Ambasadorul Belgiei, despre anticoruptie: Mai intai trebuie sa se dea un exemplu cu tipii destepti si tipii mari Interviu

Autor: Ana Ilie
Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 10:21
5615 citiri
Ambasadorul Belgiei, despre anticoruptie: Mai intai trebuie sa se dea un exemplu cu tipii destepti si tipii mari Interviu
Foto: Buna Ziua Iasi

Philippe Beke, ambasadorul Belgiei la Bucuresti, apreciaza drept pozitiva activitatea intensificata a DNA si spune ca "marile cazuri" sunt necesare pentru a da un exemplu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, diplomatul a vorbit si despre dificultatile cu care se confrunta investitorii belgieni in Romania, despre viitorul presedinte al tarii si despre directia in care se indreapta tara.

Va aflati in Romania de trei ani si jumatate. In ce directie se indreapta tara?

Romania este de aproape opt ani membra a Uniunii Europene si de zece ani membra a NATO. A durat o vreme ca unii sa inteleaga ca aderarea la UE si NATO nu este sfarsitul, ci inceputul unui circuit ce implica multa munca. Din acest motiv a fost, chiar si in ultimii ani, uimire la remarcile UE cu privire la chestiuni ce au avut loc in domeniul politic, economic si altele.

Eu cred ca, in timp, incet dar constant, exista progrese. Exista progrese in capul politicienilor care inteleg ca trebuie sa serveasca societatea; progres in sistemul judiciar, care nu numai ca trebuie sa fie independent, ci si responsabil; exista progrese in ceea ce priveste societatea civila; sunt progrese in mintea operatorilor economici - prea multi in trecut doreau bani rapid, dar acum, din ce in ce mai mult, o noua generatie de manageri intelege ca nimic nu e gratis si prin munca grea poti avea castiguri bune in cele din urma.

Va dau un singur exemplu de abordare foarte pozitiva, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei. Este o organizatie care a fost initiata de catre persoane din lumea antreprenoriala care au simtit nevoia sa se uneasca. Cand mergi separat, iti aperi singur interesul, faci lobby. AOAR, RBL, AmCham, ca jucatori principali, dar si alte cateva organizatii printre care si Asociatia de afaceri Belgia-Romania reprezinta 80% din mediul antreprenorial si prezinta opiniile acestuia Guvernului. Premierul Victor Ponta a ascultat aceasta solicitare si, desi a inceput cu premierul Ungureanu, el a acceptat provocarea de a se intalni in fiecare luna.

Cred ca a fost o evolutie foarte pozitiva pentru ca in conditiile volatilitatii politice din Romania ar fi existat tot felul de grupuri de lobby, care s-ar fi instalat, in diverse formate, in deciziile parlamentare, guvernamentale, fara a servi tara, numai pe ele.

Care este potentialul economic al Romaniei si cum il putem atinge? Ce ii retine pe investitorii belgieni sa faca afaceri aici?

Romania, in primul rand, trebuie sa inteleaga ca e parte a unei entitati geografice care, in interiorul UE, include Ungaria si Bulgaria, va include in viitor Serbia si celelalte state din Balcanii de Vest si Grecia. Pentru a intari pozitia voastra nu ca tara in sine, ci ca mediu economic, puteti atrage mai multi operatori care actioneaza in tot acest mediu economic.

Doua exemple. Primul e logistica. O companie care actioneaza in transporturi, orice are de-a face cu mobilitatea, se uita dupa instalatii, avantaje, dar si dupa spatiu deschis, pentru ca asta este ideea originala a mobilitatii. Daca s-ar organiza in asa fel incat sa poata intari diversele unghiuri ale mediului economic din regiune, se intareste si baza economica pentru Romania. Desigur, daca exista infrastrucura.

Eu cred ca Master Planul 2020 al Ministerului Transporturilor, care este acum in faza finala, e un pas important inainte. Este posibil cu acest Master Plan sa faceti drumuri si cai ferate, porturi si aeroporturi, transport intermodal. Spre exemplu, interconectabilitatea Bucurestiului, in ceea ce priveste calea ferata, e non-existenta din nefericire. In ceea ce priveste drumurile, inca se mai asteapta soseaua de centura.

Aceste aspecte sunt o necesitate fundamentala pentru a sustine dezvoltarea in interconectarea regionala. Pentru ca Romania e foarte norocoasa sa aiba trei coridoare - VII- Dunarea, IV - Arad-Constanta si IX - Iasi si Chisinau, si mai departe spre nord in viitor.

Al doilea exemplu. Din punct de vedere regional, este vorba despre avantajul unor investitii de outsourcing, asa cum sunt majoritatea investitiilor din Romania. Sa se lucreze intr-un mediu regional si sa se foloseasca Romania ca "hub" pentru exporturi.

