Cine este Andrei Muraru, istoricul acreditat oficial ca ambasador al României în SUA

Sambata, 18 Septembrie 2021, ora 15:25
6387 citiri
Cine este Andrei Muraru, istoricul acreditat oficial ca ambasador al României în SUA
Andrei Muraru a fost consilier prezidențial al președintelui Klaus Iohannis FOTO Precidency.ro

Istoricul Andrei Muraru a fost acreditat oficial de Casa Albă ca ambasador al României în SUA, conform unui mesaj publicat sâmbătă de diplomatul român pe pagina sa de Facebook.

Atașând o fotografie cu scrisoarea semnată de președintele american Joe Biden, diplomatul a transmis că este o onoare pentru el să primească scrisoarea de președintele american și că va lucra neobosit și cu dedicare pentru a întări relația specială și Parteneriatul strategic dintre SUA și România.

„Am fost onorat să primesc scrisoarea Președintelui Joe Biden, prin care sunt oficial acreditat, cu drepturi depline, ca ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în SUA. Voi lucra neobosit și cu dedicare pentru a întări relația specială și Parteneriatul strategic dintre statele noastre. Sunt convins că, în anii următori, istoria acestei minunate prietenii o vom scrie împreună, punând în fața oricărei provocări cheia de boltă a relației noastre - securitatea și prosperitatea națiunilor noastre”, a scris ambasadorul român.

Cine este Andrei Muraru

Andrei Muraru este născut în 1982 şi este absolvent al Facultăţii de Istorie (2005), licenţiat al programului de master „Românii şi Europa” (2007) şi doctor în Istorie (2011) al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, potrivit CV-ul său.

A lucrat în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), ocupând diferite poziţii, de la expert-cercetător la preşedinte executiv (2012-2014). În perioada 2006-2009, a fost consilier la Cancelaria Primuluiministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. A fost membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (2014). În intervalul iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al preşedintelui Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis.

Andrei Muraru este lector universitar în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană) şi cercetător ştiinţific III la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Andrei Muraru a fost numit Consilier Prezidenţial la data de 22 decembrie 2014. Pe 7 iulie, el a fost eliberat din această funcție și numit ca ambasador al României în Statele Unite ale Americii. Recent, noul ambasador al României în SUA s-a întâlnit cu secretarul Departamentului Securității Naționale al SUA, Alejandro Mayorkas, cei doi discutând despre subiectul „Visa Waiver”.

Andrei Muraru este fratele geamăn al deputatului liberal Alexandru Muraru, președintele PNL Iași.

Foametea din Gaza va ajunge la un nivel "catastrofal", avertizează un înalt oficial american. Apel ferm către Israel
Foametea din Gaza va ajunge la un nivel "catastrofal", avertizează un înalt oficial american. Apel ferm către Israel
Cel mai înalt oficial american pentru ajutor umanitar a calificat drept "o piatră de hotar îngrozitoare" un raport care avertizează că foametea va izbucni în nordul Fâşiei Gaza până în...
Cum recrutează Cuba spioni pentru a pătrunde în cercurile interne ale guvernului SUA. Havana partajează informațiile cu Rusia și China
Cum recrutează Cuba spioni pentru a pătrunde în cercurile interne ale guvernului SUA. Havana partajează informațiile cu Rusia și China
Washingtonul a subestimat de multă vreme Havana, care împărtășește adesea informații cu Moscova și Beijingul, scrie The Wall Street Journal. Manuel Rocha era în alertă, făcând...
#andrei muraru, #consilier prezidential, #andrei muraru ambasador, #SUA, #Ambasador SUA Romania , #ambasador