Ambasadorul SUA: Schimbarile din Justitie ameninta sa intoarca timpul la inceputul anilor 2000

Luni, 01 Octombrie 2018, ora 13:34
5021 citiri
Ambasadorul SUA: Schimbarile din Justitie ameninta sa intoarca timpul la inceputul anilor 2000
Foto: Arhiva Ziare.com

Recentele schimbari cumulate din Justitia romana "ameninta sa intoarca timpul la inceputul anilor 2000", o perioada marcata, in Romania, de coruptie, a declarat, luni, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Hans Klemm, la Facultatea de Drept.

Diplomatul a participat la ceremonia de deschidere a anului universitar, alaturi de ambasadorul Frantei la Bucuresti, Michele Ramis. El a vorbit despre amendamentele la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, despre modificarile facute la Inspectia Judiciara, dar si despre protestele "de neimaginat" in trecut ale magistratilor romani, fata de aceste schimbari.

"Pentru magistratii care nu au fost intimidati, noua legislatie judiciara ofera mai multe oportunitati pentru constrangere si pedepsire a magistratilor ce creeaza agitatie, prin intermediul unei Inspectii Judiciare mai puternice si a unui nou creat birou realizat doar pentru a pedepsi judecatori si procurori", a spus Klemm.

In acest context, a punctat diplomatul american, "aceste schimbari cumulate ameninta sa intoarca timpul la inceputul anilor 2000, cand Justitia era afectata de coruptie si influenta politica".

"Progresul facut de justitia romana este, de asemenea, amenintat de catre amendamentele la Codul Penal si Codul de Procedura Penala adoptate de Parlament in aceasta vara", le-a mai spus Klemm studentilor la Drept. El a adaugat ca "aceste amendamente par create sa arunce Romania la inceputul anilor 2000".

"Deghizate in preocupare fata de procesul echitabil si drepturile omului, aceste schimbari sunt o incercare clara de a proteja anumite interese de o Justitie independenta.

Promulgate in forma actuala, aceste amendamente vor face ca investigarea si pedepsirea unei infractiuni, de la omucidere la crima organizata, sa fie greoaie sau imposibila", a sustinut ambasadorul SUA.

Potrivit lui Klemm, in acest context, cooperarea internationala in domeniul Justitiei va fi "redusa semnificativ" din cauza "ingrijorarilor privind impartasirea de informatii cu Romania".

"Urmarind sa faca aceste schimbari, Parlamentul s-a inchis. Motivand o nevoie de a actiona rapid si faptul ca o consultare cu toti actorii implicati s-ar fi intamplat, Parlamentul roman a ignorat, printre altele, opiniile Consiliului Superior al Magistraturii, o petitie semnata de majoritatea magistratilor si indicatiile scrise ale unor experti ai Comisiei de la Venetia, Comisiei Europene si al Group of States Against Corruption (GRECO) ", a completat Hans Klemm.

Semne de speranta in sistem

Totusi, a spus el, exista in Justitia romana "semne de speranta". "Cel mai important, magistratii romani par sa fi ajuns la un nivel al maturitatii, increderii si independentei de la care nu vor permite cu usurinta o regresie a sistemului judiciar. Magistratii au protestat fata de schimbarile din legislatie ce priveau profesia lor intr-o maniera care, in urma cu un deceniu, ar fi fost de neimaginat", a declarat Klemm.

Diplomatul a adaugat ca magistratii au fost "atacati" pentru acest gest al lor: "Li s-a spus ca acest comportament al lor este o activitate politica nepermisa, au fost amenintati ca vor fi penalizati, dar au continuat sa isi faca cunoscute punctele de vedere".

Ambasadorul a vorbit despre momentul prezent din Justitia romana. "De la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in urma cu peste un deceniu, nu s-a mai confruntat sistemul judiciar roman cu o dezbatere atat de intensa si cu un potential de schimbare atat de mare", a evidentiat el.

In opinia sa, "sistemul judiciar construit cu mare efort, in peste doua decenii, (...) ar putea fi demontat semnificativ in mai putin de un an".

"Veti avea motivatia si curajul sa protejati si sa imbunatatiti sistemul judiciar al tarii dumneavoastra? Nu e o decizie pe care o veti lua fara sa va coste in viata personala. Mereu va fi mai usor sa va aliniati celor de la putere decat sa actionati cu integritate si curaj", le-a transmis Klemm studentilor la Drept.

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...