Ambasadorul Ucrainei: Kievul, nemultumit de vize, dar satisfacut de lipsa de retorica negativa

Marti, 09 Iulie 2013, ora 17:00
2775 citiri
Ambasadorul Ucrainei: Kievul, nemultumit de vize, dar satisfacut de lipsa de retorica negativa
Foto: Ziare.com

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, a anuntat, intr-o conferinta de presa pe tema relatiilor romano-ucrainene, marti, ca vizita Ministrului de Externe ucrainean, Leonid Kojara, a fost amanata din nou, insa se va realiza pana la sfarsitul anului.

Oficialul ucrainean a mai vorbit si despre problemele puse de micul trafic de frontiera, vizele pentru cetatenii ucraineni si marele eveniment din perioada urmatoare de la Kiev, aniversarea a 1025 de ani de la crestinarea Rusiei Kievene, la care a fost invitat si presedintele Basescu.

"In prima parte a anului era preconizata vizita ministrului de Externe ucrainean, domnul Leonid Kojara, pentru data de 23 mai, insa la initiativa partii romane a fost amanata pentru data de 15 iunie, insa de aceasta data din cauza unor obiective din initiativa partii ucrainene, a fost iar amanata", a spus ambasadorul Bauer, subliniind insa ca se asteapta ca vizita sa aiba loc totusi pana la sfarsitul acestui an.

"Pregatim vizita premierului Victor Ponta", a aratat diplomatul ucrainean, detaliind ca amanarea vizitei sefului diplomatiei ucrainene nu are loc dintr-o neintelegere pe subiectele aflate in discutie cu partea romana, ci din cauza neconcordantei agendelor ministrilor de Externe.

In ceea ce priveste vizita ministrului de Externe ucrainean la Bucuresti, Bauer a subliniat ca se asteapta semnarea, cu acest prilej, a patru documente importante.

"De ambele parti exista vointa de a continua dialogul, de a se intalni si a finaliza acele probleme aflate pe agenda bilaterala", a spus diplomatul, detaliind ulterior ca "problemele" includ cererea Ucrainei pentru un regim de vize mai permisiv pentru ucrainenii care calatoresc in Romania si cererea Romaniei de a deschide doua filiale ale consulatului general si de a permite accesul cetatenilor romani pe termen nelimitat pe teritoriul ucrainean. Acestea din urma sunt "doua aspecte care sunt studiate si nu intru totul acceptate".

Referindu-se la micul trafic de frontiera, suspendat dupa blocarea negocierilor pentru incheierea unui nou acord cu Romania, ambasadorul Ucrainei a explicat ca "Ucraina are deja semnate acorduri asemanatoare cu Polonia, Slovacia si Ungaria si cu siguranta avem un interes in ceea ce priveste semnarea unui astfel de acord cu Romania. In acelasi timp, in proiectul Acordului propus de partea romana sunt doua aspecte care la ora actuala sunt studiate si examinate de partea ucraineana si care nu sunt acceptabile in totalitate.

Este vorba de faptul ca partea romana a venit cu propunerea de a inaugura in doua localitati din regiunea transcarpatica filiale ale Consulatului General de la Cernauti. Al doilea aspect este durata de termenului de aflare a cetatenilor romani pe teritoriul Ucrainei. Daca se va accepta propunerea partii romane, atunci cetatenii romani vor avea posibilitatea sa se afle pe teritoriul Ucrainei in mod indefinit".

Teofil Bauer a insistat insa pe "lipsa de retorica negativa in dialogul nostru" si faptul ca "la nivel de experti se discuta problemele existente in relatia noastra".

Teofil Bauer a aratat ca Ucraina dispune de intregul sprijin al Romaniei pentru planurile de a semna, la summitul de la Vilnius din noiembrie, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana. "Indiferent de apartenenta politica a unui deputat sau senator roman, toata lumea la unison sustine aspiratiile de integrare ale Ucrainei", a continuat diplomatul.

Acesta a mai aratat ca Ucraina sarbatoreste, in perioada 26-28 iulie, la Kiev, aniversarea a 1025 de ani de la crestinarea Rusiei Kievene. Surse diplomatice au declarat ca la eveniment au fost invitati, din Romania, atat presedintele Traian Basescu cat si Patriarhul Daniel. Printre invitatii de la Kiev se numara si presedintele rus, Vladimir Putin, si Patriarhul rus Kiril. Centrul Cultural si de Informare din Bucuresti al ambasadei Ucrainei marcheaza acest eveniment printr-o expozitie de fotografie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#ambasador Ucraina problema vize, #ambasador Ucraina problema consulat, #Ambasador Ucraina Teofil Bauer , #ambasador