Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ambasada SUA, reactie dupa scrisoarea lui Ponta catre reprezentantii diplomatici

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 23:15
18369 citiri
Ambasada SUA, reactie dupa scrisoarea lui Ponta catre reprezentantii diplomatici

Ambasada SUA a reactionat, vineri, dupa ce premierul Victor Ponta a transmis reprezentantilor diplomatici ai SUA si statelor membre UE o scrisoare in care le solicita sa analizeze declaratiile presedintelui Traian Basescu.

Reprezentanta diplomatica a aratat, pentru Mediafax, ca a luat cunostinta de comunicatele CSM privind declaratii referitoare la dosarul Lukoil si privind pozitia CSM fata de declaratii din zona politicului legate de activitatea magistratilor.

Ambasada a precizat ca sunt nepotrivite comentariile oficialilor despre cazuri in desfasurare.

"Ambasada a luat la cunostinta de comunicatul de presa al CSM din 7 octombrie 'privind anumite declaratii referitoare la dosarul Lukoil instrumentat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti' si comunicatul din 9 octombrie 'privind pozitia Consiliului Superior al Magistraturii fata de declaratiile publice din zona politicului referitoare la activitatea procurorilor si a judecatorilor'. Comentariile oficialilor despre cazuri aflate in desfasurare sunt nepotrivite si pot crea aparenta, intentionata sau nu, a interferentei. Independenta justitiei, libera de orice influenta a unui actor din afara, este vitala intr-o democratie", a precizat Biroul de Presa al Ambasadei SUA.

Ponta se plange de Basescu oficialilor UE si SUA

Prim-ministrul Victor Ponta a trimis, vineri, o scrisoare catre oficiali SUA si UE, in care spune ca presedintele Traian Basescu a lansat "un atac fara precedent" la adresa Justitiei din Romania si solicita sa intervina public in sprijinul CSM.

Scrisoarea de o pagina a fost adresata "reprezentantilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene precum si tuturor statelor membre ale Uniunii Europene", informeaza biroul de presa al Guvernului, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ponta, dupa declaratiile lui Basescu: Cel mai grav atac din ultimii 25 de ani

"Va adresez aceasta scrisoare din dorinta de a sublinia cat de grav a fost atacul de ieri al presedintelui Traian Basescu la adresa independentei Justitiei, dar si cu apelul de a interveni public in sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, direct vizat de declaratiile oficiale facute ieri de seful statului", scrie Ponta.

Seful Executivului sustine ca atacul presedintelui a venit "in mod absolut surprinzator".

"Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa in care a formulat amenintari la adresa unui magistrat, membru al CSM, a folosit cuvinte denigratoare si a criticat in termeni foarte duri activitatea magistratilor meniti, prin lege, sa vegheze la buna functionare a Justitiei", explica Victor Ponta.

El adauga si ca gestul presedintelui "este un fapt de o gravitate deosebita, care pericliteaza bunul mers al Justitiei din ultima vreme si care pune sub semnul intrebarii independenta acesteia".

In finalul scrisorii, Victor Ponta le solicita oficialilor UE si SUA sa analizeze aceste declaratii si sa transmita un mesaj public de sustinere a independentei CSM si a Justitiei in general.

"Consiliul Superior al Magistraturii este institutia menita de Constitutie sa asigure buna functionare a Justitiei, iar astfel de atacuri fara precedent pericliteaza cu siguranta independenta si eficienta sa", incheie Ponta apelul.

Basescu acuza un judecator de minciuna: Sunt magistrati care tin neaparat sa faca politica si o fac prost

Presedintele Traian Basescu a declarat joi dupa-amiaza ca exista magistrati care tin neaparat sa faca politica si o fac "mai prost" decat politicienii. In plus, a dat noi informatii din dosare, aratad ca 9 firme si persoane din dosarul EADS se regasesc si in cel referitor la licentele Microsoft.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ambasada SUA justitie scrisoare Ponta, #ambasada SUA Ponta justitie , #ambasador