Ambasadorul Italiei: Speram ca dupa alegeri va exista o majoritate clara - Interviu

Autor: Ana Ilie
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 07:31
3247 citiri
Ambasadorul Italiei: Speram ca dupa alegeri va exista o majoritate clara - Interviu

Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Mario Cospito, este de parere ca institutiile democratice din Romania, desi tinere, au facut, in vara aceasta, dovada ca functioneaza bine, gestionand criza politica de o maniera eficienta.

Diplomatul apreciaza intr-un interviu Ziare.com ca a fost depasita problema de atunci, insa remarca faptul ca Romania este scufundata intr-o noua criza, generata de campania electorala pentru alegerile parlamentare. Mario Cospito este optimist ca dupa alegeri va exista o majoritate parlamentara puternica, ce va garanta o guvernare spre binele poporului.

Diplomatul italian ne-a vorbit si despre relatia bilaterala, pe care o apreciaza ca fiind mult mai buna decat in urma cu patru ani, dar si despre chestiunea rromilor si felul in care aceasta poate fi rezolvata.

Domnule ambasador, cum priviti evolutia poporului roman?

De la revolutie incoace, evolutia voastra a fost impresionanta. Ati fost o tara foarte saraca pe perioada Ceausescu, dupa Revolutie ati avut cativa ani foarte dificili, primii 4-5, dupa care economia a inceput sa mearga si sa creasca, ati primit investitii, multe si din Italia, si situatia a inceput sa se imbunatateasca.

Bineinteles, nu a fost suficient pentru a face fata tuturor nevoilor poporului vostru. De aceea, cand Romania a intrat in UE, probabil ca momentul a inceput mai inainte, trei milioane de romani au decis sa plece in strainatate. Acum, un milion sunt in Italia, alte cateva sute de mii in Spania, restul in alte tari.

Nu e niciun dubiu ca situatia s-a imbunatatit as spune dramatic, intr-un sens pozitiv, si sunt sigur ca, dupa aceasta criza economica si financiara care nu afecteaza doar Romania, situatia va incepe din nou sa aiba o tendinta de crestere. Si faptul ca sunteti membru UE va va ajuta mult, comparativ cu alte tari care nu sunt, unele vecini ai vostri.

Pot spune ca dupa 20 de ani situatia este mult, mult, mult mai buna.

Cum apreciati relatiile romano-italiene in acest moment?

Cred si nu spun asta pentru ca sunt ambasadorul italian, ci pentru ca e o situatie transparenta si limpede, cred ca Romania impartaseste aceasta relatie excelenta cu Italia, relatie pe care o are cu doar putine tari. Relatia cu Italia este una din cele mai bune.

Fostul ministru al MAE roman, Teodor Baconschi, a declarat, la terminarea mandatului, public, la televizor, ca Romania are (la acel moment, in urma cu trei-patru luni) cea mai buna relatie bilaterala cu Italia. Si asta este o recunoastere foarte importanta, pentru ca atunci cand am ajuns aici, in 2008, stiti ca situatia era mult mai dificila. Pacat, dar asta era situatia.

Insa in cateva luni am depasit acea situatie si astazi cred ca relatia este excelenta. Nu este o surpriza. Am fost prieteni apropiati in ultimii 2.000 de ani. In momente de criza, am reusit sa mergem mai departe printr-o puternica relatie de prietenie.

Perceptia in presa romana este ca italienii nu au incredere prea mare in romani, in urma diverselor incidente petrecute in Italia, in care au fost implicati cetateni romani...

Situatia nu este asa. Fara indoiala ca in 2007-2008 am avut un moment in care, din cauza presei, atat italiana cat si romana, a fost o exagerare a unor episoade infractionale din Italia, comise de romani, dar apoi opinia publica italiana a realizat ca nu poti judeca un intreg popor dupa 2-3-10-20 de fapte comise de unele persoane.

In Italia acum diferentiem intre ce face un singur infractor si ce fac sute de mii, un milion de persoane, zilnic, in Italia. Obisnuiesc sa spun, ca sa raspund la astfel de intrebari, ca trebuie sa ne amintim ca fara indoiala sunt romani care comit infractiuni in Italia. Insa sunt si atat de multi romani care mor, zi de zi, sunt victime ale insecuritatii la locul de munca, pentru ca ei muncesc, contribuie la economia noastra, la viata noastra sociala si uneori isi pierd viata. Deci trebuie sa ne amintim ca acesti oameni sunt victime ale muncii in Italia.

