca aceasta alianta face 49,9%, dar daca face 50,1% nu mai poate sa o faca. Din acest punct de vedere, tinta si dezideratul noului produs politic este tocmai aceasta anihilare a unei prerogative prezidentiale.

Al doilea punct, la fel de util pentru cele doua partide, este ca daca ele nu erau aliate, nu erau unite, exista inevitabil o concurenta intre ele pentru dominarea zonei de opozitie. Fie ca vorbim de opozitia de stanga, PSD, fie de cea de dreapta, PNL, aceste doua partide se bateau inevitabil sa isi adjudece electoratul care apartinea lui Traian Basescu.

Or aceasta lupta, dincolo de elementul ei democratic, contine si un element comunicational foarte important: poate sa indeparteze electoratul atat de unul, cat si de celalalt si poate duce la cresterea chiar a partidului cu care se lupta, PD-L, fie a unui tert partid, cum este cazul Partidului Poporului sau Partidului Romania Mare, sau a altor partide care stau acum la panda in aceasta confruntare intre cei doi 'mari'.

Faptul ca PSD si PNL s-au unit anuleaza aceasta zona de conflict si anuleaza aceasta erodare a electoratului anti-Basescu, care ar putea sa plece de la ei si sa se duca in alta parte.

Al treilea element care este foarte interesant este elementul propriu-zis al vizualizarii acestui produs. Teoretic, PSD este undeva la 36%, PNL pe la 27%, impreuna sunt undeva la 65%. Probabil ca nu or sa aiba atat in noua alianta, dar chiar daca ar avea numai 50%, ganditi-va cum vor arata sondajele de opinie cu PSD+PNL 50% si PD-L cu 15%.

Acest lucru are un impact destul de mare asupra nehotaratilor. In general, nehotaratii tind sa voteze cu partidul dominant, cu zona care pare ca va castiga alegerile, cu zona cea mai influenta. Diferenta dintre 30 si ceva % cat avea PSD si 15% cat avea PD-L nu este atat de mare cum este diferenta intre 50 si ceva, cat se poate estima ca va avea aceasta alianta, si 15% cat va avea PD-L.

Deci, practic, cele trei argumente, la care se mai adauga si altele (pe plan local, de conlucrare, de opozitie parlamentara si asa mai departe) inseamna ca, de fapt, acest grup politic se anunta ca un candidat foarte serios la castigarea alegerilor locale si parlamentare de anul viitor si un oponent foarte serios al hegemoniei lui Traian Basescu si a PD-L.

- Are sanse aceasta noua alianta sa impuna anticipatele?

- Va raspund intr-o singura limba: 'Nem tudom'. Raspunsul este numai in limba maghiara. Exista o singura posibilitate ca aceste anticipate sa fie impuse si depinde exclusiv de decizia UDMR-ului, daca va parasi sau nu actuala majoritate.

Daca UDMR abandoneaza actuala majoritate si trece de partea aliantei care se va forma incepand cu ziua de maine avem parte de o noua majoritate si putem avea parte chiar si de un nou guvern.

- Isi doresc PSD si PNL cu adevarat guvernarea in acest moment de criza?

- Mi-e greu sa va spun, dar daca e sa o luam politic, daca e sa iti pierzi timpul in aceasta viata facand politica, avand si renuntarile si problemele si stresul si presiunile pe care le presupune politica, singurul scop pentru care te afli in acest loc este sa ajungi la putere.

Pe de o parte, Romania se afla intr-o situatie delicata, dar, pe de alta parte, in acest moment puterea este mai usor de luat decat in conditiile in care, sa zicem, Romania ar fi mers foarte bine sub conducerea lui Traian Basescu si a PD-L-ului si poporul nu ar fi avut motive sa ii schimbe.

- Presupunand ca vor ajunge la putere, cu sau fara UDMR, cum se vor impaca cele doua partide care au totusi doctrine total diferite?

- Doctrinele sunt un element, numai ca la acest moment se pare ca cele doua partide au ajuns sa mearga mai degraba pe agenda cetateanului si pe agenda populatiei mai mult decat pe agenda politica proprie.