Apoi, trebuie sa se intareasca capacitatea administrativa. Nu e vorba numai de birocratie, stampile si alte lucruri care consuma timpul. Este prea mare volatilitate politica in Romania, toata lumea stie asta, ceea ce inseamna ca, pe langa ministri, multi functionari publici sunt schimbati de pe o zi pe alta, unii chiar fara o examinare, ceea ce nu da dovada de o capacitate administrativa buna.

O alta parte a povestii e ca e absolut necesar sa se acorde educatia cu economia reala. Este adevarat ca s-a facut un pas inainte in urma cu cativa ani cand au fost redeschise scolile profesionale, cred ca a fost o mare greseala inchiderea lor. Acum s-au redeschis, dar va dura cativa ani inainte de a culege roadele, si companiile, uneori, nu pot astepta. In plus, cei care isi finalizeaza studiile trebuie sa fie mai bine pregatiti pentru a intra pe piata muncii, sa nu fie nevoie sa fie instruiti jumatate de an, un an, de catre companii.

In fine, este vorba si despre statul de drept, despre rapiditatea de comunicare, electricitatea, utilitatile oferite companiilor sau cetatenilor, serviciile medicale mai bune.

Pentru noi este esential ca investitorii belgieni sa fie bine informati, noi sustinem, prin Asociatia de afaceri Belgia-Romania, toate companiile care vin aici, noi lucram pentru ca ei sa nu intampine prea multe surprize. Ce nu le place este ca are loc cate o schimbare in legislatie la fiecare cinci minute, ca se schimba des personalul care trebuie sa implementeze legislatia, ca exista motive netransparente in spatele unor refuzuri, fie ca e vorba despre PUZ, fie despre returnarea TVA, fie ca e vorba despre inspectii sau alte lucruri care nu sunt clar indicate in lege. Nu le place asta.

In general, cred ca satisfactia companiilor belgiene in Romania este la un nivel de opt din zece, ridicat, am mai spus-o. Dar, din nou, nu este o chestiune individuala, ci lucram mult impreuna pentru a depasi si a prevedea unele probleme.

Unele dintre problemele cu care se confrunta investitorii straini in Romania sunt schimbarea frecventa de legislatie si slabiciunile statului de drept. Cum percepeti evolutia sistemului de justitie si marile cazuri de coruptie dezvaluite in ultima perioada?

Din prima zi a negocierilor cu UE, si eu eram atunci unul din negociatorii din partea Belgiei, am subliniat necesitatea reformelor profunde in sistemul de justitie. A fost dificil in Romania, dar si in Bulgaria sa facem sa se inteleaga ca statul de drept nu e ceva ce vine din afara, impus. Din acest motiv s-a decis, pentru a inchide capitolul Justitie si Afaceri Interne pentru Romania in decembrie 2004, sa legam promisiunea de reformare cu aderarea la Schengen.

In urma problemelor aparute, la sfarsitul lui 2006, s-a instituit Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV). Pentru prima data, in ianuarie a acestui an, au existat aspecte pozitive. Noi ne asteptam ca tara sa fie gata inainte de aderare, dar asa sta treaba. Era absolut necesar sa existe acest MCV si sa fie legatura cu Schengen, altfel nu ar fi functionat.

Romania are un sistem de justitie in care majoritatea magistratilor inteleg ce spunem prin statul de drept. Am avut ocazia sa ma intalnesc in multe ocazii cu membrii CSM, am avut discutii aprofundate cu presedintele Curtii de Casatie, cu procurorul general, cu ministrii de Justitie, cu judecatorii, magistratii si cu toti cei care fac legile. Cu toate portitele create de cei care au interesul sa nu existe o lege transparenta, treaba nu merge cum credem ca ar trebui.

Acestea fiind spuse, si ANI si DNA au facut o munca extraordinara.

Nu vreau sa ma pronunt asupra a cui, cine sau cand, dar vreau sa spun ca am vazut unele rezultate in acuzarea celor care credeau ca se afla deasupra legii. Erau de neatins si nu trebuiau sa respecte nicio lege a tarii.

Asta a fost cu adevarat un exercitiu remarcabil, foarte apreciat, facut de diferitele autoritati din justitie, si sper sincer ca si pe viitor, dupa alegerile prezidentiale, sa continue sa lucreze pe aceasta baza, sper ca procurorii sa nu fie sacaiti de politicieni, ca investigatiile sa se faca in deplina transparenta, sa respecte statul de drept, pentru ca toata lumea trebuie sa respecte legea, in asa fel incat sa existe un mai bun mediu in care sa traiasca cetatenii romani.