Sau multe, multe lucruri pe care romanii le fac in fiecare zi in Italia. Sunt multi romani care in acest moment sunt lideri in domenii artistice in Italia, la teatru, cinema sau institutii academice culturale.

Si apoi trebuie sa ne gandim ca sute de mii de familii italiene pot depasi aceasta criza economica multumita prezentei a sute de mii de romani care ajuta, sustin familiile italiene si rolul lor este foarte important.

Cand ai grija de copii sau varstnici, aceasta este o contributie foarte importanta la viata de zi cu zi in Italia. De ce? Institutiile din Italia, din cauza constrangerilor impuse de criza, nu mai pot oferi unele servicii sociale si asa slabiciunea institutiilor publice este acoperita de munca a sute de mii de romani care muncesc in Italia.

Asa vad eu perceptia pe care o au italienii despre romani. Nu stiu ce perceptie are opinia publica romana fata de romanii din Italia, dar va pot spune ca in Italia situatia este mult, mult mai buna decat in urma cu patru ani.

Pentru romani este important felul in care sunt perceputi concetatenii lor in strainatate...

Este ceva ce noi, italienii, am trait cand au emigrat concetatenii nostri, la inceputul secolului XX, pana in anii '60,'70. Stim foarte bine cum sta situatia. Stim ca italienii nu au fost foarte bine primiti cand au emigrat in tari precum SUA, Canada, Australia, Germania, dar am invatat lectia si acum se poate vedea ce au facut italienii si ce mai fac in zilele noastre. Acum sunt de origine italiana, desigur.

Asa ca sunt sigur ca si comunitatea voastra in Europa si in alte parti ale lumii va trece prin aceeasi situatie. Au avut un moment dificil in Italia insa acum e depasit.

Acum aveti aceeasi problema in alte tari europene, Franta, Germania, Irlanda, tarile scandinave. Insa sunt sigur ca si acolo, in cateva luni, situatia se va imbunatati. Este important ca publicul din Romania sa intervina in aceste situatii, cu campanii promotionale, pentru a explica ce faceti in tara voastra pentru a evita ca aceasta situatie sa se repete.

Pentru ca nu se poate ascunde faptul ca este o problema foarte grava: problema rromilor. Pot spune ca in Italia am rezolvat destul de bine aceasta problema, bineinteles ca nu e perfect, dar am rezolvat-o bine, pentru ca multe autoritati au adus sub control situatia si acum este mai bine decat in urma cu cativa ani.

Insa este o chestiune care trebuie in primul rand abordata de Guvernul, Parlamentul vostru. Pentru ca ei sunt membri ai comunitatii voastre nationale. Sunteti norocosi, pentru ca acum sunteti membri ai Uniunii Europenesi puteti sa folositi si fondurile si experienta europeana, si noi italienii sunt gata sa va ajutam si sa va sustinem in aceasta initiativa.

Asadar, repet: politici strategice in tara voastra, apoi interventie europeana si colaborare cu ceilalti parteneri europeni unde au emigrat populatii de rromi. Italia si Spania cred ca au cele mai importante populatii de rromi romani. Dar emigreaza si in Franta si tari scandinave.

Deci aceasta chestiune trebuie rezolvata, stiu ca se lucreaza acum la niste programe speciale si stiu unele autoritati nationale care trateaza problema asa ca sunt optimist ca in viitor va fi o imbunatatire.

V-ati referit deja la subiectul urmatoarei intrebari, dar as vrea sa intrati putin in detaliu cu privire la colaborarea cu autoritatile romane.

Colaboram foarte bine, am spus-o de multe ori, Romania si Italia au reusit sa lucreze si sa relaxeze asa-zisa criza sociala, multumita colaborarii perfecte intre institutiile italiene si cele romane.

Imi amintesc de prima masura adoptata, sa trimitem niste politisti romani in Italia, a fost si o decizie despre schimbul de judecatori romani si italieni. A fost si este o colaborare intre politia romana si italiana, intre autoritatile judiciare din ambele tari, si cele doua guverne au colaborat foarte mult.

