Ambasadorul SUA la ziua Holocaustului: Tirania majoritatii trebuie controlata de ratiune

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 16:12
2255 citiri
Ambasadorul SUA la ziua Holocaustului: Tirania majoritatii trebuie controlata de ratiune
Foto: Arhiva Ziare.com

Ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein, prezent la comemorarea Holocaustului in Romania, a amintit "criza ingrozitoare" comisa aici in urma cu 60 de ani si a atras atentia ca "tirania majoritatii trebuie controlata de ratiune si justitie".

"Astazi rememoram o crima ingrozitoare comisa aici, in Romania, si in Europa, cu peste sase decenii in urma", si-a inceput discursul ambasadorul, potrivit unui comunicat al Ambasadei remis redactiei Ziare.com.

Gitenstein marturiseste ca pentru el, "ca avocat si evreu, unul dintre cele mai inspaimantatoare aspecte este faptul ca aceasta crima a avut loc in contextul colapsului total al institutiilor juridice si al statului de drept".

Ambasadorul SUA a amintit ca, in mai 2011, "doi fii ai Romaniei, incomparabilul Elie Wiesel si judecatorul Steven Breyer, de la Curtea Suprema a Statelor Unite, prieten al Romaniei si nepot de roman", au vorbit despre statul de drept si despre Holocaust in Congresul SUA, la Washington.

"Wiesel a explicat ca evreii au fost abandonati nu doar de concetatenii lor, ci si de judecatori si instante. Asa cum a explicat el, judecatorii din perioada Holocaustului erau lipsiti de independenta, compasiune, integritate morala si curaj. Judecatorul Breyer a sustinut ca cele mai eficiente obstacole in calea viitoarelor genocide sunt controlul puterii arbitrare elaborand constitutii si oferind instantelor independente si procurorilor puterea sa aplice prevederile acestora", a spus Gitenstein.

Celor care intreaba de ce insista atat de mult americanii asupra statului de drept, a independentei judecatorilor si procurorilor si de ce iau atat de ferm atitudine in aceasta privinta, Gitenstein le raspunde ca faca cest lucru " pentru ca nu credem ca scopul scuza mijloacele si pentru ca sustinem cu tarie ca tirania majoritatii trebuie controlata de ratiune si justitie".

Gitenstein a incheiat "precum Breyer, cu un verset din Psalmul 89 din Biblie: 'Dreptatea si judecata sunt temelia scaunului Tau de domnie'. Si, asa cum spunea unul dintre parintii fondatori ai Americii, 'vigilenta constanta este pretul libertatii'".

"Fie ca noi, americanii, si dumneavoastra, romanii, sa nu uitam niciodata aceasta atitudine. Nu cred ca exista alt mod mai potrivit de a comemora sutele de mii de evrei romani si romii care au murit aici in anii '40. Dumnezeu sa binecuvanteze America! Dumnezeu sa binecuvanteze Romania!", a mai spus ambasadorul SUA.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Mark Gitenstein ziua Holocaustului, #ambasador SUA Holocaust , #ambasador