- Si ce inseamna asta? Sa presupunem ca populatia ii voteaza, PSD si PNL ajung la putere, iar oamenii vor dori din nou majorari de salarii, de pensii, ca doar de aceea i-au votat, nu?

- Avem de a face cu doi pasi. Primul pas, conform ofertei pe care incep sa o faca cele doua partide, de reparare a ceea ce considera ei ca sunt greselile facute de Traian Basescu si acest lucru nu mai are culoare politica.

Dupa ce aceste greseli se repara, se poate discuta si despre doctrina politica, cine e cu cota unica si cine nu, cine vrea mai degraba stat social, cine vrea stat liberal. Pasul pentru care populatia ii voteaza este exact cel de a repara ceea ce, repet, o parte din populatie si acesti oameni care se afla in Opozitie considera a fi greselile actualei guvernari.

- Care sunt aceste greseli? Ne puteti da exemple?

- Principala greseala a actualei guvernari este deprecierea violenta a nivelului de trai. A doua greseala foarte mare este abandonarea totala a ceea ce se numeste protectie sociala si solidaritate sociala.

- Vreti sa spuneti ca daca cele doua partide ajung prin alegeri anticipate la putere vor repara aceste greseli, vor putea sa o faca?

- Intentioneaza sa le repare, ce vor face mie mi-e foarte greu sa va spun.

- Suna un pic a manipulare. Sa spunem ca eu ii votez si apoi ma astept sa repare aceste doua greseli. Credeti ca vor putea?

- Daca nu vor putea, atunci ce inseamna ca noi suntem o natiune condamnata? Nu avem alta sansa decat sa ne sacrificam o parte din populatie ca sa trecem mai departe?

- Eventual sa mai punem si mana la treaba, ma gandesc eu...

- Pana sa punem mana la treaba, noi avem o realitate sociala care este data, ca in matematica. Incepem cu o problema data. Nu putem in permanenta sa spunem, ori de cate ori ne e greu, ca uite, acum avem o problema, hai sa renuntam la niste batrani, hai sa renuntam la niste bolnavi, hai sa renuntam la niste pensionari, la niste bugetari, ca poate rezolvam. Oamenii aia nu au de ce sa plateasca cu viata lor greselile noastre societare sau greselile managementului societatii noastre.

Deci primul punct este ca, teoretic, aceasta noua putere care se configureaza sa repare aceasta zona de injustitie sociala. Daca reusesc sa o faca, mergem mai departe, daca nu reusesc sa o faca inseamna ca ne-au mintit.

Insa este foarte clar ca actuala Putere nu stie sa faca acest lucru si trebuie vazut daca nu se poate ca o noua Putere sa faca acest lucru. Asa functioneaza democratia. Prin testari si prin alegeri. Testul actual ne-a adus unde suntem in mometul de fata. Trebuie sa dam un alt test.

Eu personal cred ca exista cai, bazandu-ma pe tot ce inseamna experienta europeana, pe faptul ca de ceva vreme am vizitat tari europene cu probleme la fel de mari ca ale noastre si care au gasit solutii de a iesi din criza fara a sacrifica, repet, componente serioase din societate, si, in mod esential, fara a arata cu degetul parti din populatie ca fiind vinovate de criza.

Nicaieri in Europa eu nu am vazut ca un sef de stat sau un prim-ministru sa arate cu degetul catre pensionari sa le spuna 'din cauza voastra se intampla asta'. Nu exista asa ceva. Populatia nu poate fi vinovata de esecul guvernarii.

Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat că strategia PSD şi PNL ar fi aceea de a folosi ”iepuri” în localităţile în care nu au candidaţi comuni pentru alegerile locale, astfel încât...
Lider PNL: ”Avem o alianţă cu PSD, dar partidul nu este în postura de vagon”
Lider PNL: ”Avem o alianţă cu PSD, dar partidul nu este în postura de vagon”
Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat duminică, 21 aprilie, că PNL nu este „vagon” în alianţa pe care o formează la guvernare şi la alegerile europarlamentare împreună cu...
#alianta PSD PNL, #uniunea social liberala, #alianta Ponta Antonescu , #Alianta PSD ACD