Americanii trimit, in sfarsit, ambasador plin la Bucuresti

Vineri, 20 Martie 2015, ora 10:20
4356 citiri
Americanii trimit, in sfarsit, ambasador plin la Bucuresti
Foto: Arhiva (Ziua de Constanta)

Statele Unite ale Americii vor fi reprezentate la Bucuresti de un ambasador, dupa mai bine de doi ani.

Informatia vine pe fondul nemultumirilor prezentate de romani ca, din decembrie 2012, americanii au desemnat doar interimari la Bucuresti. Voci din mai toate sferele au declarat ca, mai ales in contextul actual si al rolului pe care Romania il joaca la nivelul NATO in regiune, se impune un ambasador plin la Bucuresti.

Romania, tot fara ambasador SUA: Problema e foarte clar constientizata la Washington

Intr-un raspuns pentru HotNews.ro, Ambasada SUA la Bucuresti precizeaza ca Washingtonul "lucreaza la identificarea unui candidat extrem de calificat. Asteptam un anunt oficial".

Surse diplomatice au declarat, insa, pentru Ziare.com, ca ar exista deja o persoana vizata sa ocupe postul.

De ce nu avem, inca, un ambasador SUA si cand vom avea?

Diferenta dintre un ambasador si un insarcinat cu afaceri

In luna decembrie 2012, dupa ce ambasadorul american Mark Gitenstein si-a incheiat mandatul in Romania, Duane Butcher, adjunctul sefului misiunii diplomatice a SUA, a devenit Insarcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA, in lipsa unui alt ambasador.

Atunci se vorbea ca Butcher va ocupa aceasta functie pana cand SUA vor trimite un alt ambasador. Insa situatia a durat pana la jumatatea anului 2014, cand in locul lui Butcher a fost trimis tot un interimar in persoana lui Dean Thompson.

Cand vom avea ambasador american la Bucuresti

In ultimii ani, Thompson a fost consul general la Calcutta, in India, si consilier economic si comercial la Ambasada SUA din Colombo, Sri Lanka. A lucrat si la ambasadele SUA din Paraguay si Bangladesh.

Principala diferenta dintre un ambasador extraordinar si plenipotentiar si un insarcinat cu afaceri ad interim este ca primul e numit de presedinte si confirmat in functie de catre Senat. Un insarcinat cu afaceri are ceva mai putina autoritate.

A.S.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Ambasador SUA Bucuresti numire , #ambasador