Ambasadorul SUA: Romania incepe sa fie recunoscuta international ca model in lupta anticoruptie

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 14:18
3861 citiri
Ambasadorul SUA: Romania incepe sa fie recunoscuta international ca model in lupta anticoruptie
Foto: Facebook/US Embassy Bucharest

Romania incepe sa fie recunoscuta la nivel international si mai ales in aceasta zona a Europei ca model in lupta anticoruptie, a declarat, miercuri, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans G. Klemm.

In cadrul unui eveniment dedicat legislatiei anti-mita, diplomatul american a aratat ca Romania a facut eforturi sa se asigure ca sistemul sau judiciar are independenta si resursele necesare pentru a-i putea judeca adecvat pe cei adusi in fata instantelor pentru coruptie.

"Ambasada Statelor Unite si predecesorii mei ambasadori in Romania au sustinut cu tarie de foarte multi ani lupta impotriva coruptiei din Romania. Aceste eforturi, mai ales in zona urmaririi penale, au inregistrat un succes remarcabil si folosesc acest termen in mod deliberat pentru ca ar trebui dat credit unor decizii uneori curajoase luate de liderii romani de a crea institutii puternice, care sa investigheze, sa puna sub acuzare, sa urmareasca penal si apoi sa ii judece pe acei romani care au furat din banii publici pentru foloase private", a declarat Klemm.

El a laudat realizarile Directiei Nationale Anticoruptie si ale tribunalelor romanesti din ultimii ani, afirmand ca acestea au fost de succes, precum si declaratia "foarte clara" a premierului Dacian Ciolos, care a anuntat intentia guvernului sau "de a duce o lupta impotriva coruptiei".

Ambasadorul SUA in Romania, de Ziua Nationala: M-ati impresionat (Video)

Ambasadorul american a dat asigurari ca Statele Unite vor continua sa fie o voce puternica in a sprijini eforturile Romaniei de lupta impotriva coruptiei.

"Vom continua sa sprijinim tot ce este necesar sa fie facut pe intreg spectrul luptei anti-coruptie. Este foarte important sa existe independenta judiciara si resursele pentru a lupta impotriva coruptiei, dar pot fi facute mai multe pentru a imuniza societatea", a precizat Klemm.

In acest context, diplomatul a amintit ca Parlamentul a adoptat legea de infiintare a unei noi agentii care sa coordoneze confiscarea bunurilor obtinute ilicit.

"Romania avea deja legislatia care sa permita autoritatilor judiciare si procurorilor sa confiste bunurile furate de la actori privati din resurse publice. Insa gestionarea acelor active nu s-a facut in mod foarte eficient. Agentia va face acest lucru posibil, astfel incat cei condamnati pentru coruptie nu se vor putea bucura de rodul infractiunilor lor odata ce au iesit din inchisoare si nu vor putea avea acces la conturi bancare sau proprietati care au fost furate de la poporul roman", a explicat Hans Klemm.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Klemm lupta anticoruptie, #ambasador SUA anticoruptie , #ambasador