Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Ambasadorul Germaniei la Bucuresti avertizeaza ca anumite masuri ale Guvernului pot distruge increderea investitorilor

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 21:12
3529 citiri
Ambasadorul Germaniei la Bucuresti avertizeaza ca anumite masuri ale Guvernului pot distruge increderea investitorilor
Foto: Administratia Prezidentiala

Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Cord Meier-Klodt, a afirmat marti seara ca decizii actuale ale guvernului referitoare la impozitarea anumitor sectoare sau la domeniul justitiei sunt urmarite cu ingrijorare, si, alaturi de prezentarea publica a companiilor straine ca fiind problema sau dusmanul societatii, creeaza nesiguranta, insa companiile germane nu-si vor face bagajele prea curand, dar au devenit mai prudente, iar investitiile planificate sunt reanalizate pe alocuri, amanate sau chiar se cauta locatii alternative.

El i-a indemnat pe oamenii de afaceri sa combata defaimarile cu fermitate si argumente solide, sa isi apere realizarile si sa atraga atentia asupra contributiilor aduse de economia germana, in decursul anilor, pentru binele Romaniei si al relatiilor romano-germane.

"Romania are multe de oferit in vederea reconfigurarii cu succes a schimbarii in Europa, fiindca s-a transformat spectaculos, la randul sau, in ultimele decenii. Sub aspectul politicii de securitate, a devenit o ancora de stabilitate in flancul de sud-est al NATO si UE. Sub aspect politic, a devenit o voce importanta intr-o regiune strategic importanta, daca ne gandim la Balcanii de Vest, Turcia sau Parteneriatul Estic.

Romania poate fi o voce a echilibrului in multe subiecte de viitor, cu relevanta pentru intreaga Europa - cu precadere si intre interesele statelor membre vestice si estice. A dovedit-o deja de multe ori.

Romania a parcurs un drum impresionant si sub aspect economic. In ultimele doua decenii, economia romaneasca a crescut de aproape cinci ori! In prezent, in aceasta tara se afla un semnificativ sector IT din Europa.

Spre rusinea noastra, trebuie sa recunoastem ca aici sunt conexiuni de internet mai rapide decat in Germania. Aici se desfasoara de mult cercetare de excelenta si productie de inalta tehnologie de ultima ora (state of the art).

Multe autoturisme 'germane' n-ar functiona fara anumite componente fabricate in Romania. Aceasta este o impresionanta poveste de succes, la care a contribuit in mod considerabil, in decursul anilor, economia germana", a afirmat ambasadorul Germaniei Cord Meier-Klodt cu prilejul receptiei de Anul Nou a Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK Romania).

Acesta a subliniat ca presedintele Klaus Iohannis si ministrul George Ciamba sunt "doi garanti ai colaborarii de succes in cadrul acestei presedintii atat de importante a Consiliului UE, cu numeroasele sale provocari in si pentru Europa".

Conform diplomatului, companiile germane din Romania sunt angajatorii unui sfert de milion de oameni, cu aproximatie.

"Si sunt angajatori buni, stabili! Se angajeaza in favoarea pregatirii profesionale duale, ofera tinerilor sanse de viitor aici, in tara, si acorda asistenta sociala angajatorilor mai in varsta. Pe scurt, reprezinta un sprijin al acestei tari si ne bucuram in mod justificat pentru rezultatele obtinute impreuna.

Insa toate acestea nu sunt nicidecum ceva de la sine inteles. Asta este valabil astazi, ce va fi, insa, maine? Cifrele imbucuratoare de astazi se datoreaza deciziilor corecte de ieri. Increderea in Romania ca loc pentru investitii a crescut in decursul anilor.

In schimb, anumite decizii de astazi 'mai putin bune', ar putea distruge increderea, periclitand, astfel, succesele de maine", a avertizat Cord Meier-Klodt,

Acesta a mai adaugat ca "o receptie prilejuita de aniversarea anului nou nu este locul potrivit pentru a vorbi in detaliu despre decizii actuale ale guvernului referitoare la impozitarea anumitor sectoare sau la domeniul justitie", "insa, atunci cand vorbim despre leadership, trebuie sa vorbim si despre incredere - despre decizii transparente, predictibilitate si fiabilitate".

"Aceasta este esenta instaurarii unui climat de incredere: atat in politica, cat si in diplomatie si, desigur, in domeniul economic. Si tocmai de aceea urmarim cu anumita ingrijorare masurile mentionate anterior", a spus diplomatul german.

El a argumentat invocand lipsa dialogului si a consultarii celor afectati in mod direct, inaintea luarii unei decizii:, lipsa unui studiu de impact transparent; teama dezvoltarii unei noi tendinte, care s-ar putea extinde si asupra unor alte domenii economice.

"Aceasta creeaza nesiguranta! O nesiguranta si mai mare este cauzata de prezentarea publica si pausala a companiilor straine ca fiind problema sau dusmanul societatii. Doamnelor si domnilor, Doresc sa va adresez dumneavoastra - reprezentantilor mediului de afaceri - urmatorul apel: acesta este momentul sa dati dovada de leadership! Daca nu acum, atunci cand?

Nu va lasati provocati, insa combateti defaimarile cu fermitate si argumente solide. Aparati-va realizarile si atrageti atentia asupra contributiilor aduse de economia germana, in decursul anilor, pentru binele acestei tari si al relatiilor romano-germane.

Iar partenerilor nostri din Guvernul Romaniei doresc sa le spun: You have a true friend in us! Companiile germane se angajeaza pe termen lung. Nu-si vor face bagajele prea curand. Cu siguranta pot face fata catorva furtuni puternice. Dar au devenit mai prudente. Unele investitii noi, planificate deja, sunt reanalizate pe alocuri, amanate sau chiar se cauta locatii alternative. Iar asta nu pentru ca, astazi, conditiile-cadru ar fi mult mai bune in alta parte, ci fiindca se presupune ca asa va fi maine, in cazul in care tendinta nesigurantei persista", a fost indemnul lui Cord Meier-Klodt.

"Asadar, urarea mea de Anul Nou adresata partenerilor nostri romani este una foarte simpla: Vorbiti cu noi, ascultati ce avem de spus, informati-ne la timp, deschis si transparent despre planurile voastre si decideti abia dupa realizarea unui solid studiu de impact al masurilor. Astfel poate creste gradul de incredere, iar noi putem continua, impreuna, si in urmatorii ani, povestea de succes a economiei acestei tari. Acesta ar reprezenta un semnal pozitiv si clar, mai ales in contextul presedintiei atat de importante a Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, nu-i asa?

Iar acum, la final, vestea cu adevarat buna: Pentru toate acestea aveti un partener mai bun decat oricare altul: AHK, Consiliul sau director, presedintele sau, directorul general, echipa sa deosebit de dedicata, membrii sai: cu totii stau oricand la dispozitia guvernului ca partener de dialog pe orice subiect! 24/7 (douazeci si patru din sapte)! Just call them! Va doresc tuturor un An Nou bun, cu succese si sanatate si abia astept dialogul cu dumneavoastra din aceasta seara", a incheiat ambasadorul Germaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Ambasador Germania Bucuresti, #investitori Germania , #ambasador