Ambasadorul Ungariei la Bucuresti: Daca secuii vor tinut autonom, vrea si Ungaria

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 21:43
7539 citiri
Ambasadorul Ungariei la Bucuresti: Daca secuii vor tinut autonom, vrea si Ungaria
Foto: Realitatea TV

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, a afirmat ca Ungaria sustine cererea maghiarilor din Romania, de a oficializa Tinutul Secuiesc.

Fuzes a facut declaratia in contextul scandalului iscat de declaratia secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, Nemeth Zsolt, care a cerut, marti, arborarea steagului Tinutului Secuiesc in Ungaria, in replica la faptul ca maghiarii din Transilvania ar fi supusi unei agresiuni simbolice.

Oskar Fuzes a afirmat, miercuri seara, la Realitatea Tv, ca este de acord cu Nemeth Zsolt. "Cred ca dupa toate declaratiile in legatura cu steagul secuiesc avem dreptul sa ne exprimam opinia, chiar daca este diferita de cea din partea romaneasca. Nu prea inteleg de ce un steag secuiesc care este acasa in Romania face o problema in Romania", a spus diplomatul, in limba romana.

Ponta raspunde Ungariei in scandalul drapelului secuiesc: Nu acceptam obraznicii (Video)

In ceea ce priveste Tinutul Secuiesc, "singura propunere pe care pot sa o fac este sa o faceti oficial". "Dupa cate stiu este o cerere foarte veche a secuimii. Nu eu si nici Ungaria nu face aceasta cerere. Daca asta e cererea ungarilor din Romania, da", o sustine si Ungaria, a continuat ambasadorul, care este de parere ca "cetatenii romani pot pe cale pasnica si democratica incepe un dialog pe tema cererii maghiarilor".

Scandalul drapelului - Frunda: E o prostie. Ce daca ai si steagul secuiesc?

Desigur, recunoaste Fuzes, "acest lucru l-am spus cinci ani de zile de cand am inceput mandatul", deci nu este o noutate pentru nimeni pozitia sa.

Surse din MAE au declarat, pentru Realitatea TV, ca Romania va cere retragerea de la post a ambasadorului Oskar Fuzes.

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a confirmat ca retragerea ambasadorului ungar este o varianta, daca pe canalele diplomatice nu se va putea obtine o revenire asupra acestor afirmatii.

"Este o atitudine care incalca normele de baza ale regulilor diplomatice si legilor statului roman", a afirmat Corlatean, detaliind ca joi va avea un "demers clarificator la mininsterul de externe" cu ambasadorul ungar si "sper sa pot clarifica si eu cu omologul meu aceste aspecte".

"Daca un ambasador isi depaseste mandatul fie trebuie sa revina in limitele mandatului fie sa si-l incheie... Mai intai cautam rezolvarea pe canale bilateral si revenirea la mandat, daca nu gasim intelegere, cei ce gresesc aici la Bucuresti" trebuie sa plece, a intarit seful diplomatiei romane.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ambasador Ungaria tinut secuiesc, #ambasador Ungaria autonomie maghiari , #ambasador