Ambasadorul Palestinei: Am asigurari ca Romania nu va face pasi spre mutarea ambasadei din Israel

Joi, 20 Septembrie 2018, ora 16:26
7768 citiri
Ambasadorul Palestinei: Am asigurari ca Romania nu va face pasi spre mutarea ambasadei din Israel

Ambasadorul Palestinei in Romania, Fuad Kokaly, a declarat ca a primit asigurari ca Romania nu va face pasi concreti pentru mutarea ambasadei tarii noastre din Israel, diplomatul precizand ca au fost discutii in acest sens cu ministrul de Externe si cu Presedintia.

"Am discutat cu ministrul de Externe Melescanu si cu Bogdan Aurescu, din partea presedintelui si amandoi ne-au dat asigurari ca Romania isi respecta in continuare angajamentele fata de legea internationala si fata de solutia celor doua state.

Partea romana ne-a asigurat, de asemenea, ca dosarul Ierusalim este unul negociabil. Am convenit sa lucram impreuna si sa imbunatatim relatiile bilaterale. Au fost intalniri oficiale si asta inseamna ceva.

Se adauga acel comunicat dat de presedintele Iohannis in urma cu 3-4 luni. Pentru noi a fost clar in tot acest timp ca seful politicii externe, domnul Iohannis, va lua decizii numai in accord cu legislatia internationala.

Am reevaluat pozitia Romaniei si mesajele transmis de Ministerul de Externe si Cotroceni. Apoi am decis sa ma intorc, alaturi de Ahmed Majdalani, emisar trimis de presedintele nostrum, pentru a-l incredinta o scrisoare lui Klaus Iohannis. Din moment ce am fost asigurati ca nu se schimba nimic, am decis sa continuam parteneriatul", a spus ambasadorul palestinian la Bucuresti, Fuad Kokaly, intr-un interviu acordat joi RFI Romania.

Intrebat daca va exista o concluzie ca este oportuna din perspectiva economica mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Israel, diplomatul palestian a raspuns: "Nu decid direct oamenii care lucreaza la evaluare politica externa a Romaniei. Poate ca vor recomanda mutarea ambasadei, dar asta nu inseamna ca ca propunerea se va materializa automat.

E dreptul lor sa faca o analiza cu plusuri si minisuri ale unei potentiale mutari de ambasada. Pana atunci, am primit asigurari ferme de la domnul Melescanu si de la Bogdan Aurescu si pentru noi asta conteaza cu adevarat".

Chestionat daca tara sa va sustine candidatura Romaniei ca membru nepermanent in Consiliul de Securitate la ONU, Fuad Kokaly a replicat:

"Da, cu siguranta. Am promis ca vom pleda pentru Romania la Liga Araba si Summitul Islamic si ca vom incerca sa convingem statele arabe sa sprijine Romania in acest demers. Am transmis Ministerului de Externe de la Bucuresi ca presedintele nostru, Mahmud Abbas, va discuta despre acest dosar cu omologul sau turc, Recep Tayip Erdogan".

In luna mai, Guvernul a anuntat intentia de a muta sediul ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborand un memorandum secret in acest sens. Ulterior, printre motivele pentru care seful statului i-a cerut demisia premierului Viorica Dancila este si acest plan al Executivului in legatura cu ambasada Romaniei in Israel.

Presedintele Klaus Iohannis a spus, pe 28 august, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, ca pozitia Romaniei in privinta statutului Ierusalim nu s-a schimbat, desi Guvernul a anuntat in luna mai intentia de a muta sediul ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat, marti, ca a primit ultimul aviz de la ultimul minister in urma cu doua zile si ca analizeaza avantajele si dezavantajele mutarii ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, iar saptamana viitoare urmeaza sa se prezinte o decizie.

Citeste si:
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...