Cazul ambasadorului din Estonia

Autor: Catalin Avramescu - conferentiar
Marti, 30 August 2016, ora 12:08
33721 citiri

Multi romani au fost batuti. Au fost atacati cu bastoane, cu caini politisti si cu gaze lacrimogene. Alte sute de mii au fost umiliti, ore intregi, la cozi infernale, in ploaie si in frig.

Probabil alte sute de mii au renuntat sa mai voteze, in noiembrie 2014, la alegerile prezidentiale. Haosul a fost generat la Ministerul de Externe, printr-o succesiune de ordine transmise ambasadelor. DNA a formulat o cerere de urmarire penala impotriva ministrului de Externe de atunci, Titus Corlatean.

Iar Klaus Iohannis, actualul presedinte al Romaniei, l-a numit pe seful de cabinet al lui Titus Corlatean ambasador in Republica Estonia.

Ati citit bine. Persoana se numeste Daniela Mihaela Camarasan. A fost si sef de cabinet al ministrului Marga-"Calorifer".

Cu lacrimi de crocodil, Klaus Iohannis scria despre cazul Corlatean, la 21 iunie 2016, pe Facebook: "Votul dat astazi in Senat reprezinta un semnal negativ pe care Parlamentul il da, din nou, prin blocarea urmaririi penale a unui parlamentar. Obstructionarea Justitiei nu poate fi acceptabila intr-o tara in care respectarea statului de drept trebuie sa fie o prioritate."

Sa ne intelegem. Dezastrul din 2014 nu a fost produs ca urmare a unor SMS-uri date in timp ce Titus Corlatean astepta metroul. Au fost trimise instructiuni scrise ambasadelor, prin canalele oficiale. Unele dintre aceste instructiuni provin direct de la cabinetul ministrului. Ori au trecut pe acolo, pentru a fi avizate.

Mihaela Camarasan a fost deja in atentia presei. Ziarul "Gandul" publica, la 9 August 2013, o vasta ancheta despre locuintele RA-APPS in care ar fi ajuns "o pleiada de consilieri si de sefi de cabinete". Printre acestia, si sefa de cabinet a ministrului de Externe.

Ca ambasador, am primit CV-ul doamnei Camarasan. Ocazie cu care am observat ca dansa pretinde ca are patru publicatii. Nu se intelege daca acestea sunt articole sau carti. In trei cazuri, nu este mentionata nici editura sau publicatia. Le-am cautat in cataloage online, dar nu am gasit niciuna dintre aceste compuneri. Am detectat si greseli de gramatica in titlurile respective. De exemplu: Consideration sur le system administrative en Roumanie, Oslo, Norway. Straniu, acestea sunt scrise intr-un fel de limba hibrida, franco-engleza.

Uimitor, Mihaela Camarasan sustine ca, in perioada 2005-2006, pe cand lucra full-time, a urmat si a absolvit cursurile a nu mai putin de 3 (trei) institutii. Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii Bucuresti, Colegiul National de Aparare (curs de "securitate nationala", evident), si Academia Diplomatica.

Ce sa creada, vazand asa ceva, sute de tineri cu studii solide, care doresc sa devina diplomati?

I-am scris presedintelui Romaniei de doua ori, in calitate de ambasador, pe canalele oficiale. I-am comunicat ca avem de-a face cu un CV de tip dottore si am apreciat ca interesele Romaniei nu sunt bine servite in acest fel. I-am mai comunicat ca refuz sa trimit acest CV partii estoniene pentru obtinerea agrementului.

Klaus Iohannis a ales sa nu raspunda comunicarilor unui ambasador si a semnat decretul de numire a Mihaelei Camarasan. Ii mai cer inca o data - public de data aceasta - sa retraga aceasta numire.

Agentul acestei numiri este actualul ministru de Externe, Lazar Comanescu. Un personaj prafuit chiar dupa standardele regimului Ceausescu, adus la Cotroceni pe post de consilier prezidential tot de Klaus Iohannis, dupa ce acesta a uitat ca a cerut fostului presedinte rechemarea ambasadorilor din tarile unde romanii au fost maltratati si impiedicati sa voteze.

