Ambasadorul SUA spune ca rachetele Patriot vor apara si Romania, si vecinii, si NATO. Rusia n-are de ce sa se supere

Marti, 25 Iulie 2017, ora 10:28
5232 citiri
Ambasadorul SUA spune ca rachetele Patriot vor apara si Romania, si vecinii, si NATO. Rusia n-are de ce sa se supere
Foto: Facebook/US Embassy Bucharest

Achizitia de rachete Patriot va oferi protectie in cazul atacurilor aeriene nu numai pentru Romania, ci indirect va contribui si la apararea tarilor vecine si a intregii Aliante Nord-Atlantice, a declarat ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, apreciaza, intr-un interviu pentru TVR, ca achizitia rachetelor Patriot va avea un "impact profund" pentru securitatea Romaniei si pentru NATO.

"De fapt, acesta este cel mai performant sistem de armament defensiv. Va oferi protectie in cazul atacurilor aeriene agresive nu doar pentru Romania, ci indirect va contribui si la apararea tarilor vecine si a intregii aliante NATO.

Aceasta masura face parte din angajamentul Romaniei de a investi 2% din PIB pentru Aparare, angajament pe care Statele Unite il sustin cu tarie. Rachetele Patriot nu sunt singurele echipamente pe care Romania le va achizitiona ca urmare a acestui angajament de a aloca 2%, insa ele reprezinta o componenta vitala a deciziei Romaniei de a-si imbunatati apararea", a declarat Hans Klemm.

Intrebat daca el crede ca "exista vreun risc ca acest lucru sa creasca tensiunile cu Rusia", ambasadorul SUA a raspuns: "Nu exista absolut niciun motiv pentru ca acest lucru sa se intample, capacitatile pe care Romania le achizitioneaza sunt strict defensive".

Hans Klemm a vorbit si despre viitorul de peste 20 de ani al parteneriatului strategic, pe care il vede in "investitii in securitatea Romaniei, a regiunii Marii Negre si in cea transtlantica".

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, in 15 iulie, ca achizitionarea rachetelor Patriot se face pentru ca Romania sa aiba o armata dotata mai bine si mai eficient, in scop defensiv, si pentru a garanta securitatea romanilor.

"Trebuie sa vedem pentru ce se fac aceste achizitii, noi nu ne pregatim sa atacam pe nimeni. Noi ne pregatim sa fim mai bine dotati, ca armata noastra sa beneficieze de dotari moderne, eficiente, (...) pentru a garanta securitatea romanilor", a spus Iohannis, la Cincu.

Premierul Mihai Tudose si ministrii Apararii si Economiei au analizat necesarul de inzestrare a Armatei, raportat la capacitatea actuala si viitoare a industriei romanesti de aparare. In acest context, Adrian Tutuianu a precizat ca o decizie in privinta tipului de rachete pe care partea romana vrea sa le achizitioneze se va lua dupa ce vor fi stabilite toate detaliile tehnice si toate elementele care tin de acest program, mentionand ca exista si alte oferte de la alte state partenere care sunt analizate.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vanzare a sistemului defensiv de rachete Patriot catre Romania, inclusiv suport tehnic si echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat in legatura cu aceasta posibila tranzactie in data de 10 iulie.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Klemm rachete Patriot Romania , #ambasador