Imi amintesc ca ministrul meu de Interne a venit aici de trei ori intr-un singur an si s-a intalnit cu omologul sau roman. Ambele tari au reactionat imediat la aceasta criza si stiti ca Romania si Italia au un parteneriat strategic si au avut loc doua intalniri interguvernamentale, una in 2009 si una in 2011, insa din cauza situatiei politice din Italia si Romania, nu am putut sa organizam si o a treia. Sunt sigur insa ca dupa alegerile din Romania si din Italia va avea loc si a treia reuniune interguvernamentala.

Pot spune ca relatia personala cu autoritatile romane din tot spectrul politic este foarte buna si sunt foarte deschisi colaborarii cu mine si cu Italia.

As vrea sa ne spuneti care este parerea dumneavoastra despre situatia politica din ultimele luni din Romania.

Am fost intrebat des in ultima vreme si raspunsul meu este acela al ministrului meu al Afacerilor Externe, Giulio Terzi. El a facut o declaratie publica in iulie si eu o sustin pe deplin. El a spus: "Urmarim cu multa atentie situatia politica interna din Romania, deoarece Romania este un partener strategic al Italiei". A folosit sintagma "urmarim cu atentie". Nu "cu preocupare" sau "ingrijorare".

Atentie inseamna ca intelegem, este o problema institutionala, insa este o problema interna a Romaniei, asa ca nu vom interveni, pentru ca avem incredere ca institutiile democratice din Romania isi vor face datoria intr-un mod bun, eficient.

Ce s-a intamplat? Presedintele Basescu a fost suspendat, insa referendumul nu a fost valid, asa ca presedintele Basescu s-a intors la mandatul sau. Institutiile democratice, chiar daca sunt foarte tinere, au functionat foarte bine. Asadar, Italia a avut o atitudine pozitiva, in sensul ca am fost vocali, dar nu distructivi, am realizat ca a fost un moment important, crucial, al vietii voastre democratice, dar eram increzatori ca veti depasi aceasta criza.

Acum, aceasta criza a fost depasita cu succes, insa ati intrat intr-o alta criza interna, sunteti in campanie electorala, chiar daca va incepe oficial peste cateva zile. Deci pentru o luna si jumatate va veti concentra pe aceasta campanie electorala. Italia continua sa spuna ca vrem o Romanie stabila politic, deoarece ne luptam inca cu o situatie economica si financiara dificila.

Asa ca avem cu totii nevoie de stabilitate politica in Europa si speram ca la sfarsitul campaniei electorale va exista o majoritate electorala clara si un parlament si un guvern politic puternic, pentru ca aveti nevoie sa va concentrati pe nevoile voastre urgente.

Europa cere asta, Italia bineinteles spera intr-o Romanie mai stabila, dar eu am contacte zilnice, atat cu centru-dreapta, cat si cu centru-stanga, stiu ca dezbaterea politica in Romania este foarte dura, vocala, dar in cele din urma toata lumea va intelege ca politica inseamna sa iti servesti cetatenii.

Asta trebuie sa gandeasca liderii politici, ca pot fi vocali pe scena politica, dar trebuie sa se concentreze pe nevoile tarii si pe masurile reale de depasire a dificultatilor actuale.

Eu sunt optimist, nu spun asta pentru ca vreau sa critic, ci cred ca opinia publica romana si campania electorala vor trimite un semnal clar si sper ca romanii vor merge la vot si vor vota pentru acest foarte important scrutin.

Este important sa participi la acest exercitiu democratic. Noi nu suntem SUA. E amuzant, dar important. Intr-o saptamana vor fi acolo alegeri. Americanii se bazeaza pe liderii lor politici. Acolo doar aproximativ 30% din populatie se prezinta la urne, stiind ca ce vor decide altii va fi decis in numele binelui.

Din acest motiv, oamenii trebuie sa se prezinte in numar mare la vot. Pot sa voteze cum vor, dar e important sa mearga, acesta este mesajul pe care il transmitem liderilor politici, opiniei publice, fara a interveni in politica interna a Romaniei.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#ambasador Italia situatie Romania, #ambasador Italia romani, #ambasador Italia rromi , #ambasador