Stiu ca exista in continuare coruptia mica, fie ca e vorba despre pensii, sanatate, in educatie, si asta trebuie sa dispara. Dar mai intai trebuie sa se dea un exemplu cu tipii destepti si tipii mari.

Cum colaborati cu autoritatile locale si centrale? Ce ii descurajeaza pe investitori?

In trei ani si jumatate am vizitat toate judetele, aproape toate afacerile belgiene de aici, am intalnit majoritatea primarilor oraselor mari dar si mici, majoritatea unde sunt afaceri belgiene, dar si localitati care au legaturi cu Belgia.

In 1988-1989, 250 de localitati belgiene au luat initiatoiva de a adopta cate un sat romanesc care ar fi trebuit sa dispara in urma aplicarii planului urbanistic al lui Ceausescu.

Aceste localitati au creat un bun teren, pentru ca cetatenii sunt vizitati sau isi viziteaza "fratii" si majoritatea primarilor inteleg ca trebuie sa construiesti UE si de jos, nu numai de la varf.

Stabilitatea politica este o alta doleanta a investitorilor, insa nu este proprie Romaniei. Avand in vedere ca ne aflam intre doua tururi ale alegerilor prezidentiale, sunt aceste alegeri suficiente pentru a asigura investitorii cu privire la oportunitatile investitiilor aici?

Nu am sa ma pronunt in legatura cu cine va castiga alegerile prezidentiale, acesta este un drept suveran al romanilor. Dar vreau sa spun ca politicienii, fie ca este vorba despre cineva la varful tarii sau intr-o localitate, trebuie sa fie responsabili. Ei au libertati, dar si responsabilitati si speram ca volatilitatea va fi inlocuita de o activitate guvernamentala stabila, de catre politicieni care nu numai ca au un plan, dar vor sa-l si execute, carora le este permis sa execute un plan, care pot schimba diferitele chestiuni din ministerul lor intr-un mod pozitiv.

In trei ani si jumatate am intalnit opt ministri ai Transporturilor. Este mult. Va pot spune ca nu este numai ministrul, ci intregul mediu administrativ care se schimba. Asta nu este de ajutor.

In al doilea rand, a fost dovedit ca ordonanta 109 (privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice - n.red.) este benefica pentru tara. Daca se renunta la aceasta intelegere de baza intre Romania si FMI ar insemna ca exista riscul unui pas inapoi. Nu poti sa finantezi la nesfarsit companii care produc pierderi. Trebuie sa le privatizezi pe toate cele care merg pe pierdere? Nu cred, cred ca este loc pentru companii publice, dar bine conduse, in beneficiul tarii, nu al celor care pun banii in buzunarul lor.

De aceea, aceasta abordare a privatizarii trebuie dusa la capat prin instalarea de manageri care s-au dovedit experti, selectati cum s-a intamplat pentru CFR si Tarom, dar, din nefericire, numai pentru aceste doua din 11 companii. Si sa se pastreze ordonanta 109 ca simbol pentru ca politicienii si personalul administrativ sa inteleaga ca companiile publice trebuie sa respecte legea.

Cum sperati ca va fi noul presedinte?

Sper ca noul presedinte va munci pentru o Romanie mai prospera, luand in considerare interesul romanilor, nu doar al catorva. Este singurul lucru pe care il pot spune.

Cum apreciati activitatea crescuta a DNA in timpul campaniei electorale? Aceasta activitate febrila va influenta urmatorul raport MCV?

Administratorii MCV sunt oameni informati, stiu ce este politic si ce nu este atunci cand apreciaza progresul privind statul de drept. Nu sunt ingrijorat de neintelegeri pe care le-ar putea avea. Sunt responsabili, sunt unii colegi de-ai mei, vorbesc cu ei, este treaba mea, si daca e nevoie, voi pune asta in context.

Cand va intra Romania in zona Schengen?

De multe ori am explicat ca Romania este deja membra a Schengen, inca de la momentul aderarii. In 2010, Romania a devenit si membra a componentei de politie si justitie din Schengen. Singura chestiune ramasa, foarte mica dar foarte vizibila, este controlul granitelor.

Sper ca, dupa noul raport MCV, care, si nu pot prezice ce se va intampla pana in ianuarie, daca va fi din nou pozitiv, in martie anul viitor am putea sa conchidem ca aeroporturile pot fi liberalizate in prima etapa. In ceea ce priveste eliminarea controalelor la frontierele terestre si marine, vom vedea mai tarziu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#ambasador Belgia alegeri prezidentiale, #ambasador Belgia investitori Romania , #ambasador