Dincolo de cazul Camarasan, se pune intrebarea daca Klaus Iohannis stie cine il reprezinta, ca presedinte al Romaniei. Constantin Grigorie (Croatia) este celebrul "ambasador-teleshopping", cel care s-a facut de ras intr-o reclama la un aparat-minune, care ar realiza "o detoxifiere a organismului si eliminarea metalelor grele".

Brandusa Predescu (Olanda) este fosta purtatoare de cuvand MAE, care a fost demisa de Bogdan Aurescu (ministrul de atunci) pentru ca i-a inmanat ministrului german de Externe, aflat in vizita oficiala, o brosura pe care steagul Germaniei era asezat peste contururile unei harti... a Frantei.

Stie. In fond, Klaus Iohannis a semnat si pentru Mihai Gradinar (Danemarca si Islanda). Tatal sau este cunoscut drept unul dintre stalpii PSD Sibiu. Presa a publicat materiale incendiare despre averile facute de "Ilie Gigacalorie" si despre legaturile cu primaria lui Klaus Iohannis.

Este limpede ca o reforma a sistemului de numire a ambasadorilor este necesara. Sigur, este dreptul sefului statului sa decida cine il reprezinta. Insa acest lucru nu trebuie facut discretionar. Cred ca este necesar ca presedintele sa motiveze in scris, opiniei publice, care sunt meritele pe care isi imagineaza ca le au acesti reprezentanti.

Dar raul este facut deja. Romanii din strainatate nu si-au cerut decat drepturile lor constitutionale. Iar Klaus Iohannis a ales sa le intoarca spatele.

Catalin Avramescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Noi ironii privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. Lider politic: „Am o listă lungă cu ce trebuie să citesc”
Noi ironii privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. Lider politic: „Am o listă lungă cu ce trebuie să citesc”
Liderul UDMR Kelemen Hunor, candidat la alegerile prezidenţiale, susţine că întreaga campanie PNL de promovare a cărţii lui Nicolae Ciucă l-a afectat pe liderul liberal, nu l-a ajutat. ”Au...
Kelemen Hunor, împotriva stagiului militar: „Nu armata te face bărbat, e o prostie”
Kelemen Hunor, împotriva stagiului militar: „Nu armata te face bărbat, e o prostie”
Preşedintele UDMR şi candidatorul formaţiunii la alegerile prezidenţiale, Kelemen Hunor, se pronunţă împotriva introducerii stagiului militar obligatoriu. El este de acord că România are...
#amabasdor Estonia, #Klaus Iohannis numiri ambasadori, #ambasadori strainatate cozi alegeri , #ambasador
  1. Noi ironii privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. Lider politic: „Am o listă lungă cu ce trebuie să citesc”
  2. Kelemen Hunor, împotriva stagiului militar: „Nu armata te face bărbat, e o prostie”
  3. Mircea Geoană: „Una din cele mai importante decizii pentru România pe care am luat-o la NATO a fost legată de importanța strategică a Mării Negre”
  4. Nicuşor Dan a semnat pentru candidatura Elenei Lasconi la alegerile prezidenţiale. „Este omul care gândește ca mine”
  5. Papa Francisc critică dur politicile lui Kamala Harris și Donald Trump: „Alegeți răul cel mai mic”
  6. Cumetriile politice dictează legea în România?
  7. Se complică ecuația alegerilor. Partidele DREPT și SENS îi pot încurca pe Geoană și pe Elena Lasconi. „Împreună ar fi redutabile”
  8. Elena Lasconi, ironie la adresa lui Ciolacu: ”Sunt supăraţi consultanţii pe mine că nu învăţ texte pe de rost”
  9. Elena Lasconi neagă că Primăria Câmpulung ar fi anchetată de Parchetul European: ”Știu de unde a venit minciuna”
  10. Primarul Nicușor Dan a indicat partidul ai cărui viitori parlamentari îi vor susține proiectele