Uniunea Social Liberala, sfarsitul cuplului Boc - Basescu? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 05 Februarie 2011, ora 16:58
4907 citiri
Uniunea Social Liberala, sfarsitul cuplului Boc - Basescu? (Opinii)
Foto: cotidianul.ro

Alianta PSD - PNL - PC are un chip acum - USL. Ca forta de concentrare a Opozitiei, noua alianta are ca principal scop rasturnarea de la putere a cuplului Emil Boc - Traian Basescu. Daca noua alianta nu va face prostii catastrofale pentru imaginea ei, asa cum a demonstrat ca este in stare sa faca, probabil nimic nu ii va sta in cale sa castige detasat alegerile din 2012 si astfel sa il forteze pe presedinte sa numeasca un premier propus de ea.

Unita la tribunal, asa cum a cerut ultima oara Traian Basescu sa fie majoritatea care ii propune un premier spre desemnare, Uniunea nu trebuie sa subestimeze capacitatea presedintelui de a inventa si de a gasi mijloace pentru a eluda aceasta situatie limita in care poate fi adus. Sa nu anticipam. Pana acolo exista cativa pasi ce pot genera o situatie greu predictibila.

Oricat ar adanci neincrederea populatiei declaratii socant de ipocrite si aiuritoare ale lui Emil Boc, de exemplu, care a ajuns sa spuna ca arestarile zecilor de vamesi si politisti de frontiera de la Siret sunt o dovada ca jusitia functioneaza, ca suntem fericitii muritori ai unui stat de drept si ca decapitarea punctului vamal este un bun argument pentru care Europa ar trebui sa isi reconsidere judecata si sa ne lase sa patrundem in spatiul Schengen - nu te poti abtine sa nu te intrebi daca nu cumva chiar exista romani care se vor lasa convinsi de aceasta propaganda.

Ce act de justitie al unui stat de drept care respecta separarea puterilor ar putea fi o serie de arestari care au fost anuntate cu doua saptamani in urma de presedintele tarii, care astfel incerca sa atraga atentia Europei asupra brustei si inopinantei justitii care incepe sa se infaptuiasca la noi? Si cum ar putea fi privita o astfel de actiune ca un act de justitie in sine, din moment ce cu siguranta starea naturala a functionarilor nostri este coruptia, iar justitia intervine in "sistem" doar atunci cand cei care-o conduc decid ca au nevoie de "dovezi" ale luptei impotriva coruptiei?

Cine poate fi atat de orb incat sa nu recunoasca un adevar usor intuibil - nivelul coruptiei demonstrat a exista in Vama Siret este probabil, cu mici diferente, acelasi si in celelalte vami. Daca nu cumva cazul Siret ne ofera etalonul intregului sistem bugetar, unde functionarii ciupesc cu totii, mai mult sau mai putin, atat cat pot din banii care le trec prin maini. Iar acolo unde au puterea sa conditioneze serviciul pe care il ofera, probabil ca gradul coruptiei atinge cote halucinante. Exact ca la Vama Siret.

Ar putea Emil Boc sa inteleaga asta? Traian Basescu o stie, a si spus-o de nenumarate ori - de la justitia care a facut cel mai mare rau romanilor pana la anatemele aruncate asupra politistilor si judecatorilor, insa el prefera sa isi foloseasca discursul in sens manipulator si sa se joace cu aceste impresii populare atunci cand are nevoie de anumite efecte in randul mentalului colectiv al romanilor.

Cine sa le spuna ca justitia NU se face la COMANDA, ca daca astazi avem nevoie de ea pentru a intra in spatiul Schengen ii dam drumul si o lasam sa descopere toate porcariile sistemului, pe care de altfel il reprezentam si il patronam, iar atunci cand nu ne mai cearta nimeni si nu ne mai arata cu degetul, putem sa ne culcam linistiti pe o ureche, asa cum facem de altfel de 21 de ani incoace.

Daca noua Uniune nu va cadea in pacatul latratului obsesiv asupra persoanelor celor doi reprezentanti ai Puterii, in schimb sa se concentreze pe deconspirarea mecanismelor bolnave pe care acestia le intretin si prin intermediul carora reusesc sa isi intretina puterea, ba chiar se pregatesc sa o pastreze si dupa viitoarele alegeri, daca Uniunea Social Liberala nu se va prezenta in primul rand ca un proiect MORAL in fata electoratului, atunci probabil ca va sfarsi prin a fi si invinsa si rupta in bucati de catre principalul ei adversar politic.

Daca Uniunea nu va intelege ca trebuie sa se transforme intr-un proiect credibil si isi va lasa figurile compromise si compromitatoare - gen: Voiculescu, Nastase, Iliescu, Vanghelie sau Patriciu - sa isi dea frau liber frustrarilor si criticilor desantate si obsesive impotriva lui Traian Basescu, atunci este foarte posibil ca noua alianta sa se franga sub propria prostie si obsesie. Daca, in schimb, Uniunea va reusi sa redea increderea romanilor intr-un nou proiect care sa marcheze un nou inceput, atunci zilele cuplului Boc - Basescu sunt numarate.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Traian Basescu presedinte Romania, #Uniunea Social Libera, #Partidul Democrat Liberal, #Emil Boc prim ministru, #Victor Ponta presedinte PSD, #Crin Antonescu presedinte PNL , #Alianta PSD ACD