Ambasada SUA, dupa scrisoarea lui Giuliani: Urmarim cu atentie schimbarile la codurile penale si ne mentinem ingrijorarea

Marti, 28 August 2018, ora 11:28
5674 citiri
Ambasada SUA, dupa scrisoarea lui Giuliani: Urmarim cu atentie schimbarile la codurile penale si ne mentinem ingrijorarea
Foto: Arhiva Facebook/Ambasada SUA

Ambasada SUA la Bucuresti isi reafirma ingrijorarea fata de modificarile aduse in Parlamentul Romaniei legislatiei penale, considerand ca "mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva unei serii de infractiuni".

Precizarea Ambasadei vine in contextul in care o scrisoare trimisa presedintelui Klaus Iohannis de Rudy Giuliani a fost interpretata de mai multi politicieni ai puterii, in frunte cu Liviu Dragnea, drept pozitie oficiala a Guvernului american. Liviu Dragnea chiar a spus ca apartenenta Romaniei la NATO depinde de a corecta "abuzurile din justitie" despre care Giuliani vorbeste in scrisoare, fara a prezenta dovezi sau exemple concrete.

"Asa cum s-a mentionat in declaratia comuna a Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti si a principalilor parteneri europeni ai Romaniei, din 28 iunie, pana recent, Romania a demonstrat un progres considerabil in combaterea coruptiei si construirea unui stat de drept eficient. Ii incurajam pe romani sa continue pe aceasta cale.

Urmarim cu atentie schimbarile la codurile penal si de procedura penala si ne mentinem ingrijorarea ca mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva unei serii de infractiuni.

Incurajam toate partile implicate sa reexamineze raspunsul expertilor juridici romani precum Consiliul Superior al Magistraturii si al expertilor internationali cum sunt Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) al Consiliului Europei si Comisia de la Venetia", se arata in raspunsul Ambasadei, primit la solicitarea Ziare.com.

Scrisoarea lui Giuliani vs. pozitia oficiala a SUA

In scrisoarea publicata luni de Mediafax, Giuliani spune ca protocoalele intre institutiile din Justitie si SRI ar submina in opinia lui statul de drept si chiar cere o amnistie a tuturor celor care ar fi fost condamnati si pe baza acestor protocoale.

In document se vorbeste de progresele facute de Romania de la caderea lui Nicolae Ceausescu si Giuliani cere, nu se precizeaza clar in ce calitate, ca "Guvernul Romaniei sa infiinteze o comisie independenta formata din judecatori internationali si experti legali, care sa examineze originile protocoalelor secrete".

Avocatul vorbeste chiar de "multele abuzuri ale DNA si SRI", dar si de "sutele de dosare" ale DNA al caror obiect sunt judecatori. Ambasada SUA a precizat, pentru Ziare.com, ca se delimiteaza scrisoare si ca "nu comenteaza opiniile unor persoane fizice, cetateni americani".

Scrisoarea lui Giuliani este diametral opusa pozitiilor exprimate in trecut, tot sub presedintia lui Trump, de Departamentul de Stat al SUA sau de Ambasada SUA la Bucuresti.

De exemplu, in cel mai recent raport publicat de Departamentul de Stat, in urma cu o luna, se vorbeste despre coruptie si e precizat ca Parlamentul Romaniei este principalul vinovat pentru neimplementarea recomandarilor facute de Comisia Europeana in rapoartele MCV.

"Ca si in rapoartele anterioare din cadrul MCV, Parlamentul este principalul vinovat, membrii adoptand amendamente care slabesc legile privind conflictul de interese si introducand 'propuneri problematice sau necoordonate', fara consultarea partilor interesate.

In ciuda opozitiei din partea partilor interesate, dar si fara evaluari asupra impactului, Guvernul a impus mai multe legi in Justitie, contestate in mod repetat privind constitutionalitatea si in privinta carora magistratii s-au temut ca vor slabi independenta judiciara", e un fragment din raport.

Totodata, acolo e laudata activitatea DNA, despre care in scrisoare Giuliani spune ca ar face abuzuri: "In ciuda numeroaselor atacuri ale politicienilor romani si ale organizatiilor mass-media aliate, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a continuat investigarea si urmarirea penala in cazurile de coruptie care implica oficiali din scena politica, juridica si administrativa, pana in 2017, cu aproape 1.000 de acuzati, din care o treime detineau functii publice inalte, iar 189 de oficiali au fost acuzati de diverse abuzuri".

Mai mult, raportul preciza ca investitorii sunt sceptici de a veni in Romania din cauza "cererilor de mita de catre oficiali de nivel inferior sau mediu" care "ajung pana la punctul de hartuire".

Citeste pe larg despre scrisoarea lui Giuliani si reactiile pe care le-a iscat

#Ambasada SUA pozitie oficiala modificari justitie, #Ambasada SUA pozitie oficiala coduri penale, #Ambasada SUA reactie scrisoare Giuliani , #ambasador