Social democratii discuta in sedinta CExN protocolul cu ACD

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 19:48
732 citiri

Liderii social-democrati s-au reunit, vineri seara, la Palatul Parlamentului, in sedinta Comitetului Executiv National (CExN), pentru a discuta protocolul care urmeaza sa fie incheiat cu Alianta de Centru Dreapta (ACD), urmand ca sambata, in cadrul Consiliului National, documentul sa fie validat.

Surse politice au declarat ca viitoarea "Uniune Social Liberala" va fi condusa de doi co-presedinti, Victor Ponta si Crin Antonescu, aceasta fiind si singura forma de conducere.

Potrivit acelorasi surse, strategia de baza a protocolului o reprezinta ruperea a cat mai mult din electoratul democrat liberalilor.

In urma negocierilor dintre liderii formatiunilor s-a stabilit ca impartirea consiliilor judetene se va face in formula 21 PSD, 20 ACD, iar primarii municipiilor de judet 20 - 20.

O alta prevedere a protocolului PSD - ACD ar fi cea privind candidatura la alegerile prezidentiale.

Potrivit protocolului, desemnarea candidatului se va face in urma unor sondaje. In cazul in care, dupa alegeri, presedintele tarii va fi din partea ACD, social democratii ar urma sa dea premierul, vicepremierul si presedintele Camerei Deputatilor. O alta functie care ar reveni ACD, in acest caz, ar fi cea de presedinte al Senatului.

In cazul in care PSD ar desemna presedintele Romaniei, atunci ACD va da primul ministru si viceprim-ministrul, precum si presedintele Camerei Deputatilor, urmand ca social democratilor sa le revina si functia de presedinte al Senatului.

In ceea ce priveste candidaturile la Primaria Capitalei, protocolul prevede un candidat comun si liste separate pentru primariile de sector.

Pentru alegerile parlamentare protocolul prevede ca actualii parlamentari au prioritate. Protocolul nu prevede si alegerea europarlamentarilor, deoarece, potrivit sursei citate, acest lucru nu este posibil, avand in vedere ca cele trei formatiuni politice fac parte din grupuri separate in Parlamentul European.

Protocolul prevede ca toate candidaturile pentru functii sa fie facute dupa validarea acestora de catre presedintii de partid.

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#Alianta PSD ACD, #functii PSD ACD , #Alianta PSD ACD