Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti lauda sanatoasa mancare romaneasca

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 07:48
2901 citiri
Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti lauda sanatoasa mancare romaneasca
Foto: Arhiva

Mancarea romaneasca foarte buna si sanatoasa, ecologica si cu concentratie redusa de chimicale si sare poate fi o explicatie pentru faptul ca, potrivit ultimului studiu Eurostat, romanii au cea mai mica rata de obezitate din UE, iar britanicii cea mai ridicata, afirma ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris.

"Obezitatea este un domeniu la care Romania nu vrea sa recupereze decalajul fata de restul tarilor UE. Ultimul studiu Eurostat indica faptul ca Romania are cea mai redusa incidenta a obezitatii din 19 state membre urmarite, cu numai 8% dintre femei si 7,6% dintre barbati inregistrati ca obezi.

De partea cealalta a clasamentului este tara mea, Marea Britanie, unde aproape una din patru femei este obeza (23,9%) si 22,1% dintre barbati", arata ambasadorul Harris, intr-un comentariu postat marti pe blogul sau.

El adauga ca nu este expert nutritionist si nu are o explicatie stiintifica pentru aceasta realitate, insa banuieste ca este determinata de mancarea foarte buna, produsa in mod traditional la tara, exprimandu-si in acelasi timp speranta ca romanii sa nu cedeze fast-food-ului si sa isi pastreze traditia de a gati si de a manca foarte bine si sanatos.

"Mancarea romaneasca este minunata. Este naturala, organica de obicei si cu concentratie redusa de chimicale si sare. Cand am fost cu familia intr-o vacanta intr-un sat din nordul Romaniei am mancat o saptamana intreaga numai mancare produsa pe dealurile si vaile din jur.

Doar cand am iesit din zona la sfarsitul saptamanii si m-am oprit la o benzinarie pentru a cumpara o sticla de ceai importat mi-am dat seama ca de fapt consumam primul produs artificial din aceasta vacanta - o combinatie de zahar si E-uri. M-a facut sa imi dau seama de diferenta dintre mancarea traditionala si sanatoasa din acel sat si dieta nesanatoasa pe care societatea moderna ne-o serveste", povesteste diplomatul britanic pe blog.

El puncteaza ca majoritatea romanilor au o legatura puternica cu viata la tara, aproape 40% din populatie locuind in mediul rural, iar multi altii au familii la tara sau o bucata de pamant unde se retrag la sfarsit de saptamana.

"Asa ca modul sanatos de a manca de la tara se prelungeste si in orase, de asemenea. De fapt, cand l-am intrebat pe baiatul familiei unde am stat in vacanta daca a dus dorul mancarii mamei lui cat a fost plecat la studiile universitare, el mi-a explicat ca mama ii trimitea prin autobuz cate un pachet cu mancare in fiecare saptamana. Ce norocos! Mie mi-au lipsit taiteii si fasolea pe paine prajita facuta de mama in anii de studentie", relateaza ambasadorul Harris.

Potrivit acestuia, pe masura ce economia Romaniei se dezvolta, locuitorii oraselor nu trebuie "sa cedeze marsului neintrerupt al fast-food-ului, bazat pe ingrediente ieftine vandute scump".

"Aceasta este o provocare pentru Romania - cum sa recupereze decalajele fata de UE fara sa ii repete greselile si cum sa pastreze ce e mai bun in tara pentru sanatatea si silueta generatiei viitoare", concluzioneaza oficialul de la Londra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#ambasador Marea Britanie Romania, #Romania mancare sanatoasa , #ambasador