Ambasada SUA, noua reactie ferma dupa ce Parlamentul l-a scapat pe Ponta

Marti, 09 Iunie 2015, ora 19:41
9048 citiri
Ambasada SUA, noua reactie ferma dupa ce Parlamentul l-a scapat pe Ponta
Foto: Hepta.ro

Ambasada SUA la Bucuresti transmite, marti, intr-un nou comunicat de presa, ca "imunitatea parlamentara nu trebuie folosita pentru blocarea procedurilor judiciare".

"Nu comentam cazuri individuale. Legea trebuie sa se aplice egal pentru toti. Imunitatea parlamentara nu trebuie folosita pentru blocarea procedurilor judiciare", transmite Ambasada SUA intr-un nou comunicat de presa difuzat marti seara.

Ponta ramane cu imunitatea: Ambasada Olandei reactioneaza

Ambasada SUA a transmis si in cursul diminetii, inaintea inceperii sedintei de plen a Camerei Deputatilor, ca "orice acuzatii de incalcare a legii de catre demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin si fara interferente".

"Orice acuzatii de incalcare a legii de catre demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin si fara interferente, iar legea trebuie sa se aplice in mod egal in cazul tuturor. Institutiile judiciare si cele ale statului de drept trebuie sa isi poata desfasura activitatea complet independent si trebuie sa se respecte intru totul atat legislatia romaneasca, cat si principiul unui proces echitabil", se preciza in comunicatul de presa transmis marti dimineata de Ambasada SUA.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins, luni, cu 18 voturi "impotriva", 7 "pentru" si o abtinere, solicitarea DNA privind inceperea urmaririi penale a premierului Victor Ponta si pentru infractiunea de conflict de interese. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor a fost dezbatut marti, in sedinta de plen a Camerei.

Ponta isi joaca imunitatea in Parlament: Reactia ambasadei SUA dupa acuzatiile DNA UPDATE (Video)

Din totalul de 387 de deputati, la sedinta de marti au fost prezenti 351, numarul voturilor valabil exprimate fiind acelasi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru "proiectul de hotarare privind respingerea cererii de incepere a urmaririi penale" a lui Victor Ponta, iar 120 de voturi au fost "impotriva".

Intrucat s-a intrunit majoritatea simpla, decizia Camerei Deputatilor a fost de respingere a inceperii urmaririi penale pentru seful Guvernului.

Dupa votul din Parlament, mai multe ambasade au reactionat, aratand "necesitatea ca institutiile sistemului judiciar sa poata actiona cu impartialitate si in spiritul unei independente depline".

Ambasada Marii Britanii a transmis ca Guvernul britanic recunoaste importanta luptei impotriva coruptiei in Romania si necesitatea ca institutiile sistemului judiciar sa poata actiona cu impartialitate si in spiritul unei independente depline.

Ce au discutat liderii PNL cu ambasadele occidentale la Bucuresti

"Acest principiu este de altfel mentionat si in rapoartele Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei, documente ce subliniaza rolul important al Parlamentului in acest efort conjugat", se precizeaza intr-un comunicat al Ambasadei Marii Britanii.

Ambasada Olandei la Bucuresti a aratat, la randul sau, ca Olanda crede cu tarie ca toti oamenii sunt egali in fata legii, apreciind ca "evolutiile recente din Parlament pun in lumina probleme mai largi legate de atitudinile fata de justitie si coruptie din Romania".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Ambasada SUA reactie Ponta, #SUA reactie vot Ponta, #Ponta scapat Parlament reactii , #ambasador