Ambasadorul Rusiei: Chestiunea Tezaurului nu este atat de simpla pe cat pare (Video)

Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 17:32
6293 citiri
Ambasadorul Rusiei: Chestiunea Tezaurului nu este atat de simpla pe cat pare (Video)
Foto: Pro Tv

Ambasadorul Rusiei in Romania, Oleg Malghinov, a comentat, duminica, chestiunea Tezaurului romanesc aflat in la Moscova.

"Aceasta chestiune este o chestiune istorica si nu este atat de simpla pe cat pare. Recunoasterea importantei discutarii acestei chestiuni a stat la baza infiintarii in anul 2003 a unei comisii speciale de istorici, care sa dezbata acest subiect. Cel mai important aspect aici este legat de alegerea formatului corect. Chestiunile istorice sunt foarte complexe (...) Nu cred ca exista o persoana importanta, care sa poata spuna daca exista sau nu. Am citit declaratia ministrului de Externe, care specifica faptul ca tezaurul exista", a afirmat Malghinov, la Pro Tv.

El a subliniat ca istoricii ar trebui sa dezbata aceasta problema si sa ia o decizie corespunzatoare.

"Am vazut incercarea deputatilor romani de a include o prevedere in acest sens in rezolutia Consiliului Europei. Dar Consiliul Europei nu reprezinta formatul corespunzator. Cand incepe politizarea, incep discutii inutile. Aceste chestiuni s-au discutat in anul 2003. Istoricii sunt cei care trebuie sa se aseze la aceeasi masa, sa discute aceasta chestiune", a argumentat Malghinov.

Potrivit acestuia, urmatoarea intalnire a Comisiei mixte de istorici care analizeaza si problema Tezaurului a fost fixata pentru martie 2013, la Bucuresti, insa politizarea blocheaza si discutiile in acest cadru.

"La sfarsitul lunii octombrie a avut loc o intalnire intre presedintii Comisiei si s-a stabilit ca intalnirea istoricilor va avea loc in luna martie. Din cate stiu, s-a intalnit acum cinci ani sau acum sase ani. O alta intalnire nu a avut loc. Ascultati-ma putin, si aici este nevoie de un anumit climat, astfel incat istoricii sa se poata aseza si discuta. Dar atunci cand discutiile se transfera in plan politic, devin iritati, aici, acolo si nu mai exista un dialog, un schimb de opinii constructiv", a spus Malghinov.

Ambasadorul rus a insistat ca discutiile pe aceasta tema trebuie purtate numai la nivelul Comisiei de istorici.

"Fiind istorici de profesie, vor avea cu ei probabil anumite documente si vor discuta probabil pe marginea acestor documente. Este o chestiune care trebuie solutionata la nivel de profesionisti. Nu pot fi rezolvate la nivel de menaj chestiuni cu o anumita vechime", a mai spus el.

Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlatean a declarat pe 28 octombrie ca Tezaurul Romaniei este "in mod indubitabil" la Moscova, iar recuperarea acestuia ramane o prioritate pentru MAE, insa sansele realizarii acestui obiectiv depind de realizarea unui "dialog politic functional" cu Federatia Rusa.

Citește și:
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
Manifestanţii au început să se adune duminică, 2 octombrie, în Piaţa Universităţii, la mitingul de protest organizat de AUR. George Simion a anunţat că nu va rosti niciun discurs și...
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Fostul premier Victor Ponta spune că cei care au protestat la Roșia Montană "nu i-a mai durut nici în cot de viaţa" oamenilor şi de faptul că "lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani...