Ambasadorul Germaniei, despre Schengen: Nu cerem ca Romania sa devina un paradis

Duminica, 10 Martie 2013, ora 15:49
6162 citiri
Ambasadorul Germaniei, despre Schengen: Nu cerem ca Romania sa devina un paradis

Ambasadorul Germaniei in Romania, Andreas von Mettenheim, a comentat, duminica, conditiile pe care Romania ar trebui sa le indeplineasca pentru a adera la spatiul Schengen, insistand asupra faptului ca cel mai mare impact asupra frontierelor pe care ar trebui sa le protejeze il are coruptia din tara noastra.

"Nu cerem Romaniei sa devina un paradis, pentru ca nici Germania sau alte tari europene nu sunt. Aceste puncte pe care noi le consideram foarte importante. Nu e vorba de faptul ca unii politicieni au fost deja condamnati definitiv. Simpla existenta a unor asemenea acuzatii, in Germania duce la depunerea mandatului si la retragerea din functie", a sustinut Andreas von Mettenheim, la Pro Tv, apreciind faptul ca exista o diferenta de cultura politica intre cele doua tari.

"Pentru Romania e important sa nu vada jumatatea goala a paharului, ci jumatatea plina. Nu e un pas mare si nici dificil. Daca se reuseste sa se faca acest pas, spre sfarsitul anului, impreuna cu Franta si cu alte tari europene, ne vom apropia mai mult de aderarea la spatiul Schengen", a explicat von Mettenheim.

Diplomatul german a sustinut ca decizia de a nu se supune unui vot aderarea la Schengen la nivelul Consiliului JAI a fost o decizie buna, deoarece "daca s-ar fi supus la vot, am fi ajuns sa ne confruntam cu o stare si mai negativa".

El a mai sustinut ca principalele obiectii ale Germaniei fata de aderarea Romaniei la Schengen in acest moment nu ar avea legatura cu perioada electorala din tara sa, ci cu faptul ca nu au fost indeplinite toate cerintele din raportul pe Justitie al Comisiei Europene.

"Este o decizie completa, larga, care se refera la totalitatea punctelor enuntate in raportul Comisiei, si nu doar la puncte individuale (...) Unul pe care l-as enunta este faptul ca inca mai sunt parlamentari, deputati sau senatori, care au pe rol dosare penale. E valabil si pentru guvern. Dupa cum spuneam, este vorba despre acei politicieni cu... un trecut penal, iar Parlamentul nu a gasit inca o solutie satisfacatoare pentru a elucida si clarifica rapid astfel de cazuri. Un alt punct este numirea unui nou procuror general al Romaniei. Acest lucru nu s-a intamplat inca, desi toti asteapta asta", a adaugat ambasadorul Germaniei.

El a mai spus ca Germania considera ca granitele exterioare ale Uniunii Europene trebuie sa fie protejate impotriva intrarii frauduloasa pe teriotoriul sau.

"Aceasta siguranta nu depinde doar de conditiile tehnice. Siguranta depinde si de un anumit lucru. Romania are un standard anume in ceea ce priveste statul de drept si lupta impotriva coruptiei. In ultimul raport al Comisiei Europene s-a notat ca Romania a indeplinit cateva recomandari, insa nu pe toate", a continuat ambasadorul Germaniei in Romania.

"Lucrurile sunt cat se poate de simple. Cand Romania va face modificarile necesare in ceea ce priveste statul de drept, ea va putea adera la spatiul Schengen, pentru ca este deja o tara membra UE", a precizat acesta.

Desi sapte state au votat impotriva intrarii Romaniei in Schengen, Germania a fost prima tara care a luat o pozitie publica, fiind urmata indeaproape de Olanda.

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...