Cele mai curajoase femei din Romania, premiate de Ambasada SUA la Bucuresti

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 21:29
4781 citiri
Cele mai curajoase femei din Romania, premiate de Ambasada SUA la Bucuresti
Foto: Facebook/U.S. Embassy Bucharest

Erika Garnier de la organizatia neguvernamentala Motivation Romania, plutonierul Mirela-Valentina Melinte si medicul Magda Ciobanu s-au numarat printre cele sase femei premiate miercuri seara, la Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, in prezenta ambasadorului Hans Klemm.

"Multi dintre dumneavoastra mi-au spus cat de mult apreciaza acest premiu. (...) A fost greu sa alegem pe cine premiem anul acesta", a afirmat ambasadorul, in cadrul evenimentului dedicat trofeului "Femei Curajoase din intreaga lume".

"Le salut si pe distinsele noastre foste premiante care sunt in seara aceasta cu noi", a adaugat el. Printre cei prezenti la eveniment s-a numarat si procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, premiata anterior cu distinctia Ambasadei SUA.

Despre premianta principala a serii - Erika Garnier -, ambasadorul SUA a spus: "Desi este relativ la inceputul carierei, are deja calitatile necesare pentru a deveni un lider in domeniul sau si face acest lucru fiind atat trainer motivational, cat si un model pentru altii".

Din 2011, Erika Garnier lucreaza la Motivation Romania, fiind in prezent trainer independent. Printre proiectele sale, in fiecare an, Motivation Romania ofera mii de scaune rulante cetatenilor romani cu dizabilitati din intreaga tara. Erika Garnier coordoneaza programele de pregatire pentru clienti si familiile lor, care invata cum sa isi foloseasca scaunele rulante cat mai eficient pentru a dobandi libertate de miscare si independenta personala.

In octombrie 2015, ea a preluat sarcina de coordonator pentru sport in scaun rulant. In aceasta calitate, a avut un rol cheie in succesul programului Sports Envoy al Ambasadei SUA, prin intermediul caruia au venit recent in Romania doi jucatori americani de tenis in scaun rulant, pentru un eveniment motivational.

"As vrea sa multumesc Departamentului de Stat American pentru ideea acestui premiu", a spus Erika Garnier, adaugand ca distinctia ofera vizibilitate cauzelor apreciate. "Am crezut ca trebuie sa te antrenezi sa fii curajos. Dar, in urma cu sase ani, m-am trezit intr-o dimineata si nu am mai putut sa imi misc picioarele. Mi-am dat seama ca, de fapt, curajul este un lucru pe care trebuie sa il descoperi in tine", a marturisit ea. Garnier crede ca misiunea ei este sa ii ajute pe oameni sa uite de dizabilitati si sa isi descopere abilitatile.

Alte doua premii au fost decernate medicului Magda Ciobanu si Ramonei Brad. In urma cu mai multi ani, Magda Ciobanu si Ramona Brad au sprijinit fondarea grupului ce avea sa se transforme in Coalitia "Romania Respira", o retea de peste 250 de organizatii care cer interzicerea fumatului in locurile publice. Magda Ciobanu este coordonatoarea Centrului National pentru Renuntare la Fumat al Institutului National de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".

O alta premianta a fost Ioana Moldovan, fotojurnalist freelancer si fotograf documentarist. Cariera Ioanei Moldovan se concentreaza asupra consecintelor pe care le au conflictele in vietile oamenilor. De-a lungul anilor, ea a prezentat, printre altele, subiecte internationale precum evolutiile militare si politice din Ucraina, revolutia "Euromaidan" si criza europeana a refugiatilor. Ioana Moldovan a documentat si viata in fostele colonii muncitoresti comuniste, discriminarea romilor, viata varstnicilor Romaniei si egalitatea de gen. Lucrarile sale au aparut in numeroase publicatii internationale.

Plutonierul Mirela-Valentina Melinte este primul militar al Fortelor Armate Romane care a participat la o misiune alaturi de un Detasament al Fortelor Speciale ale SUA. Membru al Batalionului S1, plutonier Melinte a participat atat la misiuni de lupta in sprijinul Detasamentului Fortelor Speciale, cat si la misiuni umanitare in sprijinul populatiei locale din Afganistan.

Madalina Turza, premiata si ea de Ambasada SUA, este presedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD), un important ONG care pledeaza pentru drepturile copiilor cu dizabilitati in Romania, in special pentru accesul egal la educatie. Fiica Madalinei Turza are sindrom Down. Din 2005, cand a incercat sa isi inscrie fiica la gradinita, Madalina Turza a descoperit ca nicio scoala obisnuita nu o accepta pentru ca in sistemul romanesc nu exista educatia incluziva.

In anul 2007, Departamentul de Stat al SUA a infiintat Premiul "Femei Curajoase din intreaga lume" pentru a le onora pe femeile care demonstreaza curaj exceptional si spirit de conducere in sustinerea drepturilor omului, egalitatii femeilor si progresului social, asumandu-si adesea mari riscuri personale.

La evenimentul de miercuri au mai fost prezenti, intre altii, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, si ministrul Educatiei, Adrian Curaj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#cele mai curajoase femei, #femei curajoase Romania , #ambasador